Η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών αποτελεί εδώ και χρόνια κυρίαρχο ζήτημα στη δημόσια σφαίρα των περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ.
Με τη Συνθήκη Σένγκεν, η οποία αφορά την ελεύθερη διακίνηση των μεταναστών, φάνηκε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αλλά μια τρομοκρατική ενέργεια στο Ζόλινγκεν με τρεις νεκρούς από χέρι Σύρου μετανάστη, ο οποίος θα έπρεπε να έχει επιστραφεί στη Βουλγαρία, καθώς και το εκλογικό αποτέλεσμα σε δύο κρατίδια, αρκούσαν για να σημειωθεί ραγδαία αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας και να επιφέρει σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των «27».
Αν όμως η Γερμανία διατηρήσει τους περιορισμούς που αποφάσισε, τότε είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει ντόμινο, από τον Βορρά έως τον Νότο, όπου και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αλλά η Συνθήκη Σέγκεν δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ, όπως είναι και το βασικό επιχείρημα της Αθήνας, η αγωνία της οποίας έγκειται στο ενδεχόμενο να βρεθεί ξανά η χώρα με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός της. Μετά την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας και τη διαφαινόμενη απόφαση μερικών χωρών για α λα καρτ εφαρμογή της Συνθήκης Σέγκεν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, θα καταγραφεί έξαρση της μεταναστευτικής κίνησης. Και το βάρος θα πέσει ξανά στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων: στους «γνωστούς υπόπτους» Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία. Όχι, περιθώρια για την Ευρώπη να ανατρέψει ή να αντικαταστήσει το Σύμφωνο δεν υπάρχουν. Ακόμα και με όλες τις δυσκολίες, το Σύμφωνο θα πρέπει να εφαρμοστεί. Όμως, όσο και αν το Μεταναστευτικό διχάζει –θεσμικά, ηθικά ή φιλοσοφικά– την Ευρώπη, όσο και αν η ελευθερία μετακίνησης των πολιτών μεταξύ των «27» αποτελεί ένα από τα κύρια επιτεύγματα της ενοποίησης, στο τέλος της ημέρας η κοινή απαίτηση των Ευρωπαίων θα πρέπει να είναι μία: Περισσότεροι και αυστηρότεροι έλεγχοι στις πύλες εισόδου (παράλληλα με την αυστηροποίηση στις διαδικασίες απονομής ασύλου). Ώστε το πρόβλημα να παραμείνει, κατά το δυνατόν, εκτός συνόρων.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση των μπλόκων στον Έβρο, αλλά και στα θαλάσσια σύνορά μας.
του Φώτη Σιούμπουρα