Ο ηγέτης της ομάδας ανταρτών που έριξε το καθεστώς Άσαντ επιχείρησε να
κατευνάσει τους φόβους για το πώς θα διακυβερνηθεί η Συρία.
Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ), μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Sky News, υποσχέθηκε ότι οι φόβοι της «Δύσης» περί αστάθειας στην περιοχή είναι περιττοί, καθώς η Συρία δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε άλλους πολέμους.
Και υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται μια περίοδο ειρήνης ώστε να μπορέσει να ανοικοδομηθεί κι ότι ο λαός της Συρίας είναι «εξαντλημένος» από τον πολύχρονο εμφύλιο. Σε μια αυθόρμητη επίσκεψη στο τζαμί στο οποίο συνήθιζε να πηγαίνει ως νεαρός στα προάστια της Δαμασκού, ο Αχμέντ αλ Σάρα, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, τόνισε ότι «οι φόβοι των δυτικών κρατών είναι περιττοί».
«Η Συρία θα ανοικοδομηθεί», συνέχισε. «Ο φόβος ήταν από την παρουσία του καθεστώτος. Η χώρα κινείται προς την ανάπτυξη και την ανοικοδόμηση. Πηγαίνει προς τη σταθερότητα. Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι από τον πόλεμο. Γι’ αυτόν τον λόγο η χώρα δεν είναι έτοιμη για άλλον πόλεμο και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε άλλον».
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του και τους πανηγυρισμούς που δεν έχουν ακόμη κοπάσει στη Συρία για την κατάρρευση της οικογενειακής δυναστείας που κυβέρνησε για πάνω από πέντε δεκαετίες με σιδηρά πυγμή τη χώρα, το μέλλον φαντάζει αβέβαιο και η κατάσταση επί του εδάφους παραμένει ρευστή, καθώς διάφορες ομάδες ανταρτών ελέγχουν διάφορα τμήματα της Συρίας, αναφέρει το BBC επιχειρώντας να παρουσιάσει την εικόνα που επικρατεί σήμερα στη χώρα.
Ποιοι ελέγχουν ποια εδάφη στη Συρία
Η κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ επήλθε λόγω της αιφνίδιας, ραγδαίας προέλασης των ανταρτών υπό την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (ΧΤΣ). Ωστόσο, μολονότι η οργάνωση αυτή έχει υπό τον έλεγχό της τις κύριες πόλεις της Συρίας, δεν εξουσιάζει ολόκληρη τη χώρα.
Στον χάρτη του BBC διακρίνονται με κόκκινο οι περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την ΧΤΣ, με κίτρινο εκείνες που βρίσκονται υπό την εξουσία υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών και από δυνάμεις της Άγκυρας, με ανοικτό μωβ οι υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές
Εδώ και χρόνια η Συρία ελέγχεται από ένα συμπίλημα αντάρτικων ομάδων, όπως η ΧΤΣ στην Ιντλίμπ και ομάδες υπό τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη βορειοανατολική Συρία, και οι συγκρούσεις που καταγράφονται στο βόρειο τμήμα της χώρας μεταξύ αντίπαλων ομάδων -υποστηριζόμενων από την Τουρκία ανταρτών και κουρδικών πολιτοφυλακών- δείχνουν ότι παραμένει δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.
Πώς έφτασαν οι αντάρτες στη Δαμασκό
Οι γραμμές του μετώπου τα τελευταία χρόνια παρέμεναν «παγωμένες» μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου που οι αντάρτες εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική επίθεσή τους, η οποία κορυφώθηκε με την ανατροπή του Άσαντ και την κατάληψη της πρωτεύουσας της Συρίας το Σαββατοκύριακο.
Με εφαλτήριο την Ιντλίμπ, οι αντάρτες, με αιχμή του δόρατος την ΧΤΣ, κατέλαβαν στις 3 Δεκεμβρίου το Χαλέπι, στις 5 Δεκεμβρίου τη Χάμα, στις 7 Δεκεμβρίου τη Χομς και την επομένη την πρωτεύουσα της Συρίας
Μετά την κατάληψη της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας (το Χαλέπι), οι αντάρτες συνέχισαν την προέλασή τους προς τα νότια, για να πάρουν υπό τον έλεγχό τους την περασμένη Πέμπτη τη Χάμα.
Η επίθεση συνεχίστηκε με ταχύτητα και σύντομα κατελήφθη και η Χομς, ενώ τα χαράματα της Κυριακής οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν και την πρωτεύουσα, Δαμασκό.
Πώς εμπλέκονται οι γείτονες της Συρίας
Η Τουρκία, Δυτικές δυνάμεις αλλά και αρκετές χώρες του Κόλπου έχουν υποστηρίξει διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία σε διαφορετικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ έχει πολεμήσει στο πλευρό του συριακού στρατού, αλλά έχει αποδυναμωθεί σφόδρα από τη σύγκρουση με το Ισραήλ, κι αυτό αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους πίσω από την επιτυχημένη προέλαση των ανταρτών.