Στόχος ο χαμηλός πληθωρισμός σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης
«Μάχη» δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να μην επηρεαστεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές βασικών προϊόντων, όπως είναι ο καφές, το κακάο και το μοσχαρίσιο κρέας, και να παραμείνει στην περιοχή του 0%.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών, ζητώντας τους να μειώσουν το μεσοσταθμικό τους κέρδος, ώστε να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα ο χαμηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα βασικά είδη διαβίωσης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «
απευθυνόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις στην αγορά και πιέζουμε με όλους τους τρόπους οι πληθωριστικές πιέσεις που παρατηρούνται διεθνώς, να μην περάσουν όσο γίνεται στην ελληνική αγορά. Να απορροφηθούν απ’ όλο τον χώρο των σούπερ μάρκετ, της βιομηχανίας τροφίμων και των πολυεθνικών, με μείωση του μεσοσταθμικού τους κέρδους. Ταυτόχρονα, πιέζουμε και αναμένουμε με ελέγχους, οι οποίοι θα ενταθούν, περισσότερες πραγματικές εκπτώσεις και προσφορές και όχι παραπλανητικές»
Αλλάζουν οι προσφορές
Παράλληλα, τα σούπερ μάρκετ αλλάζουν σταδιακά τον τρόπο που κάνουν τις εκπτώσεις και τις προσφορές. Στόχος, μέσα από την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δεοντολογίας, είναι οι προσφορές και οι εκπτώσεις να είναι πιο ξεκάθαρες και πιο «ειλικρινείς».
Για παράδειγμα, οι προσφορές 1+1 δώρο, 2+1 δώρο, 5+1 δώρο και όσες προωθητικές ενέργειες περιλαμβάνουν δωρεάν προϊόν με την αγορά κάποιων άλλων θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ωστόσο, οι εταιρείες που θα πραγματοποιούν αυτές τις προσφορές θα πρέπει να διαθέτουν στα ράφια των καταστημάτων τα προϊόντα ως ξεχωριστή μονάδα.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι καταναλωτές να συγκρίνουν εάν τους συμφέρει να αγοράσουν ένα προϊόν ή να επιλέξουν την προσφορά. Μέσω της συγκεκριμένης αλλαγής, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν καλύτερα τις τιμές σε ομοειδή προϊόντα και δεν θα πέφτουν θύματα επιτηδείων, που με τις προσφορές προσπαθούν να τους εξαπατήσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθημερινά οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με εκατοντάδες προσφορές σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα σε ζυμαρικά, καφέδες και απορρυπαντικά.
Επίσης, δεν αποκλείεται σε αρκετές περιπτώσεις να μην υπάρχουν προωθητικές ενέργειες, για παράδειγμα 2+1 δώρο, αλλά να υπάρχει συσκευασία με 3 τεμάχια σε πιο ανταγωνιστική τιμή, έτσι ώστε να μπορεί να γίνεται και η σύγκριση των τιμών σε αυτές τις περιπτώσεις πιο εύκολα.
Ο νόμος για τον Κώδικα
Όπως αναφέρεται στον νόμο για τον Κώδικα Δεοντολογίας, ανακοίνωση μείωσης της τιμής είναι κάθε ανακοίνωση του εμπόρου ότι έχει μειώσει την τιμή που χρεώνει για ένα προϊόν ή υπηρεσία. Για παράδειγμα, η μείωση της τιμής μπορεί να έχει τη μορφή: α) ποσοστού (%), π.χ. «20% έκπτωση», β) συγκεκριμένου ποσού, π.χ. «10 ευρώ έκπτωση».
Αναγραφή νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή. Παραδείγματος χάριν, «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ».
Άλλες διαφημιστικές πρακτικές, όπως «αγοράστε σήμερα χωρίς να πληρώσετε τον ΦΠΑ», η οποία ενημερώνει τον καταναλωτή ότι η μείωση της τιμής ισούται με την αξία του ΦΠΑ (χωρίς να σημαίνει ότι ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται). Αναφορές σε υψηλότερη τιμή ως μελλοντική κανονική τιμή (π.χ., εξαιρετική τιμή εκκίνησης 99 ευρώ και από τον επόμενο μήνα 129 ευρώ). Ανακοινώσεις όπως «εκπτωτική» τιμή, «ειδικές προσφορές» ή «προσφορές Black Friday», που δημιουργούν την εντύπωση μείωσης της τιμής, συνιστούν επίσης ανακοινώσεις μείωσης τιμής.
Μια ανακοίνωση μείωσης τιμής μπορεί να σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο προϊόν («μείωση 20% σε έλεγχο ενεργειακής πιστοποίησης») ή με μια κατηγορία προϊόντων («μείωση 20% σε όλα τα αφρόλουτρα») ή να είναι γενική μείωση («έκπτωση 20% σε όλα τα προϊόντα») και μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τρόπους (φυλλάδια, εκπτωτικές κάρτες ή κουπόνια, ενδείξεις στον ιστότοπο, στην είσοδο ή εντός του καταστήματος, στην ετικέτα τιμής κτλ.).
Με τις προωθούμενες αλλαγές στις προωθητικές ενέργειες, το υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί τον ελεγκτικό μηχανισμό που θα αναλάβει τους ελέγχους στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιούνται το επόμενο διάστημα οι προωθητικές ενέργειες. Οι ελεγκτές θα επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ και τα υπόλοιπα καταστήματα τροφίμων και, παριστάνοντας τους πελάτες, θα ελέγχουν ότι οι προωθητικές ενέργειες ακολουθούν τους κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι οι περισσότερες προωθητικές ενέργειες να περάσουν απευθείας στις τιμές των προϊόντων, προκειμένου οι καταναλωτές να βρίσκουν τα προϊόντα της αρεσκείας τους, καθημερινά, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές