Η στροφή της χώρας προς τη βιομηχανία, ειδικά μέσω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, θεωρείται βασικός παράγοντας για την οικονομική ασφάλεια
Η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου μιλά στην «Political» για την ενίσχυση της βιομηχανίας και το πώς μπορεί να συντείνει στην ανάπτυξη της χώρας, στέκεται στις δράσεις του υπουργείου για τη διευκόλυνση των επενδύσεων ενώ αναφέρεται και στο Κτηματολόγιο. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε έναν χώρο με σταθερό και απλοποιημένο πλαίσιο, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον και των ξένων επενδυτών», μας είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Υπενθυμίζω, επίσης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2025, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως επίσης και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα προσφέρει σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων».
Πώς συμβάλλει η ενίσχυση της βιομηχανίας στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας;
Η στήριξη και η ενίσχυση της βιομηχανίας αποτελούν βασικό πυλώνα της κυβερνητικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Η ενδυνάμωση της βιομηχανικής παραγωγής εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους: δημιουργεί θέσεις εργασίας, αυξάνει το εισόδημα των πολιτών και, μακροπρόθεσμα, ενδυναμώνει την οικονομία, καθιστώντας τη χώρα πιο ανθεκτική σε διεθνείς προκλήσεις.
Επιπλέον, η στροφή της χώρας προς τη βιομηχανία, ειδικά μέσω της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, θεωρείται βασικός παράγοντας για την οικονομική ασφάλεια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η βιομηχανία στην Ελλάδα έχει επιστρέψει δυναμικά. Η βιομηχανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 25% τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τους πρώτους επτά μήνες του 2024 έχει αυξηθεί κατά 7,3% σε ετήσια βάση.
Η ανάπτυξη της βιομηχανίας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη γεωπολιτική σταθερότητα της χώρας και συνδέεται άμεσα με την ευρύτερη στρατηγική για την αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία ενός αυτοδύναμου βιομηχανικού τομέα. Και είναι κάτι που το έχει επισημάνει επανειλημμένα και ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος: η ισχυρή βιομηχανία είναι «η καλύτερη ασφάλεια» για την πατρίδα, δημιουργώντας στρατηγικά αποθέματα και ενισχύοντας την αυτάρκεια σε περιόδους κρίσης.
Ποιες συγκεκριμένες δράσεις έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των επενδύσεων;
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την κατάργηση 15 χρονοβόρων διαδικασιών, με στόχο τη μείωση του διοικητικού βάρους κατά 25% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα προσφέρει σημαντική διευκόλυνση στους επενδυτές.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης ήδη επεξεργάζεται και προωθεί στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην απλοποίηση των διαδικασιών των οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας.
Έως το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα ΟΠΣ-ΑΔΕ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων), η οποία θα συγκεντρώσει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης και ελέγχου σε ένα ενιαίο σημείο επαφής. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να παρακολουθούν την πρόοδο των αιτήσεών τους σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας την ταχύτερη και διαφανέστερη έγκριση των επενδυτικών σχεδίων.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, όπου οι επιχειρηματίες θα μπορούν να δραστηριοποιούνται σε έναν χώρο με σταθερό και απλοποιημένο πλαίσιο, αυξάνοντας έτσι την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον και των ξένων επενδυτών.
Υπενθυμίζω, επίσης, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου 2025, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, όπως επίσης και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα προσφέρει σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων.
Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος «Έξυπνη Μεταποίηση» και ποια είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις;
Το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, εντάσσεται στη στρατηγική του υπουργείου Ανάπτυξης για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της βιομηχανίας.
Με προϋπολογισμό άνω των 102 εκατομμυρίων ευρώ, το πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση βιομηχανικών και μεταποιητικών μονάδων, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τεχνολογίες αιχμής, όπως η αυτοματοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική. Η ενσωμάτωση αυτών των τεχνολογιών βελτιώνει την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, μειώνει τα λειτουργικά κόστη και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους στις διεθνείς αγορές.
Πέρα από την τεχνολογική αναβάθμιση, όμως, το πρόγραμμα ενθαρρύνει τη διασύνδεση της μεταποίησης με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως η πρωτογενής παραγωγή και η διανομή, ενθαρρύνοντας δηλαδή τη δημιουργία ολοκληρωμένης αλυσίδας αξίας.
Η «Έξυπνη Μεταποίηση» είχε μεγάλη ανταπόκριση σε επιχειρήσεις από ολόκληρη τη χώρα.
Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Πώς επηρεάζει αυτό τις επενδύσεις;
Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί σημαντική θεσμική τομή με άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις και την οικονομία. Παρέχει ασφάλεια στις συναλλαγές, αλλά και ταχύτητα, απελευθερώνοντας ακίνητα που παρέμεναν αδρανή λόγω νομικών εμποδίων, και διευκολύνει την ένταξή τους στην οικονομική δραστηριότητα.
Το Κτηματολόγιο προσφέρει σαφή δεδομένα για ιδιοκτησίες, δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις και αναπτυξιακά έργα.
Με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να γίνει αποτελεσματική διαχείριση της γης, ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις σε ακίνητα, τουρισμό, βιομηχανία, αλλά και αναπτυξιακά έργα.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την αναβάθμιση των βιομηχανικών πάρκων, ειδικά στην περιφέρεια της χώρας;
Η αναβάθμιση των βιομηχανικών πάρκων σε ολόκληρη την επικράτεια αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Τα επιχειρηματικά πάρκα, όπως καλούνται πλέον, λειτουργούν ως οργανωμένοι υποδοχείς επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας έτσι την τοπική, αλλά και την περιφερειακή οικονομία. Και αυτό είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: η ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά πρέπει να επεκτείνεται σε κάθε γωνιά της χώρας.
Με χρηματοδότηση 90 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, βιομηχανικά πάρκα σε ολόκληρη την Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων στη Βόρεια Ελλάδα, αποκτούν σύγχρονες υποδομές που διευκολύνουν την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των υφιστάμενων.
Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτά τα πάρκα θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονες υποδομές. Παράλληλα, με την υιοθέτηση «πράσινων» τεχνολογιών ενισχύεται η ενεργειακή αποδοτικότητα, αλλά και το ενεργειακό αποτύπωμα των πάρκων, κάτι που συνδέεται άμεσα με τον στρατηγικό στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης.
Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το Βιομηχανικό Πάρκο Σίνδου, τη «ναυαρχίδα» των πάρκων στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο επιχειρηματικό πάρκο των Βαλκανίων. Ένα πάρκο που φιλοξενεί πάνω από 500 επιχειρήσεις και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους και αποτελεί στρατηγικό σημείο αναφοράς για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη και για τις γύρω περιοχές, αναβαθμίζοντας συνολικά την οικονομική και κοινωνική ζωή και δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας.