Τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους
Η έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται χωρίς σταματημό, με τους επιστήμονες να μελετούν τα δεδομένα που συλλέγουν και τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο να τονίζει ότι τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την κατάσταση.
Σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Live News», ανέφερε ότι το τσουνάμι του 1956 έφτασε στις ακτές του Ισραήλ, αν και το ύψος του ήταν πολύ μικρό. Παρόλα αυτά, οι αρχές του Ισραήλ επιθυμούν να είναι πλήρως προετοιμασμένες για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.
Όσον αφορά τη συνεργασία με τους σεισμολόγους από την Τουρκία, υπογράμμισε πως οι ειδικοί εκεί έχουν υπολογίσει τον χρόνο που χρειάζεται ένα τσουνάμι για να φτάσει στις τουρκικές ακτές, ο οποίος είναι περίπου 45 λεπτά.
Τα γυρίζουν οι σεισμολόγοι
Από εκεί που όλοι οι σεισμολόγοι διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι καμία σχέση δεν έχουν οι σεισμοί στις Κυκλάδες με τη Νέα Καμένη και το Κολούμπο, αρχίζουν δειλά δειλά να τα γυρίζουν και να βάζουν στην εξίσωση τα δύο ηφαίστεια και κυρίως αυτό της Νέας Καμένης.
«Τα 5,3 Ρίχτερ έκλεισαν τη χαραμάδα αισιοδοξίας»
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο newsit, ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε: «Ξαναρχίζουμε από την αρχή και αυτό το λέμε γιατί δεν γνωρίζουμε αν ο 5,3 ήταν ο κύριος σεισμός, ώστε να αποτελεί την κορύφωση όλης της διαδικασίας. Μας την έκλεισε τη χαραμάδα αισιοδοξίας ο Εγκέλαδος». «Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι βρισκόμαστε για ακόμη μια φορά γιατί και μετά τις 5 Φεβρουαρίου που είχε γίνει ο 5,2 είχαμε υποθέσει μήπως ήταν εκείνος ο κύριος σεισμός, η κορύφωση της ακολουθίας», ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τη νέα σεισμική δόνηση.
Μπορεί να συμβεί μια μικρή έκρηξη στη Νέα Καμένη
Για τα τρία σενάρια που αφορούν την εξέλιξη του φαινομένου μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης. Το ένα από τα σενάρια που «πρέπει να σκέφτονται οι σεισμολόγοι», όπως είπε στο «Live News», είναι «μια μικρή έκρηξη του ηφαιστείου στη Νέα Καμένη», καθώς έχει παρατηρηθεί μια παραμόρφωση του εδάφους. Ένα άλλο σενάριο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός από αυτούς που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς, ωστόσο, οι επιστήμονες να μπορούν να διευκρινίσουν το μέγεθός του. Το τρίτο σενάριο που εξετάζουν οι σεισμολόγοι είναι η σεισμική δραστηριότητα να εξασθενήσει σε βάθος χρόνου.
Υπάρχει ανύψωση του ηφαιστείου από την είσοδο μάγματος
Ο γενικός διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θανάσης Γκανάς έκανε λόγο για μια πρωτοφανή σεισμική κρίση όχι μόνο στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, μιλώντας για τα ηφαίστεια, είπε πως από τα δεδομένα που έχουν παρατηρήσει από το Διάστημα, στην Καλντέρα «υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται στην είσοδο μάγματος. Αυτό είναι ένα γεγονός». Το δεύτερο γεγονός, όπως είπε, είναι η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην Άνυδρο. Ωστόσο, ο κ. Γκανάς ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε για το ηφαίστειο της Καλντέρας ούτε για το Κολούμπο.
«Αναμφισβήτητα όμως υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους, η οποία οφείλεται σε άνοδο μάγματος από τον μανδύα της Γης στον μαγματικό θάλαμο, σε βάθος 3 χιλιομέτρων. Αυτό το μάγμα που ανέβηκε ισούται με 5 εκατ. κυβικά, όταν στην προηγούμενη κρίση του 2011 και 2012 ήταν 12 εκατ. κυβικά».
Παλιρροιογράφος σε ακτή της Σαντορίνης
Το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε παλιρροιογράφο μετά τους απανωτούς σεισμούς των τελευταίων ημερών. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε συνέχεια της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που έχει καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ανέλαβε δράση εγκαθιστώντας παλιρροιογράφο σε ένα μικρό αλιευτικό καταφύγιο στη βορειοανατολική ακτή της Σαντορίνης. Επίσης, παρέδωσε στις Αρχές ενημερωτικό υλικό σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΠΤ, αλλά και γενικές οδηγίες με τα μέτρα αυτοπροστασίας για τον κίνδυνο των τσουνάμι μετά από σεισμό.
Άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου
Άσκηση εκκένωσης του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε στη Σαντορίνη το μεσημέρι της Τρίτης (11/2/25). Η άσκηση στο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για έκτακτες καταστάσεις, καθώς οι σεισμοί στη Σαντορίνη και στις νότιες Κυκλάδες συνεχίζονται αμείωτοι. Στη Σαντορίνη έφτασε χθες και ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, συνοδευόμενος από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, καθώς και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους επιθεώρησαν το νοσοκομείο Σαντορίνης και παρακολούθησαν την άσκηση.
Απατεώνες εκμεταλλεύονται τους σεισμόπληκτους
Την αγωνία των κατοίκων της Σαντορίνης που εδώ και ημέρες δοκιμάζονται από τους σεισμούς που καταγράφονται στην υποθαλάσσια περιοχή της Ανύδρου εκμεταλλεύονται επιτήδειοι, ζητώντας τα προσωπικά και οικονομικά στοιχεία τους. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Θήρας εφιστά την προσοχή των κατοίκων της Σαντορίνης, έπειτα από περιστατικά απάτης που έχουν γίνει εν μέσω, μάλιστα, των σεισμών που έχουν «αδειάσει» το νησί. «Προσοχή: Προστασία Προσωπικών και Οικονομικών Στοιχείων» αναφέρει αρχικά σε ανάρτησή του ο δήμος, ξεκαθαρίζοντας πως «κανείς δεν ζητά εκ μέρους του δήμου προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία, όπως αριθμούς λογαριασμού τραπέζης, πιστωτικές κάρτες ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες».