«Η διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας είναι ταυτόχρονα και προβληματισμός της ευθύνης του κόμματος να εμπνεύσει ξανά τους Έλληνες»
Ο Σταύρος Μιχαηλίδης, βουλευτής Χίου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην κρίσιμη συγκυρία για το κόμμα του, αλλά και για τον χώρο της Κεντροαριστεράς γενικότερα, εντάσσει όλα αυτά που παρακολουθούμε στο πολιτικό περιβάλλον στο πλαίσιο μιας σοβαρής και πολύπλευρης κρίσης, στη δίνη της οποίας έχει πέσει η χώρα. Θεωρεί και αυτός με τη σειρά του ότι ανοίγεται ένας δρόμος ευκαιρίας για το ΠΑΣΟΚ να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να βγει μπροστά. Εκτιμά ότι η παρούσα συγκυρία για το κόμμα είναι μια αναμέτρηση με την ιστορία του.Δεν εκπλήσσεται από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επισημαίνει με νόημα πως «αξιωματική αντιπολίτευση με εικόνα κατάπτωσης υπονομεύει το κύρος αλλά και τον ρόλο του συνόλου του πολιτικού φάσματος».
Θεωρείτε ότι η εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να κινητοποιήσει νέες δυνάμεις ή απλώς θα είναι μια ακόμη εσωκομματική δοκιμασία μέσω κάλπης;
Η χώρα μας βρίσκεται σε σοβαρή και πολύπλευρη κρίση. Αν και πολυετής, η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αναμφισβήτητο ότι έχει αποτύχει να δρομολογήσει, να χαράξει νέους δρόμους για την Ελλάδα στις προκλήσεις της νέας εποχής. Ο ελληνικός λαός βλέπει με απογοήτευση την αποτυχία της κυβέρνησης ακόμα και στη διαχείριση της καθημερινότητας.
Ατιθάσευτη ακρίβεια η οποία αποδιοργανώνει τα σπιτικά των μεσαίων και κατώτερων οικονομικών στρωμάτων, ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια στην ενέργεια, στα καύσιμα, διάλυση του συστήματος υγείας, αισχροκέρδεια από τις τράπεζες, απουσία κρίσιμων δημόσιων επενδύσεων, ανασφάλεια για το μέλλον από την κλιματική αλλαγή, απογοήτευση από τη Δικαιοσύνη και βεβαίως απογοήτευση και από το πολιτικό σύστημα. Για τούτα τα παραπάνω, δίνεται η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ –το οποίο πιστώνεται με τις πιο σοβαρές διοικητικές και κοινωνικές αλλαγές στη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας– να ανασυντάξει δυνάμεις και να βγει μπροστά και πειστικά, με αποφασιστικότητα και ρεαλιστικό λόγο για την πορεία της χώρας μας στον νέο κόσμο, στις νέες προκλήσεις.
Η διαδικασία επιλογής νέας ηγεσίας είναι ταυτόχρονα και προβληματισμός της ευθύνης ενός οργανισμού όπως το ΠΑΣΟΚ –που έχει κυβερνήσει τη χώρα για δεκαετίες, που συμμετείχε αποφασιστικά στην υιοθέτηση ευρωπαϊκών πολιτικών καθοριστικής σημασίας για την πορεία των λαών της Ευρώπης– να εμπνεύσει ξανά τον ελληνικό λαό για μια νέα ριζοσπαστική πορεία για την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Τελικά, το πολιτικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ είναι θέμα προσώπου;
Η επιτυχία, η πρόοδος, η συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια, η επίτευξη υψηλών στόχων δεν είναι ποτέ θέμα μόνο ενός προσώπου. Χώρες, οργανισμοί, κάθε λογής συλλογική οντότητα προοδεύει, αντιπαλεύει με τον χρόνο και τους στόχους επιτυχώς, όποτε και όσο συνδυάζει ηγέτες που παρακινούν και εμπνέουν αλλά και εμπνέονται από πρόσωπα ή σύνολα που τους ενώνουν ιδέες και οράματα υψηλών στόχων. Σε αυτό το επίπεδο θα αναμετρηθεί ξανά το ΠΑΣΟΚ με την ιστορία.
Πώς κρίνετε την εικόνα αλλά κυρίως την ποιότητα της αντιπολίτευσης;
Ανέφερα και πιο πάνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Προχωρεί–αν δεν οπισθοχωρεί– σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου πολύ αργά. Το παράδοξα λυπηρό είναι ότι διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που δεν αξιοποιείται όπως πρέπει και βεβαίως απογοητεύεται. Η «ποιότητα» της πολιτικής μας αποτελεί όντως πρόβλημα, απότοκο διάφορων παραγόντων, και απαιτεί χρόνο και «κόστος» απ’ όταν συνειδητοποιήσουμε και αποδεχθούμε με ειλικρίνεια το πρόβλημα που καθηλώνει την Ελλάδα και είναι άδικο.
Η προβληματική, λοιπόν, πορεία μας δεν έγκειται μόνο στο έλλειμμα αντιπολιτευτικών δυνάμεων, είναι γενικότερα πρόβλημα πολιτικό και αγγίζει όλο το φάσμα της πολιτικής και του «εκλέγειν» και του «εκλέγεσθαι».
Οι κωμικοτραγικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά απαξιώνουν την πολιτική, μήπως απλώς υπογραμμίζουν την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο πολιτικό τοπίο, με τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού πόλου;
Η διαλυτική εικόνα που παρουσιάζει η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όντως απογοητευτική, πλην όμως για πολλούς αναμενόμενη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συστήθηκε από διαφορετικές πολιτικές τάσεις, επένδυσε στην πιο κρίσιμη μεταπολιτευτική περίοδο στον λαϊκισμό και κατάφερε να αναρριχηθεί στην εξουσία. Η πολιτική στην οποία στήριξε την ύπαρξή του δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές επιτακτικές ανάγκες της χώρας.Αξιωματική αντιπολίτευση με εικόνα κατάπτωσης υπονομεύει το κύρος αλλά και τον ρόλο του συνόλου του πολιτικού φάσματος.