Ποιοι κλάδοι της οικονομίας παρουσιάζουν τεράστια κενά
Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης της αγοράς εργασίας
Στην παροχή μπόνους σε εργαζομένους που φέρνουν νέα εργατικά «χέρια» προχωρούν κάποιες επιχειρήσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, πέραν των επίσημων αποδοχών, πληρώνουν και «μαύρα» για να μη χάσουν πολύτιμους συνεργάτες ή δίνουν έξτρα πακέτα παροχών μέσω «πλαστικού» χρήματος!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Π», υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις, οι οποίες αποδεικνύουν τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στην εγχώρια αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας έχει ανακοινώσει… άτυπα σε υφιστάμενους εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες του ότι «όποιος φέρει στη δουλειά έστω έναν», τότε θα λάβει μπόνους ακόμη και 200 ευρώ, ενώ αν ο νεοπροσλαμβανόμενος μείνει για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, τότε ο συνάδελφος που τον… προσκάλεσε μπορεί να λάβει πρόσθετο μπόνους ακόμη και 500 ευρώ!
Σε άλλη περίπτωση, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης πληρώνει σε εργαζόμενους που έχει ανάγκη μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ, αλλά αναγκάζεται και δίνει «μαύρα» ακόμη και 1.100 ευρώ επιπλέον, καθώς, όπως μας είπε, «αν χάσω έναν εργαζόμενο θα έχω πρόβλημα και αν μου φύγουν δύο, τότε θα κατεβάσω ρολά!». Σε μία άλλη περίπτωση, μεγάλη βιομηχανία λίγο έξω από την Αττική έχει δημοσιοποιήσει σε τοπικά sites την πρόθεσή της να προσλάβει πρόσθετο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με μια απλή… αίτηση! Δηλαδή, όποιος πάει να καταθέσει αίτηση τον… αρπάζουν στην κυριολεξία και του δείχνουν τον τομέα όπου αναλαμβάνει εργασία, παρέχοντας ένα ικανοποιητικό πακέτο οικονομικών απολαβών και ανταμοιβών.
«Γη και ύδωρ!»
Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, μικρομεσαίες επιχειρήσεις εκδίδουν κουπόνια σίτισης ή και κάρτες παροχών, ώστε να δελεάσουν τους εργαζόμενους να παραμείνουν στις θέσεις τους. Πρόσφατα σε επιχείρηση με «βαρύ» όνομα στην αγορά, παραιτήθηκε υπάλληλός της με αρκετά χρόνια προϋπηρεσία, καθώς είχε καλύτερη πρόταση από ανταγωνιστική εταιρεία. Πριν προλάβει να υπογράψει την παραίτησή του και να μεταπηδήσει σε νέο… αφεντικό, η εταιρεία στην οποία εργαζόταν έμαθε τις προθέσεις του και του ανακοίνωσε πακέτο με σημαντική αύξηση των μηνιαίων αποδοχών, το οποίο δεν μπορούσε να αρνηθεί! Σε άλλες περιπτώσεις, εργαζόμενοι απειλούν με παραίτηση αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες απασχόλησης και, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, καταφέρνουν να κερδίσουν αυτό που θέλουν, έστω και αν το όφελος δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά έχει να κάνει με τις διευκολύνσεις που τους παρέχονται στο πλαίσιο της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Αυτές είναι μονάχα μερικές από τις περιπτώσεις, οι οποίες δείχνουν πλέον μια θεαματική αντιστροφή της εικόνας στην αγοράς εργασίας, σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι και πριν από 4-5 χρόνια. Παλαιότερα, χιλιάδες άνεργοι παρακαλούσαν για να προσληφθούν με τον βασικό μισθό των 586 και των 650 ευρώ, ενώ σήμερα χιλιάδες εργοδότες έχουν βάλει… λυτούς και δεμένους προκειμένου να βρουν προσωπικό, το οποίο θα τους βγάλει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω αυξημένων αναγκών.
Τα πάνω κάτω
Χιλιάδες εταιρείες και εργοδότες δεν πιστεύουν στα μάτια τους με αυτό που βλέπουν στον τομέα της απασχόλησης, καθώς παρατηρούν ότι το ενδιαφέρον είναι υποτονικό έως και… μηδαμινό!
Η σημερινή εικόνα της αγοράς εργασίας παρουσιάζει μια ολοκληρωτική μεταβολή σε σχέση με όσα συνέβαιναν στα «σκληρά» χρόνια των μνημονίων, ενώ, σε αρκετές περιπτώσεις, ο χάρτης της απασχόλησης παραπέμπει στις περιόδους των δεκαετιών του ’60 και του ’70, όπου, όποιος ήθελε να εργαστεί, δεν ήξερε σε ποια επιχείρηση να… πάει!
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί κάνουν λόγο για τουλάχιστον 200.000 «ορφανές» θέσεις σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η γεωργία, οι κατασκευές, η βιομηχανία, η τεχνολογία, η πληροφορική, τα νοσοκομεία με νοσηλευτικό προσωπικό, τα συνεργεία, τα εμπορικά καταστήματα κ.λπ. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό της ανεργίας κινείται λίγο κάτω από το 10%, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει υποχωρήσει κάτω από το 6%!
Δυστυχώς, η απουσία εξειδικευμένων εργατικών «χεριών», η έλλειψη «μυαλών» και δεξιοτήτων, η ανειδίκευτη εργασία και οι… ιδιαίτερες προτιμήσεις κυρίως των νέων εργαζομένων, που δεν έχουν επωμιστεί ευθύνες, συντελούν ώστε η αγορά εργασίας στην Ελλάδα να παραμένει σε… κενό αέρος. Εκτιμάται ότι η απώλεια για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, με προφανείς συνέπειες για τα ταμεία του κράτους. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κουτρουμάνης, για κάθε κενή θέση εργασίας, το κόστος για τα ταμεία του κράτους ανέρχεται σε 7.500 ευρώ! Σε 5.400 ευρώ υπολογίζεται η απώλεια από εισφορές, σε 800 ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και σε 1.300 ευρώ από έμμεσους φόρους!
Οι εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του πρωτογενούς τομέα παρακαλούν την κυβέρνηση να αυξήσει τον αριθμό των προσκλήσεων από τρίτες χώρες, γιατί και οι παραγωγές δεν θα συγκομιστούν και τα στρέμματα ή το ζωικό κεφάλαιο θα λιγοστέψουν. Η ίδια κραυγή απόγνωσης ακούγεται από τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης και της βιομηχανίας, όπου τα κενά είναι μεγάλα και δεν καλύπτονται με τίποτα!
του Λουκά Γεωργιάδη