Μια κεραμίστρια στη Θεσσαλονίκη έχει την απάντηση
Η κεραμική, μία απο τις αρχαιότερες τέχνες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της εποχής, διανύει μία από τις πιο trendy περιόδους της. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον για τα κεραμικά ολοένα αυξάνεται.
Σε προσπάθεια να μάθουμε για την τέχνη καθώς και τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να ξεκινήσει αυτό το ιδιαίτερο χόμπι, βρεθήκαμε στο στούντιο «Κότα», στην οδό Φιλίππου. Η Γωγώ Αναστασοπούλου, κεραμίστρια και συνιδρύτρια του στούντιο μάς συστήνει στον κόσμο της κεραμικής.
Κεραμική: Ένα χόμπι για για όλους
Η πόλη φαίνεται να μην έχει μείνει πίσω στο trend της κεραμικής, καθώς η προσέλευση για μαθήματα είναι συχνή:
«Στα social media είναι αρκετά trendy, γίνεται ένας χαμός. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ενδιαφέρον για τα μαθήματα και για την κεραμική. Στα μαθήματα ο στόχος είναι να μάθουμε τεχνικές και να κάνουμε μόνοι μας οτιδήποτε αντικείμενο. Δίνεται μεγάλη βάση στην εκμάθηση της τέχνης συνολικά. Μαθαίνουμε τι είναι ο πηλός, πώς του δίνουμε σχήμα, την χημεία πίσω από την τέχνη και πώς το ψήνουμε.
Όσοι συμμετέχουν στα εβδομαδιαία όμως τους αρέσει πραγματικά και θέλουν να μάθουν την τέχνη. Κάποια άτομα έρχονται γιατί έχουν δει πως είναι χαλαρωτικό σαν τη γιόγκα και θέλουν να ηρεμήσουν από τις δουλειές τους. Στα workshop, τα οποία είναι μικρότερα, καθόμαστε τρεις ώρες να φτιάξουμε ένα αντικείμενο, το οποίο το ψήνουμε και το υαλώνουμε εμείς πριν το δώσουμε στους συμμετέχοντες».
Παρά την αγάπη που εκδηλώνει ο κόσμος για την κεραμική, οι καλές τέχνες στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζονται ακόμα με αρκετό σεβασμό. Η Γ. Αναστασοπούλου εξηγεί: «Τα καλλιτεχνικά είναι υποτιμημένα κι ο κόσμος έχει αρνητικές αντιδράσεις όταν λες ότι ασχολείσαι με τα εικαστικά, πόσο μάλλον όταν λες ότι είσαι επαγγελματίας καλλιτέχνης. Δεν διαθέτουμε την κατάλληλη παιδεία. Θεωρούν ότι χάνεις τον χρόνο σου.
Γιατί μας ελκύει η κεραμική τέχνη;
Παρόλα αυτά, η ανάγκη του κόσμου για να δημιουργήσει είναι αδιαμφισβήτητη. Ολοένα και περισσότερο, οι Θεσσαλονικείς αναζητούν την τέχνη και τα ωφέλη της στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με την Γ. Αναστασοπλούλου:
«Μετά τον κορωνοϊό έχει ανοίξει κάπως το μυαλό μας απέναντι σε αυτά τα χόμπι γιατί η ψυχολογία των ανθρώπων το είχε ανάγκη. Πολλοί ανακάλυψαν την αγάπη τους για τα καλλιτεχνικά όταν βρίσκονταν κλεισμένοι στο σπίτι τους. Η κεραμική έχει ένα στοιχείο που φτιάχνεις κάτι από την αρχή από χώμα και νερό και ο κόσμος το εκτιμά αυτό γιατί μένει με κάτι χειροποίητο και μοναδικό. Προτιμάει να μην έχει έξι κούπες καφέ από ένα μαγαζί αλλά μία που την έφτιαξε με τα χέρια του ο ίδιος. Να έχει πιο λίγα αλλά πιο ιδιαίτερα».
Όσον αφορά την ίδια, η Γ. Αναστασοπούλου μοιράζεται ότι η κεραμική την «κέρδισε» επειδή αποτελεί μια τέχνη που προσφέρει άπειρες δυνατότητες δημιουργίας:
«Η κεραμική εμένα με τράβηξε γιατί, πάντα έκανα κατασκευές, αλλά ο πηλός είναι το απόλυτο μέσο έκφρασης και ελευθερίας. Το ότι μπορώ να κάνω από ένα κουπάκι μέχρι ένα τραπέζι από πηλό με συναρπάζει, με αυτό το υλικό μπορώ να κάνω τα πάντα. Εγώ είμαι γραφίστρια, η Ανθή και η Κέλλυ λογίστριες και η Εύη αρχιτεκτόνισσα. Είμαστε μια ομάδα που είχαμε σχετικά αυστηρές δουλειές που δεν έχουν σχέση με την ελευθερία της κεραμικής».
Σχετικά με το μέλλον της κεραμικής, η Γ. Αναστασοπούλου μοιράζεται: «Η ελπίδα μας είναι ότι ο κόσμος θα μάθει να εκτιμά περισσότερο κάτι χειροποίητο. Θα θέλαμε να αποκτά μια συναισθηματική σύνδεση με ένα αντικείμενο χωρίς να του είναι αυστηρά χρηστικό, επειδή το έφτιαξε κάποιος με τα χέρια του».
Δυο λόγια για την «Κότα»
Το στούντιο κεραμικής ιδρύθηκε το 2020, αρχικά ως ιδιωτικός χώρος για να διοχετεύσουν οι τέσσερεις κεραμίστριες (Ανθή Θεοδωράκη, Κέλλυ Θεοδωράκη, Γωγώ Αναστασοπούλου και Εύη Παπαδοπούλου) την καλλιτεχνική τους έμπνευση:
« Στην ομάδα μας, η κάθε μία έχει το δικό της κομμάτι: τροχό, πάγκο, γλυπτική, επιτοίχια… Έτσι, η κάθε μία πήγαινε με τους δικούς της ρυθμούς. Ειδικά μέσα στον κορωνοϊό βοηθηθήκαμε από την ύπαρξη του στούντιο γιατί εκτονωνόμασταν εκεί.
Υαλωμένα κεραμικά
Το 2022 ξεκίνησε το στούντιο κεραμικής. Πέρυσι εγώ παραιτήθηκα και έγινα πλήρης απασχόλησης κεραμίστρια ενώ και τα άλλα κορίτσια ασχολούνται πλέον κάποιες ώρες με τη δουλειά τους και κάποιες με το στούντιο.
Τα κεραμικά πριν υαλωθούν ονομάζονται «μπισκότο»