Σε μια περίοδο παγκόσμιας αβεβαιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να επιδεικνύει εκείνες τις ηγετικές ικανότητες, που απαιτούνται τόσο για την Ελλάδα όσο και για ολόκληρο τον κόσμο. Πλέον, η χώρα μας συμμετέχει στα διεθνή fora ως ισότιμος εταίρος και συνδιαμορφωτής όλων των μεγάλων αποφάσεων. Η άνοδος της αξίας της χώρας μας, στο διεθνές χρηματιστήριο της αξιοπιστίας, είναι δεδομένη.
Και αυτή η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπως και εκείνη του Μαΐου του 2022, όταν έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε στα δύο σώματα του Κογκρέσου, μια τιμή που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες, κρίνεται άκρως επιτυχημένη. Η ομιλία του στην ολομέλεια του ΟΗΕ, οι συναντήσεις με αρχηγούς κρατών, οι επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας και επενδυτές, η βράβευση από παγκοσμίως αναγνωρισμένο think tank και η γενικότερη εκτίμηση που απολαμβάνει δεν καταδεικνύουν μόνο το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Αμερικής, αλλά και το κύρος και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας στη διεθνή σκηνή.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν ούτε θριαμβολογίες ούτε υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις, αλλά αντικειμενικές διαπιστώσεις. Η Ελλάδα αποτελεί πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με δυνατότητες υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της, αλλά και με την ικανότητα να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην εγγύτερη γειτονία της. Τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από την Ομάδα Επαφής για τα Βαλκάνια. Το ίδιο είχε συμβεί και με τις Διαδικασίες του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Λιβύη, όταν και στις δύο περιπτώσεις η χώρα μας ίδρωσε, πολύ πριν καταφέρει να συμμετάσχει σε αυτές.
Όμως, η σημερινή εικόνα είναι διαφορετική. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να θεωρείται αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος. Η Ουάσιγκτον βλέπει τη χώρα ικανή να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην εδραίωση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, όπως και στην ασφάλεια στην πιο κρίσιμη γεωπολιτικά περιοχή, στο κατώφλι της πυριτιδαποθήκης που λέγεται Μέση Ανατολή. Την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στην ενεργή συνεισφορά της χώρας μας για την επίτευξη παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας σηματοδοτεί και η εκλογή της, με θετική ψήφο 182 κρατών-μελών, ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026. Επίσης, τη σηματοδοτούν τα διευρυμένα γεωγραφικά και θεματικά πεδία δράσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αλλά και στο ενεργειακό πεδίο, αναγνωρίζεται ως σημαντικός κόμβος διοχέτευσης φυσικού αερίου και μελλοντικά ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ανατολική Ευρώπη. Με συγκεκριμένη διπλωματική στρατηγική, έργα και κινήσεις της κυβέρνησης, η Ελλάδα γίνεται αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε σχεδόν απίθανο. Ένας πολύ σημαντικός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα.
Η όποια σύγκριση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό είναι καταλυτική. Διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται με γνώμονα το σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε». Όπως ακριβώς το ανέφερε και στην ομιλία του στο Atlantic Council. Αυτός είναι και ο λόγος που δηλώνει ότι επιθυμεί να κριθεί στο τέλος της θητείας της κυβέρνησής του αναφορικά με το κατά πόσο υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις του. Και αυτό, κόντρα σε κάθε είδους καταστροφολογία και κυρίως κόντρα σε κάθε τοξικότητα.
της Ασημίνας Σκόνδρα
Βουλευτής Καρδίτσας της ΝΔ