Γίνονται μέχρι και 100 δονήσεις ημερησίως
Συνεχίζονται οι σεισμοί στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό με τους ειδικούς να υπολογίζουν πως κατά μέσο όρο 100 σεισμοί ταρακουνούν κάθε μέρα τους κατοίκους των νησιών.
Τα πιο δυνατά χτυπήματα του Εγκέλαδου ήταν στα 5 Ρίχτερ, με τους επιστήμονες να μην μπορούν να αποκλείσουν πλέον το ενδεχόμενο ενός πιο ισχυρού σεισμού της τάξεως των 6 Ρίχτερ.
Στη Σαντορίνη από σήμερα το ωκεανογραφικό Αιγαίο
Σήμερα, Πέμπτη (13/2) αναμένεται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Ωκεανογραφικό Αιγαίο, με πολυμελή επιστημονική ομάδα, η οποία θα αναλύσει περισσότερα δεδομένα από το γεωλογικό και γεωφυσικό υλικό στην περιοχή. Το ωκεανογραφικό απέπλευσε από το λιμάνι του Πειραιά το απόγευμα της Τετάρτης (12/2) με μια πολυμελή ερευνητική ομάδα.
Οι έρευνες του ωκεανογραφικού στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού θα περιλαμβάνουν:
1) Λεπτομερή βυθομετρική και μορφολογική αποτύπωση του πυθμένα με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων ή δομών που σχετίζονται με τη δραστηριότητα των υποθαλάσσιων ρηγμάτων, την πιθανή εκδήλωση υποθαλάσσιων κατολισθήσεων και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των υποθαλάσσιων πρανών σε κατολισθήσεις.
2) Καταγραφή υψηλής ανάλυσης σεισμικών τομών του υποστρώματος του πυθμένα με στόχο την λεπτομερή αποτύπωση του ανώτερου τμήματος των ρηγμάτων που πιθανόν έχουν δραστηριοποιηθεί κατά την τρέχουσα σεισμική διέγερση καθώς και των πιθανών κατολισθητικών φαινομένων.
3) Καταγραφή πρόσθετων σεισμικών τομών μεγάλης διείσδυσης (multichannel reflection seismics), με στόχο την συλλογή περισσότερων δεδομένων για την γεωμετρία των ρηγμάτων σε μεγαλύτερα βάθη (>1-2 χλμ.) κάτω από τον πυθμένα.
4) Μετρήσεις ωκεανογραφικών παραμέτρων (θερμοκρασία, θολερότητα, αλατότητα) και των συγκεντρώσεων ραδιενεργών στοιχείων (π.χ ραδόνιο) στη στήλη του νερού και κοντά στον πυθμένα, με στόχο τον εντοπισμό πιθανής αυξημένης έκλυσης ρευστών (αερίων) από τα υποθαλάσσια ρήγματα της περιοχής.
Παπανικολάου: Θα έχουμε σεισμική δραστηριότητα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα
Ο καθηγητής Τεκτονικής Δυναμικής και Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, εκτιμάει ότι θα κρατήσουν οι σεισμοί στη Σαντορίνη μέχρι το Πάσχα, ενώ παράλληλα ρίχνει τα βέλη του στον κ. Γκανά τονίζοντας ότι οι ηφαιστειακοί σεισμοί έχουν σταματήσει εδώ και ένα μήνα και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις είναι περιττές.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπανικολάου στο Action 24, «τα 4 εκατοστά που ανυψώθηκε η Καλντέρα είναι όσο ανυψώθηκε από το καλοκαίρι μέχρι πριν από έναν μήνα. Μην μπλέκουμε το φαινόμενο αυτό που είναι πρόσφατα και τελειωμένο με ό,τι συμβαίνει. Εδώ δεν έγινε το 2011 που η ανύψωση στην Καλντέρα ήταν μεγαλύτερη».
Καραστάθης: Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού
«Δεν έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιου μεγαλύτερου σεισμού» ανέφερε σε δηλώσεις του χθες, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης ο οποίος σχολιάζοντας τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις αναφέρθηκε στη συχνότητα εκδήλωσής λέγοντας ότι μετά την Παρασκευή είναι πιο ήπια σεισμικότητα. «Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μεγέθη είναι μικρότερα. Ως σμηνοσειρά φέρεται με μια ίδια σειρά και διατηρεί τα μεγέθη κοντά στα 5 Ρίχτερ» σημείωσε ο κ. Καραστάθης. Όπως τόνισε στην ΕΡΤ «ουσιαστική εκτίμηση μπορεί να γίνει όταν αρχίσει η αποκλιμάκωση».
Παπαζάχος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός
Σε δηλώσεις του ο Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι: «Η εμπειρία είναι ότι αυτές οι ακολουθίες κρατάνε πολύ, κρατάνε κατ ‘ελάχιστον κάποιες βδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις κρατάνε και μήνες. Και αυτό είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, ο οποίος να σπάσει κάποια κομμάτια που δεν έχουν γίνει. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι-επειδή είμαστε στη θάλασσα αρκετά μακριά από χερσαίες περιοχές-ότι σε αποστάσεις όπως είναι η Σαντορίνη, η Ανάφη, η Ίος, η Αμοργός γενικά οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες».
Παράλληλα ο κ. Παπαζάχος ανέφερε πως αντιλαμβάνεται και σέβεται πάρα πολύ έναν άνθρωπο ο οποίος φοβάται τους σεισμούς και γι αυτό είπε πως όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η σεισμική δραστηριότητα θα κρατήσει εβδομάδες, μπορεί και μήνες και κατά συνέπεια με αυτό το δεδομένο πρέπει ο ίδιος, όπως αποφάσισε να φύγει, να αποφασίσει και για το αν θα επιστρέψει.