«Το Κίνημα παραμένει πιστό στις πολιτικές αρχές Σοσιαλδημοκρατίας και Κοινωνικού Κράτους»
Η Κατερίνα Καζάνη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Ν. Εύβοιας, σε μια ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία για το κόμμα της, περιγράφει το προφίλ που κατά τη γνώμη της θα πρέπει να έχει ο πρόεδρος του Κινήματος, για να μπορέσει αυτό να ξαναμπεί σε κυβερνητική τροχιά. Παράλληλα, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την επόμενη μέρα αναφορικά με την ενότητα στην παράταξη.
Ποιο είναι το προφίλ που πρέπει να έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να βάλει το κόμμα σε κυβερνητική τροχιά;
Στο ΠΑΣΟΚ βρισκόμαστε για άλλη μια φορά σε προεκλογική περίοδο. Και αυτήν τη φορά, οι επερχόμενες εκλογές πιθανόν να καθορίσουν την πορεία της παράταξης τα επόμενα χρόνια. Επιθυμία όλων μας είναι η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου να μη χαρακτηριστεί από τοξικότητα και προσωπικές αναφορές. Αντίθετα, επιδίωξή μας είναι να κυριαρχήσει ο εκλογικός αγώνας καθαρά υπό όρους πολιτικής. Και πιστεύω ότι το έως τώρα κλίμα αποδεικνύει και την ποιότητα των υποψηφίων. Τον τελευταίο χρόνο βιώνουμε μια περίοδο ρευστοποίησης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ, ως ιστορικός και αξιακός ηγέτης του χώρου αυτού, οφείλει να αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα του και να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει αρχικά να μπορεί να εγγυηθεί την οριοθέτηση της παράταξης και την ενότητα. Να συμβάλει στη διατήρηση του κλίματος ανανέωσης, με νέους σε ιδέες ανθρώπους, πιστούς στις αρχές του κόμματος. Να μπορεί να συσπειρώσει τους πολίτες του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου. Να συνεχίσει, χωρίς λαϊκισμούς, να προβάλλει και να προωθεί μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη φιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Να ακούει τα προβλήματα του λαού και να βρίσκει ρεαλιστικές λύσεις σε αυτά.
Εκτιμάτε ότι την επόμενη μέρα η ενότητα είναι δεδομένη;
Το σύνολο των υποψήφιων προέδρων έχει δηλώσει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό από όλους. Η νέα ηγεσία δεν πρέπει αμφισβητηθεί. Αντίθετα, οφείλουμε να τη βοηθήσουμε και να διαφυλάξουμε την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Η πραγματικότητα, βέβαια, θα αποδείξει κατά πόσο θα παραμεριστούν προσωπικές φιλοδοξίες, κατά πόσο οι αναμενόμενες απογοητεύσεις θα σταθούν εμπόδιο στην ενότητα του χώρου και ποιοι θα μείνουν πιστοί στον αγώνα για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ και μια παράταξη ικανή να διεκδικήσει την διακυβέρνηση της χώρας.
Τι πιστεύετε ότι έφερε την κρίση ηγεσίας στο κόμμα σας;
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς και τα υψηλά ποσοστά αποχής, θα έπρεπε να προβληματίσουν κάθε κόμμα του δημοκρατικού τόξου. Στο ΠΑΣΟΚ αντιληφθήκαμε άμεσα ότι το αποτέλεσμα, αν και πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη αύξηση των ποσοστών μας, δεν ανταποκρινόταν στους στόχους που είχαμε θέσει. Προβήκαμε άμεσα, με κάθε διάθεση ειλικρίνειας, στην αποτίμηση του αποτελέσματος και κατανοήσαμε τα λάθη μας. Τιμώντας τη δημοκρατική μας παράδοση, στις 6 Οκτωβρίου οδηγούμαστε στην κάλπη, στα πλαίσια χάραξης μιας νέας στρατηγικής που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σύντομα να σταθεί ισχυρό απέναντι στην ασυδοσία της κυβέρνησης.
Έχει ανοίξει και πάλι μια συζήτηση περί συνεργασιών. Είναι εφικτό κόμματα με κυβερνητικό παρελθόν και ισχυρές φιλοδοξίες για το μέλλον, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, να γίνουν ένα;
Η πολιτική ταυτότητα και η συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ στην πορεία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες καθιστούν την ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία μεγάλη. Το Κίνημα παραμένει πιστό και συνεπές στις πολιτικές αρχές της Σοσιαλδημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους και δεν πρόκειται να αποτελέσει όχημα προσωπικών φιλοδοξιών, ούτε να συμμετάσχει σε ασαφείς διεργασίες. Δεν θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για επαγγελματίες πολιτικούς, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν αξιώματα και θέσεις. Η μόνη δυνατή μορφή συνεργασίας είναι από τη βάση. Ο μόνος στόχος είναι να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών και να προσφέρουμε ρεαλιστικές λύσεις σε αυτές.
Είστε μάχιμη ιατρός. Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον ιατρικό κόσμο από τις ρυθμίσεις που πέρασαν πρόσφατα από τη Βουλή;
Τα τελευταία πέντε χρόνια παρακολουθούμε ένα συντονισμένο σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν παρατηρείται καμία προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, αντίθετα, νομοθετούνται συνεχώς διατάξεις που το αποδυναμώνουν. Τα υφιστάμενα κενά σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αριθμούνται σε πάνω από 6.000 και δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά. Είναι αποτέλεσμα των χαμηλών μισθών, των ελάχιστων προκηρυσσόμενων θέσεων και της έλλειψης ουσιαστικών κινήτρων. Έτσι τίθεται σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία των μονάδων, ενώ ο μόνος τρόπος, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, να καλυφθούν τα κενά, σύμφωνα με την πρακτική του υπουργείου, ήταν τα «εντέλλεσθε». Καθότι όμως πολυμήχανοι, οι αρμόδιοι, στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο για την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», συμπεριέλαβαν διάταξη περί της δυνατότητας επίταξης των ιδιωτών ιατρών προς κάλυψη των κενών. Και μάλιστα, η άρνηση συμμόρφωσης με αυτή την πρωτοφανή μέθοδο, επιφέρει την άρση του δικαιώματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Το υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται ότι το δικαίωμα συνταγογράφησης δεν είναι προνόμιο των ιατρών, αλλά διαδικασία για να λάβει ο ασθενής την κατάλληλη θεραπεία. Και βέβαια, δεν κατανοεί ότι το μέτρο αυτό, όχι μόνο δεν θα επιλύσει το πρόβλημα των κενών θέσεων, αλλά θα επιδεινώσει την κατάσταση.