Και μετά τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει φυσικά κυρίαρχος του παιχνιδιού, έστω και με γρατζουνισμένο το πρόσωπο, και έχει ακόμα τρία χρόνια διακυβέρνησης μπροστά του να ασκήσει τις πολιτικές του. Μιλώντας την Κυριακή το βράδυ και λίγο μετά την επισημοποίηση των αποτελεσμάτων, μας ξεκαθάρισε ότι έλαβε το μήνυμα, αλλά δεν μας διευκρίνισε βέβαια τι ακριβώς του είπε στο αυτί αυτό το μήνυμα. Κατά συνέπεια, δεν είναι ξεκάθαρο τι πολιτικές θα ακολουθήσει από τώρα και στο εξής.

Προς τα πού πρέπει να στρέψει το τιμόνι τώρα; Προς τα δεξιά, προς τα κεντρώα μέρη ή προς τα αριστερά; Προς τα προοδευτικά ή προς τα συντηρητικά; Διυλίζοντας όμως αυτούς τους όρους πάνω σε πρακτικά κυβερνητικά μέτρα, ποια θα λέγαμε πως είναι η δεξιά, ποια η κεντρώα και ποια η αριστερή πολιτική στην ακρίβεια και στον πληθωρισμό; Στο θέμα της Υγείας που εξακολουθεί να νοσεί, στο ζήτημα της Παιδείας που παραμένει ανεξεταστέο στις διεθνείς αξιολογήσεις; Έτσι που έχουμε καταλήξει, δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή πολιτική σ’ αυτά τα μεγάλα ζητήματα. Υπάρχει μόνο επιτυχημένη και αποτυχημένη. Εκτός και αν θεωρήσουμε αριστερή πολιτική τα «λεφτόδεντρα» ή το άνοιγμα του δημόσιου κορβανά για να ξεχυθεί χρήμα. Να διπλασιάσει τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία και την Πρόνοια ή να μηδενίσει τον ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά, έστω και για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση (και ποιος ξέρει πόσο διαρκεί;), να τριπλασιάσει όλα τα επιδόματα. Για να ξεφύγουν πάλι τα ελλείμματα και να αρχίσουμε να μετεωριζόμαστε στο χείλος του γκρεμού της χρεοκοπίας.

Βεβαίως και είναι ακριβές πως Μητσοτάκης και ΝΔ έχασαν σημαντικά από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Πολλοί Νεοδημοκράτες έριξαν αρνητική ψήφο, γιατί θεώρησαν ότι με την καθιέρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών θίγονταν αρχές και αξίες τους. Και από την πλευρά τους έχουν δίκαιο. Τι πρέπει όμως να γίνει τώρα; Να τον απαγορεύσει αναδρομικά και να ακυρώσει όσους γάμους έγιναν; Κι αφού δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, μήπως να δείξει τη «δεξιά» πυγμή του στο Μεταναστευτικό; Μήπως να ξανακάνει εμπάργκο στα Σκόπια ή να αρχίσει τους τσαμπουκάδες με τον Ερντογάν; Τι είδους δεξιά στροφή να κάνει δηλαδή, ώστε να επαναπατρίσει στη ΝΔ τον ψηφοφόρο της Λατινοπούλου; Την εθνική μας άμυνα έχει ενισχύσει σημαντικά, οι ροές μεταναστών προς τη χώρα μας έχουν μειωθεί πολύ και παράνομοι μετανάστες επαναπατρίζονται. Τη Συμφωνία των Σκοπίων δεν την επικυρώνει, αν δεν συμμορφωθούν οι γείτονές μας και οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν βελτιωθεί, χωρίς να «ξεπουλήσουμε το Αιγαίο». Ο Μητσοτάκης γνωρίζει ασφαλώς τι πολιτικές θα ακολουθήσει τώρα, μετά το μήνυμα των ευρωεκλογών.

Το μαχαίρι και το πεπόνι παραμένουν στα χέρια του. Ας ρωτήσει όμως καλού-κακού (μερικά βράδια) και το μαξιλάρι του (που έλεγε κι ο Χαρίλαος Φλωράκης) κι ας αποφασίσει ψύχραιμα και όχι εν θερμώ.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο