«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την υπουργοποίηση του κ. Λιβάνιου, ο οποίος είναι οικείος και γνώριμος για εμάς και γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ευελπιστούμε σε μια άμεση, χωρίς καθυστερήσεις, γόνιμη συνεργασία», σχολίασε στην «Political» ο κ. Κυρίζογλου, πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Πάντως, η ατζέντα των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης που έχει να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών είναι βαριά, αρχής γενομένης από τα οικονομικά των ΟΤΑ, καθώς η ΚΕΔΕ διεκδικεί την οικονομική αποκατάσταση των δήμων με βάση τους θεσμοθετημένους πόρους από τον «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010), αλλά και με βάση τα νέα βάρη που έχουν προκύψει από το υπέρογκο ενεργειακό κόστος, αλλά και με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και χωρίς προσωπικό.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός Εσωτερικών είναι επιφορτισμένος με τη σύνταξη του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, που περιλαμβάνει την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, αποκεντρωμένων διοικήσεων, δήμων και περιφερειών. Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο Θ. Λιβάνιος σε πρότερο χρόνο και από την τότε θέση του υπουργού αναπληρωτή Εσωτερικών, στόχος του ήταν η σύνταξη του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2024!