Στη Θεσσαλονίκη ο διάσημος Νορβηγός συγγραφέας
Ο Jo Nesbo ή αλλιώς “ροκ σταρ” βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Θεσσαλονίκη προκειμένου να μιλήσει για την αστυνομική λογοτεχνία και τα βιβλία του, ενθουσιάζοντας τους παρευρισκόμενους. Ο 64χρονος συγγραφέας “έκλεισε” ραντεβού με τους αναγνώστες του στο Βελλίδειο Συνεδριακό κέντρο όπου αρχικά αναφέρθηκε στα βιβλία του, ενώ απάντησε και σε ερωτήσεις που του τέθηκαν.
«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πως κλείνομαι σε πλαίσια»
“Το πιο πρόσφατο βιβλίο μου είναι το νυχτόσπιτο, με την αρχική σκηνή να είναι από τα συνηθισμένα πειράγματα που κάναμε με το τηλέφωνο (φάρσες). Έτσι και στο βιβλίο, μία παρέα παίρνει ένα τηλέφωνο, με την άλλη γραμμή να βγαίνει και να λέει “είμαι ο διάβολος” όπου και τον καταβροχθίζει” αναφέρει αρχικά ο Jo Nesbo για το βιβλίο “νυχτόσπιτο”.
“Δεν θεωρούσα τον εαυτό μου ότι κλείνομαι σε πλαίσια, το πεδίο μου είναι ευρύτερο. Η αρχική σκηνή του τηλεφώνου ήταν τόσο δυνατή ώστε να το ψάξω όλο και περισσότερο προκειμένου να την μετουσιώσω σε βιβλίο. Στην ουσία θα το έλεγα ότι αρκετοί κανόνες της λογοτεχνίας καταρρίπτονται μέσα στο βιβλίο”, συνέχισε ο συγγραφέας στο ερώτημα της αποχώρησης του από το αστυνομικό έργο.
«Έχω μόνο ένα αφεντικό: Την ιδέα»
Ο Νορβηγός συγγραφέας απάντησε και στις προκλήσεις που υπάρχουν όταν ξεφεύγει από το ύφος που γράφει συνήθως: “Το καλύτερο σημείο στο να σχεδιάζω οποιοδήποτε μυθιστόρημα είναι πριν ολοκληρωθεί και όταν το σχεδιάζω. Ακόμα και ο συγγραφέας του φαιτ κλαμπ έχει ακριβώς το ίδια άποψη όταν είχαμε συναντηθεί. Η εκτέλεση είναι σε μεγάλο βαθμό εξουθενωτική. Η πορεία μου ως μουσικός είναι μέτρια αλλά είμαι επαρκής ως συνθέτης. Σε ένα σημείο του “Βασιλιά”, η ιστορία εμπνέεται από τον νεκρό αδερφό μου που έφυγε πριν 10 χρόνια. Παίζαμε ποδόσφαιρο μαζί, παίζαμε σε μπάντα μαζί”.
“Είναι καθήκον μου ως συγγραφέας να τονίζω τις δυσκολίες. Η οικογένεια είναι ο κεντρικός πυρήνας του βιβλίου αλλά και το τι μπορεί να κρύβεται σε ένα χωριό. Στις πρώτες μου επισκέψεις στην Ελλάδα προσπάθησα να δω πως λειτουργεί η κοινωνία μας, μου θύμισε σε ένα βαθμό όπως είναι η Νορβηγία. Το κράτος θα βοηθήσει τον πολίτη και έχει αντικαταστήσει σε ένα βαθμό τον ρόλο της οικογένειας με αποτέλεσμα τον χωρισμό. Μέσα από το βιβλίο, θέλω να τονίσω ότι η οικογένεια είναι πάνω από την κοινωνία, κάτι που τονίζεται και μέσα στις σελίδες του έργου”.
«Μου αρέσει να υπάρχουν σάουντρακ στα έργα μου»
“Δεν νιώθω κάποιον περιορισμό δεν γράφω μόνο για να ξεφύγω από τον χαρακτήρα. Έχω μόνο ένα αφεντικό, είναι η ιδέα, από εκεί εμπνέεται η δημιουργία μου. Υπάρχει ελευθερία μέσα στα όρια, έγκειται μέσα στα στενά που είναι ένα ιστοριματικό ύφος”, επισήμανε ο Jo Nesbo.
Τέλος, ο Νορβηγός συγγραφέας τόνισε την αισιοδοξία του για τον κόσμο, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του. “Είναι αισιόδοξος, τα πράγματα μπορεί να μην μοιάζουν καλά όπως είναι οι πόλεμοι και η πολιτική αλλά εάν αναλογιστούμε την ιστορία των τελευταίων 200 ετών, η κοινωνία προχώρα προς τα κάτω”.
Στο τέλος της ιδιαίτερης αυτής συνάντησης, ο συγγραφέας βγήκε φωτογραφία με όλους τους παρευρισκόμενους, στέλνοντας το δικό του “ευχαριστώ” στον κόσμο.