«Βλέπει κίνδυνο από το νέο που διαμορφώνεται η κομματική γραφειοκρατία»
«Η κομματική γραφειοκρατία της Κουμουνδούρου, θεωρώντας ότι κατέχει την “απόλυτη αλήθεια”, αποκλείει τον νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη», δηλώνει στο «Π» η πρώην βουλευτής στη Δυτική Αθήνα, Χαρά Καφαντάρη. Θεωρεί, δε, βέβαιο πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον ο ίδιος».
Eκλογές αντιπροσώπων στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο αντιπαρατιθέμενες ομάδες δίνουν τα δικά τους αποτελέσματα κι εντελώς αντίθετα. Γιατί να πιστέψουμε τους μεν και να απορρίψουμε τους δε;
Το κόμμα μας περνά δύσκολες στιγμές. Αν και σε άλλες εσωκομματικές εκλογές τα αποτελέσματα ήταν εγκαίρως γνωστά, στην παρούσα φάση πέρασαν μέρες και δεν είχαμε, από την πλευρά της Κουμουνδούρου, ούτε τον ακριβή αριθμό όσων ψήφισαν, ούτε τον αριθμό των συνέδρων! Αντίθετα η πλευρά Κασσελάκη, σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία, εμφανίσθηκε οργανωμένη, με site, γραφεία και έναν μεγάλο αριθμό εθελοντών. Ανακοίνωσε δε έγκαιρα τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών. Η πλειοψηφία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε με την ψήφο της τη βούληση για αλλαγή πορείας του κόμματος, για ένα κόμμα δημοκρατικό, ανοικτό, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ώστε η φωνή της βάσης να ακούγεται. Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ κατά πλειοψηφία είπε «όχι» στην κομματική γραφειοκρατία και στο κατεστημένο χρόνων. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, πρέπει και εμείς να αλλάξουμε.
Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση, γιατί δεν μπορεί να διεξαγάγει ούτε τις πιο απλές εσωκομματικές δημοκρατικές διαδικασίες;
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το κόμμα μας. Όντως η πόλωση και η ένταση είναι στο ζενίθ. Γιατί όμως; Διότι η κομματική γραφειοκρατία, θεωρώντας ότι κατέχει την «απόλυτη αλήθεια», βλέπει κίνδυνο από το «νέο» που διαμορφώνεται. Για τον λόγο αυτόν και προχωρεί σε αποκλεισμούς, αξιοποιώντας την περιστασιακή πλειοψηφία στην ΚΕ. Απέκλεισε τον νόμιμα και δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Στ. Κασσελάκη. Παραβιάζοντας το Καταστατικό, απέκλεισε συνέδρους μειώνοντας το μέτρο εκλογιμότητας, απέκλεισε μέλη της ΚΟΕΣ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου) από την Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων. Αλλά, δημοκρατία και αποκλεισμοί δεν συνάδουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ το οφείλει στην ιστορία του, να παραμείνει ένα δημοκρατικό κόμμα, που αγωνίζεται για τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας. Πάντα και ιστορικά επιβεβαιώνεται, ότι η πάλη του «νέου» με το «παλιό» έχει εντάσεις και δυσκολίες. Στο τέλος το «νέο» κερδίζει! Και θα κερδίσει!
Το χάσμα, ιδεολογικό, πολιτικό, κομματικό, ακόμα και κοινωνικό, δείχνει να είναι αγεφύρωτο. Μήπως θα ήταν καλύτερη μια ακόμα διάσπαση;
Ο χώρος της Αριστεράς έχει «πονέσει» διαχρονικά από τις διασπάσεις. Ειδικά σήμερα, που έχουμε την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κάθε στιγμή φτωχοποιεί όλο και περισσότερο τον ελληνικό λαό, οξύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ ο πλούτος συγκεντρώνεται όλο και σε πιο λίγους και τα κέρδη των καρτέλ αυξάνουν, η Αριστερά οφείλει να αποτελεί την πρωτοπορία, να ενώνει, να εμπνέει και να κινητοποιεί. Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς αποδυναμώνει αυτόν τον στόχο. Σήμερα απαιτείται η δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης, που θα εκφράσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, ώστε να έρθει πάλι σε τροχιά κυβερνησιμότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα μας, καλείται να κάνει αυτή την υπέρβαση. Απόψεις και κινήσεις για έναν πόλο «κεντροαριστερό», άνευρο, με απλή συγκόλληση και ρευστοποίηση κομμάτων του δημοκρατικού χώρου, απόψεις που κυκλοφορούν και εκφράζονται από κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον εξυπηρετούν το Σύστημα και όχι την κοινωνική πλειοψηφία.
Αν τελικά δεν γίνει αποδεκτή από το Συνέδριο η υποψηφιότητα Κασσελάκη, ποια κρίνετε πως θα είναι η εξέλιξη; Αν υπάρξει διάσπαση ή νέο κόμμα, εσείς θα ακολουθήσετε τον κ. Κασσελάκη;
Aν δεν γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα Κασσελάκη από το Συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι πλέον ο ίδιος. Ήδη δύο μήνες τώρα το κόμμα μας ρευστοποιείται, σε μια κρίσιμη για την κοινωνία στιγμή! Τη λύση βέβαια τη δίνει πάντα η βάση και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει «πεισμώσει» με όλες τις αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές ενέργειες, από την πλευρά της συγκυριακής πλειοψηφίας της ΚΕ. Θα μιλήσει η βάση του κόμματος…
Πώς σχολιάζετε την εκλογή Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες;
H εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, πέραν των εσωτερικών επιπτώσεων για τον αμερικανικό λαό, θα έχει και σοβαρές γεωπολιτικές διαστάσεις. Σε έναν κόσμο που αλλάζει, που οι πόλεμοι μαίνονται και στη γειτονιά μας, οι επιδράσεις της πολιτικής της αμερικανικής υπερδύναμης θα είναι σημαντικές. Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι συνέπειες θα είναι άμεσες. Σε μια Ευρώπη που δεν έχει μια «δική» της πολιτική, δεν έχει βρει τον βηματισμό της, αλλά έχει γίνει παρακολούθημα των ΗΠΑ στη διεθνή σκακιέρα, οι επιπτώσεις θα είναι ραγδαίες. Στον οικονομικό τομέα, εάν εφαρμοσθεί η εξαγγελθείσα από τον Τραμπ δασμολογική πολιτική, αλλά και στη φυσιογνωμία της Ευρώπης, καθώς θα δυναμώσουν οι ακροδεξιές δυνάμεις και αντιλήψεις. Υπάρχει όμως και ένα μείζον παγκόσμιο ζήτημα, η Κλιματική Αλλαγή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Διεθνή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κλιματική Αλλαγή. Βέβαια ο Μπάιντεν τις επανάφερε. Τι θα πράξει τώρα o Τραμπ, δεν γνωρίζουμε.