Κυβερνητικό σχέδιο για να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση
Δεκάδες χιλιάδες αστικά ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπαίνουν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, ώστε, μέσα από την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου, να αποδοθούν σε ζευγάρια και πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν… κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους και υφίστανται την πίεση λόγω των υψηλών ενοικίων.
Η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης σε ολόκληρη τη χώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα οριστικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί ακινήτων και όσα βρεθούν να είναι «ορφανά» θα πάρουν τον δρόμο της αξιοποίησης. Εκτιμάται ότι τα δυνητικά κατοικήσιμα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 100.000, για τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει να βρει… ιδιοκτήτη, μέσα από προγράμματα στεγαστικής πολιτικής, τα οποία θα βάλουν στο «παιχνίδι» και τους δήμους της χώρας, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των αναξιοποίητων ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή μοναστηριών και ιδρυμάτων.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διάθεση τέτοιων ακινήτων κυρίως σε νέα ζευγάρια αλλά και μεμονωμένους πολίτες που δεν έχουν τη δική τους στέγη, ως επιπλέον κίνητρο για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που αντιμετωπίζει η χώρα.
«Ορφανά» ακίνητα
Το σχέδιο της κυβέρνησης θέτει σε πρώτο πλάνο την αύξηση της προσφοράς στέγης, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των ενοικιαστών και να αυξηθεί ο αντίστοιχος των ιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα διαμορφωθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων, όπου θα καταγραφούν οι «ορφανές» ιδιοκτησίες και στη συνέχεια θα προχωρήσει η αξιοποίησή τους. Σημειώνεται ότι προ μνημονίων σχεδόν οι 9 στους 10 κατοίκους είχαν τη δική τους στέγη και μόλις ένας ήταν ενοικιαστής. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς οι 7 στους 10 είναι ιδιοκτήτες που ιδιοκατοικούν, με τους 3 στους 10 να ζουν στο νοίκι.
Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση σχετικά με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα σε όλους τους τύπους ακινήτων, καθώς το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και το μέτρο της κοινωνικής αντιπαροχής. Μέσω αυτού, κατασκευαστικές εταιρείες θα αναγείρουν οικοδομές, ώστε να διατίθενται κατοικίες με ευνοϊκούς όρους, και στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, σε όσους δεν έχουν στέγη. Το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς και ενοικίασης στέγης συνδέεται επίσης και με το γεγονός ότι τα funds και οι τράπεζες διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες ακίνητα, τα οποία θέλουν να πουλήσουν και όχι να ενοικιάσουν.
Αύξηση προσφοράς
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι με τα μέτρα περιορισμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη μείωση των φόρων στα ακίνητα από το 2026, τα προγράμματα ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης, αλλά και τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη που θα καταγραφούν στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου, θα αυξηθεί σημαντικά η προσφορά, ώστε σταδιακά να καλυφθούν οι ανάγκες όσο γίνεται περισσότερων πολιτών που δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη. Επιπλέον, πέραν του δημογραφικού προβλήματος, στην κυβέρνηση διαπιστώνουν ότι χιλιάδες ενοικιαστές αδυνατούν να καταβάλουν το μηνιαίο μίσθωμα, γεγονός που προκαλεί… εντάσεις με τους ιδιοκτήτες. Σε κάθε περίπτωση, το στεγαστικό αποτελεί πολιτικό ζήτημα πρώτης γραμμής για την κυβέρνηση, καθώς αν αποδώσουν οι σχετικές παρεμβάσεις, τότε θα υπάρξει και το ανάλογο όφελος, όταν έρθει η ώρα της κάλπης…
του Λουκά Γεωργιάδη