Τι αναφέρει η έκθεση των Τούρκων επιστημόνων
Η τουρκική υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών (AFAD), σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας και Εξερεύνησης Ορυκτών (MTA), εξέδωσαν κοινή έκθεση σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί της Σαντορίνης. Στην αναφορά αυτή, επισημαίνουν ότι οι σεισμοί που καταγράφονται στην περιοχή θα μπορούσαν να συνδέονται με πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας στο Αιγαίο από τις 28 Ιανουαρίου απαιτεί εντατική παρακολούθηση, καθώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι δονήσεις ενδέχεται να ενεργοποιήσουν ηφαιστειακές διεργασίες, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πιθανού τσουνάμι που θα μπορούσε να πλήξει και τις τουρκικές ακτές.
Οι δύο υπηρεσίες καταγράφουν ότι οι σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης έχουν ξεπεράσει τους 900, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δονήσεων να εντοπίζεται στο ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο βρίσκεται 6,5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του νησιού.
Σύμφωνα με την έκθεση: «Το ηφαίστειο Κολούμπο αποτελεί τμήμα του ηφαιστειακού συστήματος της Σαντορίνης και η τελευταία μεγάλη έκρηξή του σημειώθηκε το 1650. Η πιο πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη καταγράφηκε το 1950».
Οι συντάκτες της αναφοράς προειδοποιούν ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης εξακολουθεί να είναι ενεργό, τονίζοντας ότι μια μελλοντική ισχυρή ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει τσουνάμι, το οποίο ενδέχεται να φτάσει στις τουρκικές ακτές.
Η έκθεση AFAD απαρίθμησε τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη ως εξής:
-Η λεπτόκοκκη ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλες περιοχές από τον άνεμο.
-Ανάλογα με την ένταση της έκρηξης, μπορεί να εμφανιστούν πυροκλαστικές ροές.
-Ένα τσουνάμι που μπορεί να συμβεί μετά από σεισμό ή έκρηξη μπορεί να επηρεάσει τις ακτές του Αιγαίου.
Ως εκ τούτου, οι αρχές τόνισαν ότι οι σεισμικές κινήσεις και η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά.