Ποιος θα είναι εκπρόσωπος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες
Στα σκαριά φαίνεται πως είναι η δημιουργία της δέκατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα έχει χαρακτηριστικά… πολιτικού αχταρμά, αφού η συμμετοχή τόσων βουλευτών προερχόμενων από Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα παραπέμπει σε ιδεολογικό… Φρανκενστάιν.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Political» χθες έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ των 9 από τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές προκειμένου να ορίσουν εκπρόσωπό τους στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πρόκειται για τον Μιχάλη Χουρδάκη, πρώην βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας, ο οποίος θα είναι επικεφαλής σε ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα που περιλαμβάνει βουλευτές με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, προερχόμενους τόσο από την Πλεύση Ελευθερίας όσο και από τους Σπαρτιάτες αλλά και από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ετερόκλητη σύνθεση Εκτός από τον Μιχάλη Χουρδάκη, συμμετέχει και η μητέρα του, η Αρετή Παπαϊωάννου, επίσης πρώην βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας. Στην ετερόκλητη αυτή σύνθεση συμμετέχουν και ο πρώην
υπουργός της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς, καθώς και η Αθηνά Λινού, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Στους 9 συγκαταλέγονται οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Γιάννης Δημητροκάλλης, Κωνσταντίνος Φλώρος, Διονύσης Βαλτογιάννης και Γιώργος Μανούσος. Σε δηλώσεις του πάντως ο κ. Χουρδάκης ανέφερε πως η κίνηση
αυτή δεν σηματοδοτεί τη δημιουργία νέας, δέκατης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό στο μέλλον.
Στην κίνηση των ήδη οκτώ γνωστών βουλευτών υπάρχει και ένας ακόμη, του οποίου το όνομα δεν έχει γίνει γνωστό, ίσως γιατί ο ίδιος δεν θέλει, πιθανόν γιατί μπορεί να έχει δεύτερες σκέψεις.
Στη συνύπαρξη της νέας ομάδας πάντως δεν συμφώνησαν ο προερχόμενος από την Ελληνική Λύση Παύλος Σαράκης, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί μια αξιοπρεπή πολιτική συμπεριφορά, και ο πρώην Σπαρτιάτης
Χάρης Κατσιβαρδάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαράκης επεδίωξε την επομένη σχεδόν της διαγραφής του από τον Κυριάκο Βελόπουλο να προχωρήσει με άλλους ανεξάρτητους στη συγκρότηση ΚΟ, αλλά το εγχείρημα δεν προχώρησε. Ωστόσο, αυτήν τη φορά ο κ. Σαράκης, όπως και οι κύριοι Χάρης Κατσιβαρδάς και Μπουρχάν Μπαράν, προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, δεν ρωτήθηκαν ούτε ενημερώθηκαν για την κίνηση των 9. Από το περιβάλλον του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τέθηκε εκτός της
«γαλάζιας» ΚΟ μετά το επεισόδιο στο αεροδρόμιο, έλεγαν πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για το εγχείρημα, καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ως βουλευτής της ΝΔ. «Οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν ψηφίζουν στα νομοσχέδια και αυτό πρέπει να επιλυθεί», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Χουρδάκης, κάνοντας δε γνωστό ότι τους διατέθηκε γραφείο στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ένας ανεξάρτητος βουλευτής μπορεί να εκπροσωπήσει στη Διάσκεψη των Προέδρων τους ανεξάρτητους, εφόσον ο αριθμός αυτών είναι τουλάχιστον πέντε, ενώ για τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαιτούνται δέκα βουλευτές.
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό κανονισμό, αν στην ομάδα προστεθεί ένας ακόμη βουλευτής και γίνουν δέκα, συγκροτείται ΚΟ με γραφεία, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και διάφορα άλλα προνόμια, όπως εκπροσώπηση στις προ ημερησίας συζητήσεις και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Το σενάριο αυτό θεωρείται σχεδόν απίθανο, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι οι «ασκεπείς» βουλευτές προέρχονται από κόμματα τα οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετα πολιτικά και ιδεολογικά.
Από ποια κόμματα προέρχονται οι 14 Το κόμμα των Σπαρτιατών είναι ο «μέγας χορηγός» της ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών,καθώς έχασε τους 7 από τους 12 εκλεγμένους βουλευτές του (Κ. Φλώρος, Γ. Μανούσος, Ι. Δημητροκάλλης, Δ. Σαλτογιάννης, Χ. Κατσιβαρδάς, Γ. Ασπιώτης, Μ. Γαυγιωτάκης). Η προέλευση των άλλων επτά είναι: δύο από την Πλεύση Ελευθερίας (Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχαήλ Χουρδάκης), δύο από τη ΝΔ (Λευτέρης Αυγενάκης και Μάριος Σαλμάς), μία από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αθηνά Λινού), ένας από το ΠΑΣΟΚ (Μπουρχάν Μπαράν) και ένας από την Ελληνική Λύση (Παύλος Σαράκης).