Οι Γερμανοί φορτώνουν τους μετανάστες στην Ελλάδα
Με ένα ηχηρό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βερολίνο αντέδρασε η Αθήνα στην αιφνιδιαστική απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κλείσει τα σύνορά της για να αντιμετωπίσει το Μεταναστευτικό, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στην Ευρώπη και κυρίως στην Ιταλία και στη χώρα μας που είναι οι βασικές χώρες υποδοχής.
Η «στροφή» της Γερμανίας, προφανώς υπό την πίεση της πρόσφατης νίκης της ακροδεξιάς σε κρατίδιο της χώρας, βάζει στην πραγματικότητα «μπουρλότο» στη Συνθήκη Σένγκεν, με απροσδιόριστες συνέπειες. Αρμόδιες ευρωπαϊκές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη και εμμέσως πλην σαφώς εκτιμούν ότι η απόφαση της Γερμανίας αντίκειται στο πνεύμα του κοινοτικού δικαίου. Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς απαντά στις επικρίσεις των Ευρωπαίων συναδέλφων του με την επέκταση των προσωρινών μέτρων για τους συνοριακούς ελέγχους.
«Δεν θα γίνει ανεκτό»
Από τις πλέον εκκωφαντικές ήταν η αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, τόσο κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αυστρία όσο και σε χθεσινή του συνέντευξη, διαμήνυσε ότι η «απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν». Τόνισε, δε, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. «Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες γιατί το λύσαμε. Απασχολεί τη Γερμανία, αλλά η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν. Το να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλες χώρες δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Σε πρώτη φάση δεν μας αφορά, γιατί περιορίζεται στα χερσαία σύνορα», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από την Ευρώπη.
Όσον αφορά το Λιμενικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους με αυτοθυσία και είναι προσβλητικό να διακινούνται τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας για ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους. «Η ενεργητική αποτροπή είναι μια αποστολή που πρέπει να επιτελεί το Λιμενικό. Το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής παράνομων μεταναστών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Πανηγυρίζουν οι ακροδεξιοί της ΕΕ
«Καγκελάριε Σολτς, καλώς ήρθες στο κλαμπ!» έγραψε ο Ούγγρος ακροδεξιός ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν (που αυτό το διάστημα απειλεί ότι θα στείλει πούλμαν με παράτυπους μετανάστες στις Βρυξέλλες) στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ, για να επαινέσει την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα με ελάχιστες λέξεις πώς κινδυνεύουν να ανατραπούν οι συσχετισμοί εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Άλλος ένας ακροδεξιός Ευρωπαίος πολιτικός που επαινεί τη Γερμανία είναι ο Ολλανδός Γκερτ Βίλντερς που επίσης χρησιμοποίησε το X για να στείλει το μήνυμά του. «Καλή ιδέα, πρέπει να το κάνουμε κι εμείς!», έγραψε.
Ευρωπαϊκές διαβουλεύσεις ζητεί ο Τουσκ
Επικριτικός απέναντι στις αποφάσεις του Βερολίνου εμφανίστηκε χθες και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ζήτησε να γίνουν διαβουλεύσεις με τις χώρες που επηρεάζονται από τις αποφάσεις της Γερμανίας.
Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίτα Χίπερ από την πλευρά της ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει λάβει ενημέρωση από τις γερμανικές αρχές και την αξιολογούν. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η οριστική λύση αναμένεται όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το 2026, και μέχρι τότε θα ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα για την εφαρμογή του, ενώ όλες οι κινήσεις στο μεσοδιάστημα δεν ανατρέπουν όσα έχουν συμφωνηθεί.
Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο της πανδημίας 19 κράτη-μέλη είχαν ενημερώσει την Κομισιόν για ενίσχυση των συνόρων, ενώ τώρα είναι έξι (Γερμανία, Αυστρία, Σλοβενία, Ιταλία, Σουηδία, Γαλλία).
H ανακοίνωση της Γερμανίας για την επέκταση των ελέγχων σε όλα τα χερσαία σύνορά της και την απόρριψη περισσότερων αιτημάτων ασύλου σε μια προσπάθεια, όπως υποστήριξε, να μειώσει την παράτυπη μετανάστευση, βάζει βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει την περιφερειακή ενότητά της.
Τα σχέδια του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών περιλαμβάνουν συνοριακούς ελέγχους, περισσότερες απορρίψεις αιτημάτων ασύλου αλλά και ταχείες επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ ή απελάσεις σε τρίτες χώρες. Οι διαδικασίες ελέγχων θα διενεργούνται γρήγορα στα σύνορα από την αστυνομία, η οποία αποκτά
ενισχυμένες αρμοδιότητες. Εκεί θα εξετάζεται δηλαδή ποια χώρα είναι αρμόδια, βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, να χειριστεί την κάθε υπόθεση ασύλου, ενώ εξετάζεται και η δημιουργία κέντρων κράτησης στα γερμανικά σύνορα.
Πότε ξεκινούν οι έλεγχοι
Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα επεκτείνει τους προσωρινούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της. Οι έλεγχοι σε μια ευρεία ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας -την ευρωπαϊκή Ζώνη Σένγκεν- θα ξεκινήσουν στις 16 Σεπτεμβρίου και αρχικά θα διαρκέσουν έξι μήνες. Την Τρίτη ανακοίνωσε προτάσεις για την ενίσχυση της
εφαρμογής των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης αιτούντων άσυλο, με τις αρχές να προσδιορίζουν εάν η Γερμανία είναι υπεύθυνη για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής τους ή όχι. Η αστυνομία θα μπορούσε να το κάνει με τη βοήθεια της κοινής βάσης δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της Ευρώπης, Eurodac, μεταξύ άλλων εργαλείων.
Τι κρύβει η απόφαση του Βερολίνου
Σύμφωνα με αναλυτές, παρά το γεγονός ότι η παράτυπη μετανάστευση έχει επιβαρύνει δραματικά τις δημόσιες υπηρεσίες, η απόφαση ερμηνεύεται περισσότερο πολιτικά, καθώς εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης να ανατρέψει την υποστήριξη τόσο προς τους συντηρητικούς όσο και προς την ακροδεξιά ενόψει των περιφερειακών και ομοσπονδιακών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση είναι η κύρια ανησυχία των ψηφοφόρων στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στο οποίο θα διεξαχθούν εκλογές σε 10 ημέρες και όπου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς μάχονται για να διατηρήσουν την εξουσία. Επί του παρόντος, το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, αφού νωρίτερα αυτό τον μήνα κέρδισε τις εκλογές στη Θουριγγία, καθιστώντας το ως το πρώτο ακροδεξιό κόμμα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που έρχεται πρώτο σε περιφερειακές εκλογές.
Τι λένε οι αριθμοί
Η ΕΕ έλαβε περισσότερες από 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου το 2023, ο υψηλότερος αριθμός από τη μεταναστευτική κρίση του 2016, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA). Ωστόσο, οι αιτήσεις έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον Μάιο να καταγράφει μείωση κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου φθινοπώρου. Η Γερμανία συνέχισε να δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο, που αντιστοιχούν στο 22% του συνόλου.
Το αμέσως επόμενο διάστημα το Βερολίνο θα πρέπει να συζητήσει τα σχέδιά του για κράτηση αιτούντων άσυλο στα σύνορα με τις 16 περιφερειακές κυβερνήσεις της Γερμανίας, οι αρχές των οποίων θα πρέπει να τα εφαρμόσουν. Έχει αναφέρει, επίσης, ότι θέλει να διεξάγει διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της, η συνεργασία των οποίων θα ήταν απαραίτητη εάν θέλει να στείλει πίσω αιτούντες άσυλο. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμόσει τους συνοριακούς ελέγχους αμέσως, έχοντας ήδη κοινοποιήσει την απόφασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γιατί η Ουγγαρία ετοιμάζει αγωγή κατά της Κομισιόν
Η Ουγγαρία είναι έτοιμη να ασκήσει αγωγή σε βάρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), ζητώντας της να καλύψει το κόστος που κατέβαλε για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η Βουδαπέστη λέει πως της στοίχισε γύρω στα 2 δισ. ευρώ, δήλωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Ο εθνικιστής Όρμπαν έκλεισε μια μείζονα οδό μέσω της Ουγγαρίας, την οποία είχαν ακολουθήσει το 2015 εκατοντάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που διέφευγαν από τον πόλεμο και τη φτώχεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η υποστήριξή του στο εσωτερικό, αλλά και να δεχθεί πολλές επικρίσεις από πολλούς συμμάχους στην ΕΕ.
«Είμαστε έτοιμοι να ασκήσουμε αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού κάλυψε εν μέρει ή πλήρως τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκαν άλλα κράτη-μέλη για να προστατεύσουν τα σύνορα του χώρου Σένγκεν», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γκέργκελι Γκούλιας. «Η Ουγγαρία έχει ξοδέψει δύο δισ. ευρώ για την προστασία των συνόρων του χώρου Σένγκεν τα περασμένα χρόνια, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε σοβαρή συνεισφορά από την ΕΕ».