Ευρωπαϊκή ανησυχία έχει γίνει το πόλεμος της Μέσης Ανατολής, το οποίο
είναι το μείζον θέμα συζήτησης στη Σύνοδο
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι προτεραιότητες του νέου ευρωπαϊκού θεσμικού κύκλου, με έμφαση στα ζητήματα του μεταναστευτικού και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, τα οποία βρίσκονται στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται υπό τη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και της ανησυχίας για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.
Παρόντες, πέραν του οικοδεσπότη Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Λουίς Μοντενέγκρο, ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Μαλτέζος Ρόμπερτ Αμπέλα και ο Σλοβένος Ρόμπερτ Γκολόμπ. Το «παρών» θα δώσει επίσης η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντάλα, με δεδομένο ότι θα συζητηθούν και οι σχέσει Ε.Ε.-Ιορδανίας.
Ο πρωθυπουργός ζητά ενιαία προσέγγιση στο θέμα της Γάζας
Είναι προφανές ότι η Σύνοδος γίνεται σε καίριο σημείο, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητεί συντονισμό κινήσεων και στάσης στο Μεσανατολικό. Διότι μπορεί άπαντες οι ηγέτες να συμφωνούν στη στήριξη του Ισραήλ έναντι του Ιράν, δεν υπάρχει όμως ενιαία στάση στο μέτωπο του Λιβάνου και βεβαίως στο θέμα της Γάζας. Άλλωστε, η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος έρχεται σε ένα κρίσιμο σημείο, λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, και αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα πρώτης συζήτησης στο ανώτατο επίπεδο.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση στο ζήτημα, καθώς οι επιμέρους διαφορές αδυνατίζουν τη θεσμική τοποθέτηση της Ε.Ε., ενώ στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει διμερή συνάντηση και με τον Βασιλιά Αμπντάλα.