«Η διεύρυνση του κόμματος και ο δημοκρατικός διάλογος από τη βάση
αποτελούν τους αναγκαίους όρους για τη δημιουργία συνθηκών μιας ριζικά μεγάλης αλλαγής»
Ο Μαρίνος Σκανδάμης, Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ και μάχιμος δικηγόρος, καταθέτει τη δική του οπτική για τη διάσταση που έλαβαν οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών. Επιμένει στην κεντρική γραμμή για πολιτική αυτονομία και εκτιμά ότι είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Παράλληλα, αποκωδικοποιεί την επιλογή Γιαννίτση αλλά και τη σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς για τη Λούκα Κατσέλη. Ταυτόχρονα όμως παίρνει ξεκάθαρη θέση για τα όσα διαδραματίζονται στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και για το νέο τοπίο που διαμορφώνεται με τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, που άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, τι εξελίξεις δρομολογούνται για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση;
Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκάλυψη της αλήθειας στην Εξεταστική Επιτροπή, με την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και με κάθε θεσμικά δυνατό τρόπο. Η ΝΔ συστηματικά την απέκρυψε. Ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του φαίνεται πως προσπαθεί πια να κάνει «damage control» (διαχείριση κρίσης) ενόψει αυτού που έρχεται, δηλαδή σε επίπεδο διαχείρισης της λαϊκής οργής και των αποτελεσμάτων του αναμενόμενου πορίσματος του ΕΜΠ. Όπως σωστά έχει επισημάνει ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη νοημοσύνη εκατομμυρίων Ελλήνων, που ζητούν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Η αλήθεια θα συμπαρασύρει όποιον τη συγκάλυψε μέχρι τώρα.
Τι είναι τελικά αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ; Συνεργασίες με κόμματα του προοδευτικού χώρου ή πολιτική αυτονομία;
Από τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη διατυπώνεται καθαρά ο στόχος της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος. Είναι σημαντικό στις επόμενες εκλογές να είμαστε το πρώτο κόμμα, και αυτός ο στόχος δεν είναι ανέφικτος. Χρειάζεται δουλειά, καθαρός λόγος, παρεμβάσεις και προτάσεις μας που θα απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας και θα δίνουν λύσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει πολλαπλά σε αυτό. Γιατί έχει παραδώσει τη χώρα μας στα μεγάλα συμφέροντα με τα οποία συνεργάζεται και συγκυβερνά. Ποτέ μεταπολιτευτικά δεν συγκεντρώθηκε τόσο πολύ πλούτος στα χέρια τόσων λίγων. Ασύδοτη αγορά, ανεξέλεγκτα καρτέλ ιδίως στην Ενέργεια, στα παραγόμενα προϊόντα, στις κατασκευές και στον τραπεζικό κλάδο εμποδίζουν την κοινωνικά και οικονομικά αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει με την αυτόνομη πορεία του να αντιστρέψει αυτό το περιβάλλον σύνθλιψης των υγειών δυνάμεων της χώρας. Βεβαίως πολιτική αυτονομία δεν σημαίνει πολιτικός αυτισμός. Δεν είμαστε κόμμα «σκαντζόχοιρος». Η διεύρυνση του κόμματος και ο δημοκρατικός διάλογος από τη βάση, όπως εξάλλου και ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει πει, αποτελούν τους αναγκαίους όρους για τη δημιουργία συνθηκών μιας ριζικά μεγάλης αλλαγής στις επόμενες εκλογές, στην οποία πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμβάλουν.
Σας προβληματίζει η σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς στη στήριξη της υποψηφιότητας της Λούκας Κατσέλη;
Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε ως υποψήφιο Πρόεδρο τον κ. Γιαννίτση, έναν πολιτικό με θετικό πρόσημο, σοβαρότητα, προνοητικότητα και γνώσεις. Φυσικά, δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα υποδείξουμε στους άλλους πολιτικούς χώρους ποιον θα επιλέξουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου και η κα Κατσέλη δεν είναι ένα πρόσωπο με αρνητικό φορτίο, αντιθέτως επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ήταν ο νόμος της που ανακούφισε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από τον κίνδυνο να χάσουν την κατοικία τους. Αυτό που πρέπει όμως πρωτίστως να αναδειχτεί είναι ότι ο πρωθυπουργός επικαλείται τη συναίνεση και την υπευθυνότητα, προσπαθώντας να «αφυδατώσει» την αντιπολίτευση και, ταυτόχρονα, στρέφεται στο στενά και σκληρά δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριό του για να το κρατήσει κοντά του. Η υποψηφιότητα του κ. Τασούλα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας συμβολίζει ακριβώς αυτό, δηλαδή το εθνικά ανεπαρκές και το μικροκομματικά χρήσιμο.
Ως Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη του ΠΑΣΟΚ, πώς «διαβάζετε» τις πρόσφατες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τα απανωτά κρούσματα διαφθοράς;
Δεν εκπλησσόμαστε. Η κυβέρνηση της ΝΔ από το 2019 μέχρι σήμερα έχει κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να αποδιοργανώσει τις αστυνομικές λειτουργίες. Θέσεις αστυνομικών διευθυντών, διοικητών και λοιπών καθηκόντων ευθύνης αποδίδονται κατά κανόνα με κριτήριο την κομματική ταυτότητα ή τις επιχειρηματικές επιθυμίες. Έτσι, συμβαίνει αρκετές φορές να προάγονται ανίκανοι και να υποβαθμίζονται οι ικανοί. Αυτό φυσικά δεν συμβαίνει μόνο στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά το συναντάμε σε κάθε υπηρεσία του Δημοσίου. Τα αποτελέσματα της πρακτικής αυτής τα εισπράττει όμως η κοινωνία. Το οργανωμένο έγκλημα οργιάζει στην Αττική, με τουλάχιστον 35 δολοφονίες στο πλαίσιο του λεγόμενου ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και με ελάχιστες να έχουν εξιχνιαστεί, ολόκληροι δήμοι στο Λεκανοπέδιο και στην Περιφέρεια αστυνομεύονται ανεπαρκώς με ένα ή κανένα περιπολικό τη νύχτα, ενώ η διαφθορά έχει εισχωρήσει ακόμη και σε κρίσιμες αστυνομικές υπηρεσίες. Από άποψη ασφάλειας, η χώρα λατινοαμερικανοποιείται.
Είστε μάχιμος δικηγόρος, πρώην Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και βαθύς γνώστης του τοπίου στη Δικαιοσύνη. Πώς κρίνετε τις αλλαγές που έχουν γίνει, αλλά και αυτές που έρχονται;
Ο υπουργός κ. Φλωρίδης είναι νομικός. Αναλαμβάνει όμως συνεχώς νομοθετικές πρωτοβουλίες που απέχουν από οποιαδήποτε συγκροτημένη νομοπαρασκευαστική αντίληψη. Και ένας έμπορος κρέατος, επιτρέψτε μου λίγο κακό χιούμορ, θα μπορούσε να είχε πάρει τις ίδιες πρωτοβουλίες, αφού δεν διαθέτει νομική παιδεία. Νομίζω πως επάξια διεκδικεί τον τίτλο του χειρότερου υπουργού Δικαιοσύνης στη μεταπολιτευτική ιστορία μας. Έτσι, εισάγονται προς ψήφιση νόμοι που τρομάζουν δικαστές, δικηγόρους και καθηγητές Νομικής, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι καλές αρχές νομοθέτησης, καταπατώνται ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για την αντιμετώπιση του εγκλήματος, παραβιάζονται το σύνταγμα, το τεκμήριο αθωότητας και η αναλογικότητα, ενώ πια η φυλακή είναι πολύ κοντά για τον μέσο πολίτη, ακόμη και για τα ανήλικα παιδιά μας.

