Γνωστός από τα Συνέδρια που διοργάνωνε για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χρηστάκης Πρόεδρος των Γενικών Γραμματέων Δήμων Ελλάδος. Μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Τοπική Αυτοδιοίκησης.
Ο Μιχάλης Χρηστάκης ιδρύοντας την Πανελλήνια Ένωσή Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνέβαλε αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην κατάρτιση των εργαζομένων, στην σύγχρονη διοίκηση ακόμη και στη βελτίωση της νομοθεσίας ενώ δημιούργησε ένα σύστημα παρεμβάσεων όπως :
• Συμμετοχή σε δημόσιες διαβουλεύσεις νομοσχεδίων
• Υποβολή προτάσεων τροπολογιών σε υφιστάμενους νόμους
• Αιτήματα και προτάσεις σε διευκρινιστικές εγκυκλίους
• Προώθηση ερωτημάτων που θέτουν οι δημοτικές υπηρεσίες
• Προτάσεις άμεσης επίλυσης θεμάτων ΟΤΑ
• Ιδέες – προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού και της λειτουργίας των ΟΤΑ
Ποιος ήταν ο Μιχάλης Χρηστάκης
O Μιχάλης Γ. Χρηστάκης, ήταν Μ.Α., Ph.D. Πολιτικός & Διοικητικός Επιστήμονας, Δρ. Διεθνών Σχέσεων, Ειδίκευση σε Ευρωπαϊκές Πολιτικές & Χρηματοδοτήσεις και Γενικός Γραμματέας των Δήμων, Αμαρουσίου, Νέας Σμύρνης και Φιλοθεής Ψυχικού.
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι Πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) με Άριστα. Έχει Μεταπτυχιακό (Μ.Α.) στις Ευρωπαϊκές Σπουδές (Πανεπιστήμιο Reading, Ηνωμένο Βασίλειο). Το 1993 -με σπουδές ως υπότροφου ΝΑΤΟ- αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο του Kent at Canterbury (Ηνωμένο Βασίλειο). Την περίοδο 1994-1996 διετέλεσε ως Σύμβουλος στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών & Επικοινωνιών. Ως στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης ήταν Υπεύθυνος Σπουδών και Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από το 2001.
Την περίοδο 2004-2006 διετέλεσε ως Σύμβουλος στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Από το 2011 είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”. Το 2013 – 2014 διετέλεσε Πρόεδρος της Ομάδας Αυτεπιστασίας για τον Τομέα Αλιείας του ΟΟΣΑ για τη δημιουργία της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Εκπαιδευτικός τομέας
Στον εκπαιδευτικό τομέα διαθέτει ευρεία εκπαιδευτική εμπειρία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στις Στρατιωτικές Σχολές (Σχολή Ικάρων, Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας), στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και στη Σχολή Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πολεμικού Ναυτικού, στον ιδιωτικό τομέα (IST Studies), και στην επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωση για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Εχει ευρύ εκπαιδευτικό – συγγραφικό έργο και αρθρογραφία σε θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Χρηματοδοτήσεων και Δημοσίου Μάνατζμεντ.
Είναι γνωστός από τα Συνέδρια που διοργάνωνε για την Τοπική Αυτοδιοίκησης με την συμμετοχή των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των δήμων.