Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ στην κούρσα για την προεδρία
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως η μάχη για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε… τιτανομαχία μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν βγει στη δημοσιότητα αλλά και σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες, όπου στις αποδόσεις φέρνουν πρώτο τον δήμαρχο Αθηναίων και δεύτερο τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Για αυτό και η αντιπαράθεση μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών είναι στο «κόκκινο», με τελευταίο περιστατικό την επιστολή του Χάρη Δούκα στην επιτροπή που διοργανώσει τις εσωκομματικές κάλπες, στην οποία θέτει ζητήματα διαφάνειας αλλά και καθυστέρησης στη λήψη των αναγκαίων μέτρων, ενώ ζητά τουλάχιστον 1.400 tablets ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η επιστολή Δούκα είχε βασικό αποδέκτη τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι «ο πρόεδρος και το στενό του επιτελείο κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ελέγξουν προς όφελός τους τις εσωκομματικές διαδικασίες, αφού κατέχουν ακόμα τα κλειδιά».
Αιχμές στην ηγεσία
Είχε προηγηθεί η επιστολή τριών μελών της ΕΔΕΚΑΠ, οι οποίοι υπογράμμιζαν δύο βασικές προϋποθέσεις, μια πολιτική και μια τεχνική, για να επιτευχθεί η μεγάλη συμμετοχή, αφήνοντας συγκεκαλυμμένες αιχμές προς την ηγεσία. Αφορμή των νέων εσωκομματικών προστριβών ήταν το γεγονός ότι, αν και το μητρώο μελών δόθηκε στους υποψηφίους, κάποιοι το θεωρούν ελλιπές και αφήνουν αιχμές τόσο προς την αρμόδια επιτροπή όσο και στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με την τεχνική προετοιμασία της διαδικασίας, τον αριθμό των καλπών, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των εκλογικών κέντρων.
Κύκλοι του Νίκου Ανδρουλάκη, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τόνιζαν ότι «η διαδικασία δεν πρέπει να περιοριστεί σε εσωτερικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινωνία, αλλά τα μηνύματα να είναι πολιτικά, να αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να κυβερνήσει γιατί έχει τις θέσεις, έχει το πρόγραμμα, έχει φυσικά και τα πρόσωπα». Ουσιαστικά, επί της…
ταμπακιέρας ουδεμία λέξη από τον πρόεδρο.
Πάντως, μέχρι στιγμής οι υποψήφιοι διεκδικητές της καρέκλας του προέδρου του Κινήματος ανέρχονται σε επτά, ενώ, φυσικά, δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Άλλωστε, μέχρι την κατάθεση των υποψηφιοτήτων και στη συνέχεια της παρουσίασης των υποψηφίων σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τις πρώτες κάλπες που έχουν οριστεί για τις 6 Οκτωβρίου το πολιτικό διάστημα είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Να υπενθυμίσουμε επίσης πως ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων δεν είναι ξένος για τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το 2017, στις εκλογές για τον «ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς», στην κούρσα της ηγεσίας είχαν δηλώσει παρόντα εννέα άτομα, ένας εκ των οποίων και ο σημερινός πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Στις εσωκομματικές εκλογές του 2021, υποψήφιοι πρόεδροι βρέθηκαν έξι άτομα, μετά την απόσυρση του Βασίλη Κεγκέρογλου. Όπως και τώρα, υποψήφιοι πρόεδροι ήταν ο Ανδρουλάκης και ο Γερουλάνος. Φτάνοντας στο σήμερα, την υποψηφιότητά τους έχουν ανακοινώσει στο κεντρικό όργανο του
κόμματος οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας και Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης, ενώ η Μιλένα Αποστολάκη με δήλωσή της αποσύρθηκε από την κούρσα της ηγεσίας.
Η σειρά κατάταξης
Η εκλογή του επόμενου «πράσινου» προέδρου αποτελεί σημαντικό πολιτικό γεγονός, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι ένα από τα πλέον ιστορικά κόμματα στην Ελλάδα, οπότε είναι αναμενόμενο να υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του. Μην ξεχνάμε ότι έχει υπάρξει κυβέρνηση για μεγάλο διάστημα, συνολικά, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας να… τζογάρει για το ποιος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αναλάβει τα ηνία του κόμματος στις επικείμενες εσωκομματικές κάλπες του Οκτωβρίου. Ήδη, οι
στοιχηματικές εταιρείες έχουν πάρει φωτιά και δίνουν τις αποδόσεις, με πρώτο τον Χάρη Δούκα, δεύτερο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τρίτη την Άννα Διαμαντοπούλου αν και σε απόσταση.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αποδόσεις της Novibet για τους επτά υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ έχουμε την εξής σειρά κατάταξης:
– Χάρης Δούκας: 1.90
– Νίκος Ανδρουλάκης: 2.50
– Άννα Διαμαντοπούλου: 5.00
– Παύλος Γερουλάνος: 6.00
– Μιχάλης Κατρίνης: 17.00
– Νάντια Γιαννακοπούλου: 31.00
Αλλά και η εταιρεία Stoiximan, με πολύ μικρές αποκλίσεις, δίνει πάνω κάτω τις ίδιες αποδόσεις:
– Χάρης Δούκας: 1.95
– Νίκος Ανδρουλάκης: 2.60
– Άννα Διαμαντοπούλου: 5.00
– Παύλος Γερουλάνος: 6.00
– Μιχάλης Κατρίνης: 17.00
– Νάντια Γιαννακοπούλου: 30.00
Για όσους δεν γνωρίζουν τα στοιχηματικά πράγματα, για να τους βοηθήσουμε, θα πούμε με απλά λόγια πως όσο πιο μακριά από τη μονάδα βρίσκεται η απόδοση του «παίκτη» τόσο πιο αουτσάιντερ θεωρείται για τη νίκη.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τα «νούμερα» που δίνουν οι δύο στοιχηματικές εταιρείες, επί παραδείγματι ο Χάρης Δούκας έχει απόδοση 1.90 ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου 31.00. Άρα οι περισσότεροι θεωρούν σχεδόν απίθανο να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η Γιαννακοπούλου, για αυτό και έχει τόσο «μεγάλη» απόδοση.