Χάνονται χιλιάδες περιουσίες «αγνώστου ιδιοκτήτη» – Έως 30/11 οι δηλώσεις και
μετά διεκδίκηση στα δικαστήρια.
Σκηνικό… αποκάλυψης θα βιώσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με αδήλωτες ιδιοκτησίες στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων στις 30 Νοεμβρίου.
Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας, αν και εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει ακόμη μία μικρή περίοδος χάριτος έως το τέλος του έτους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μέσα στο 2025 πρέπει να ολοκληρωθεί οριστικά η δήλωση των περιουσιών όλων των πολιτών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο του Κτηματολογίου, το οποίο ξεκίνησε το 1995! Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση είναι ότι σε τεράστιες περιοχές της ελληνικής επικράτειας, όπως στην Κρήτη, το 70% των εκτάσεων παραμένουν «ορφανές», δηλαδή, μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλωθεί από ιδιοκτήτες.
Με δεδομένο ότι η όλη διαδικασία σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου οδεύει προς την τελική της φάση, αυτό σημαίνει ότι, από την 1η Δεκεμβρίου, οι όποιες δηλώσεις θα θεωρούνται εκπρόθεσμες και θα καταλογίζονται τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία υπολογίζονται με βάση την αξία του ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της σχετικής δήλωσης. Δηλαδή, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όποιος δεν δηλώσει έως τις 30 Νοεμβρίου την περιουσία του, τότε από την 1η Δεκεμβρίου θα κληθεί να πληρώσει ένα σημαντικά υψηλό κόστος, το οποίο δεν θα μπορεί να αντέξει.
Πολλοί συνιδιοκτήτες
Η περιορισμένη ανταπόκριση σε κάποιες περιοχές, αλλά και η ύπαρξη ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» στις περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο, οφείλεται στο γεγονός ότι χιλιάδες ακίνητα είναι… μπερδεμένα με πολλούς συνιδιοκτήτες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμβόλαια και η σύνταξή τους μαζί με τα έξοδα πολιτικού μηχανικού καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε κίνηση καταγραφής και δήλωσής τους.
Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση μετά την 1η Δεκεμβρίου, όταν αποκαλυφθεί στο Κτηματολόγιο ότι χιλιάδες ιδιοκτησίες δεν δηλώθηκαν, αλλά, ταυτόχρονα, οι «ιδιοκτήτες» τους τα έχουν δηλωμένα στο έντυπο περιουσιακής κατάστασης Ε9. Με βάση την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης περί μη χορήγησης νέας παράτασης της σχετικής προθεσμίας, αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, από την 1η Δεκεμβρίου, θα είναι μπλοκαρισμένοι σε σχέση με οποιαδήποτε πράξη επί αδήλωτων ακινήτων. Δηλαδή, δεν θα μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους, δεν θα μπορούν να εκδώσουν οικοδομική άδεια και, επιπλέον, αν πρόκειται για αγροτικές εκτάσεις, θα βρεθούν εκτός των πινάκων του ΟΠΕΚΕΠΕ, χάνοντας έσοδα από τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Για να μην… μπλέξεις!
Στα δικαστήρια αναμένεται να προσφύγουν χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν θα δηλώσουν εμπρόθεσμα τα ακίνητά τους στο Κτηματολόγιο, όταν διαπιστώσουν ότι η προθεσμία έληξε οριστικά, και μετά θα αρχίσει ένας άνευ προηγουμένου δικαστικός Γολγοθάς.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι έως τις 30 Νοεμβρίου θα κινητοποιηθούν περισσότεροι ιδιοκτήτες για να δηλώσουν τα ακίνητά τους, ωστόσο τρέμουν και στην ιδέα των προσφυγών στα δικαστήρια, έστω και μερικών δεκάδων χιλιάδων. Πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου αφορά ακόμη και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», τα οποία μπορούν να δηλωθούν, αλλά μόνο εφόσον οι κάτοχοί τους έχουν έτοιμα τα απαραίτητα έγγραφα πιστοποίησης και μέσω της δήλωσης επικαλεστούν πρόδηλο σφάλμα. Τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 250.000 σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι δήλωση ακινήτου μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι ιδιοκτήτες, ακόμη και αν το Κτηματολόγιο έχει κλείσει από το 2018. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν χιλιάδες ιδιοκτήτες με ακίνητα σε Μελίσσια, Βριλήσσια, Ελευσίνα, Γέρακα, Νέα Πέραμο, Νέα Σμύρνη, Ρέντη, Νέο Ψυχικό, αλλά και στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Έβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.
Οδηγίες υποβολής
Εκτός των παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες καλούνται να προχωρήσουν έως τις 30/11 και στη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, οι οποίες έληξαν στις 31/12/2023. Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών και να υποβάλλουν πράξεις στο Κτηματολόγιο μέσω του akinita.gov.gr μέσα σε μία εργάσιμη μέρα, αντί των 9 ή και 12 μηνών που απαιτούνταν μέχρι πρότινος. Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ως… σύμμαχο την τεχνολογία, καθώς υποβάλλονται ψηφιακά τόσο οι αιτήσεις για την εγγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων και για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων από πολίτες και επαγγελματίες, όσο και οι αιτήσεις συνυποβαλλόμενων εγγράφων για την εγγραφή πράξεων που περιέχονται σε έγγραφα που συντάσσουν ή διακινούν οι δικαστικοί επιμελητές και για τα οποία προβλέπεται νόμιμη προδικασία επίδοσης. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ. αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου κ.λπ.) υποβάλλονται και παραλαμβάνονται μόνο ψηφιακά καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, ενώ τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και τις αιτήσεις έχουν καταργηθεί.
Όσοι δεν σταθούν… τυχεροί ή αμελήσουν να δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους και το θυμηθούν εκ των υστέρων, τότε θα μπλέξουν σε έναν ατελείωτο δικαστικό αγώνα, καθώς θα έχουν χάσει το τεκμήριο της ιδιοκτησίας και θα πρέπει να κρίνουν τα δικαστήρια αν τους ανήκει η περιουσία ή αν αυτή πρέπει να περάσει οριστικά στο Ελληνικό Δημόσιο.

