Έχουν αρχίσει τις βαρύγδουπες αναλύσεις ξαφνικά πολιτικοί επιστήμονες και ξεχασμένοι πολιτικοί για το μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη και κυρίως ότι δεν θα μπορεί η ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση μόνη της το 2027 και ότι θα χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιο δεύτερο κόμμα.

Ο λόγος για τον Λευτέρη Κουσούλη και τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ο πρώτος σε άρθρο του σε γνωστό ιστότοπο θεωρεί αδύνατο να μην προσφύγει σε εκλογές πριν το 2027 ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο «ορίζοντας του 2027 θα μείνει μόνο στη φαντασία». Σε άλλο σημείο θεωρεί ότι η αποδοκιμασία στις εκλογές ήταν καταλυτική, ότι η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να ανακτηθεί και το τραύμα δεν μπορεί να θεραπευτεί.

Με λίγα λόγια, θεωρεί ότι όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν ΝΔ και έμειναν στην αποχή δεν θα ξαναψηφίσουν ΝΔ, μια εντελώς παρακινδυνευμένη θεωρία αν αναλογιστεί κανείς ότι είχαμε ευρωεκλογές με αποχή ρεκόρ… Ο δε Βενιζέλος μέσα από την πολλή θεωρία που αράδιασε στη φιλόξενη «Καθημερινή» τονίζει ότι ίσως έχουμε αμφισβήτηση της μονοκομματικής κυβέρνησης και των παντοδύναμων πρωθυπουργών…