Ο Χάρι επιδίωκε την ακύρωση απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών
Ο πρίγκιπας Χάρι υπέστη σήμερα μια σημαντική νομική ήττα, καθώς απορρίφθηκε η προσφυγή του κατά της απόφασης της βρετανικής κυβέρνησης να περιορίσει την παροχή αστυνομικής προστασίας κατά τις επισκέψεις του στο Ηνωμένο Βασίλειο — μια πολιτική που εφαρμόστηκε μετά την απομάκρυνσή του από τα βασιλικά καθήκοντα και την εγκατάστασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τη στιγμή που εγκατέλειψε τη χώρα το 2020, ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Καρόλου και η σύζυγός του Μέγκαν δεν τυγχάνουν πλέον της κρατικής φύλαξης που παρέχεται στα ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας, την οποία χρηματοδοτούσαν οι Βρετανοί πολίτες μέσω της φορολογίας.
Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών εφαρμόζει ένα σύστημα κατά το οποίο εξετάζει μεμονωμένα κάθε περίπτωση παρουσίας του Χάρι στη χώρα, γεγονός που ο ίδιος έχει προσβάλει δικαστικά από το 2021.
Κατά την εκφώνηση της απόφασης, ο δικαστής Τζέφρι Βος δήλωσε ότι η κυβερνητική στάση ήταν «λογική», καθώς «ο δούκας του Σάσεξ αποσύρθηκε από τα βασιλικά καθήκοντα και εγκατέλειψε το Ηνωμένο Βασίλειο για να ζει κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό».
Παρότι αναγνώρισε τα «ισχυρά και συγκινητικά επιχειρήματα» που κατέθεσε η πλευρά του Χάρι, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στο δικαστήριο, ο Βος επεσήμανε ότι τα παράπονα του δούκα «δεν συνιστούν ένα νομικό επιχείρημα υπέρ της αμφισβήτησης» της απόφασης.
«Ήταν σαφές πως ο δούκας του Σάσεξ ένιωσε πως το σύστημα δεν του συμπεριφέρθηκε καλά, όμως καταλήγω στο συμπέρασμα — αφού μελέτησα τις λεπτομέρειες των τεκμηρίων, ότι δεν θα μπορούσα να πω ότι η αίσθηση αδικίας που νιώθει ο δούκας μεταφράζεται σε ένα νομικό επιχείρημα υπέρ της αμφισβήτησης» της απόφασης των βρετανικών αρχών, επισήμανε ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο Χάρι επιδίωκε την ακύρωση της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τον Φεβρουάριο του 2020 είχε αποφανθεί πως, εφόσον δεν αποτελεί πλέον ενεργό μέλος της βασιλικής οικογένειας, δεν δικαιούται αυτόματη και πλήρη αστυνομική συνοδεία κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ήδη κρίνει το 2023 ότι η εν λόγω απόφαση ήταν σύννομη, ενώ τρεις δικαστές του εφετείου συμφώνησαν με αυτή την ερμηνεία, σημειώνοντας πως, παρά τη δυσαρέσκεια του Χάρι, δεν υπήρξε κάποιο νομικό σφάλμα.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι συνήγοροι του 40χρονου πρίγκιπα, ο οποίος κατοικεί πλέον στην Καλιφόρνια με τη Μέγκαν και τα δύο τους παιδιά, επισήμαναν ότι πρόσφατα η Αλ Κάιντα είχε απευθύνει απειλές εναντίον του, ενώ υπενθύμισαν και το περιστατικό του 2023, όταν εκείνος και η σύζυγός του ενεπλάκησαν σε «μία επικίνδυνη καταδίωξη με παπαράτσι στη Νέα Υόρκη».