Σύμφωνα με τον καθηγητή πρόκειται για ηφαιστειακή έξαρση
Με απόλυτη σιγουριά μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης, αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στη Σαντορίνη, δηλώνοντας πως δεν υπάρχει πιθανότητα για μεγάλο σεισμό, αλλά για ηφαιστειακή έξαρση.
«Για εμένα, η έκρηξη είναι δεδομένη» τόνισε, απορρίπτοντας την πιθανότητα εκδήλωσης σεισμού μεγέθους 6 ή 7 Ρίχτερ.
Όπως εξήγησε, «ορισμένοι σεισμολόγοι ανέφεραν ότι το ρήγμα έχει μετρηθεί και στην επιφάνειά του υπάρχουν πολλοί κρατήρες. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι το ρήγμα συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η άνοδος της λάβας οδηγεί στη δημιουργία νέων κρατήρων, γεγονός που ενισχύει τη θεωρία ότι το φαινόμενο σχετίζεται με ηφαίστειο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα ηφαίστεια ακολουθούν συγκεκριμένα στάδια ενεργοποίησης. «Όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα, θεωρούμε ότι το ηφαίστειο είναι ανενεργό. Όταν εμφανίζονται αραιοί και χαμηλής έντασης σεισμοί, μπαίνουμε στο δεύτερο στάδιο. Στο τρίτο στάδιο, οι σεισμοί γίνονται συχνότεροι και εντονότεροι, αλλά χωρίς να σχετίζονται με τεκτονικά φαινόμενα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλο σεισμό».
Ο κ. Ζεληλίδης υποστήριξε πως η ένταση και η συχνότητα της σεισμικής ακολουθίας έχει αυξηθεί και παραμένει σταθερή τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας.
«Δεν θα μπορούσα να μιλήσω με βεβαιότητα αν δεν υπήρχαν και άλλες ενδείξεις» σημείωσε, εξηγώντας ότι:
- Το ρήγμα εφάπτεται με το Κολούμπο.
- Ο κρατήρας του Κολούμπο έχει διευρυνθεί.
- Στη Νέα Καμένη, η θερμοκρασία έχει αυξηθεί.
- Υπάρχει αύξηση της θολερότητας στο νερό.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον καθηγητή, δείχνουν ότι το 99% πρόκειται για ηφαιστειακή έξαρση, με το Κολούμπο να είναι το πιθανότερο επίκεντρο. «Για μένα έκρηξη θα γίνει, μακάρι να είναι ήσυχη, να εκτονωθούν οι πιέσεις μέσα στο ηφαίστειο και να έχουμε ήσυχες ροές λάβας που δεν θα τις καταλάβει κανένας».
Ολοκληρώνοντας, εκτίμησε πως το καλύτερο σενάριο είναι η εκδήλωση δύο ή τριών σεισμών μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, οι οποίοι θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός εκτόνωσης της πίεσης μέσα στο ηφαίστειο, αποτρέποντας μεγαλύτερη δραστηριότητα.