Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών από την άτυπη συνάντηση στη Βαρσοβία
Την εκτίμηση ότι «80 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρισκόμαστε, δυστυχώς, ίσως στη χειρότερη στιγμή παγκοσμίως» εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από τη Βαρσοβία, όπου συμμετείχε στην Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως είπε, πρέπει να αναπτύξει τις αμυντικές της δυνατότητες, να ενισχύσει το διεθνές της αποτύπωμα, έτσι ώστε να μπορεί, στον κόσμο, να έχει μια πολύ ισχυρή θέση σε δύσκολους καιρούς.
«Αδιαπραγμάτευτες αρχές»
Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη στήριξη της Ελλάδας στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι προϋπόθεση για αυτό είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.
«Συζητούμε σήμερα για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, της προενταξιακής διαδικασίας. Η Ελλάδα αποτέλεσε πάντοτε μια ενεργό επισπεύδουσα δύναμη στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια», σημείωσε. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί της προσπάθειας αυτής. Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι ορισμένες από τις αρχές της ευρωπαϊκής οικογένειας παραμένουν αδιαπραγμάτευτες, όπως είναι η προσήλωση στο διεθνές δίκαιο, η προσήλωση στο κράτος δικαίου, ο σεβασμός των αρχών της δημοκρατίας».
Επίσης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σημείωσε ότι «σήμερα, 80 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρισκόμαστε, δυστυχώς, ίσως στη χειρότερη στιγμή παγκοσμίως, αφού για περισσότερο από τρία χρόνια έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, μετά τη ρωσική επίθεση. Εξακολουθούν να υφίστανται οι εχθροπραξίες στη Γάζα. Και κάθε μέρα έχουμε καινούργιες εστίες συρράξεων στην οικουμένη, όπως συμβαίνει μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Αλλά και συνθήκες απαξιωτικές για τους ανθρώπους, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Υποσαχάρια Αφρική και ιδίως στο Σουδάν, με εκτοπισμένους και στα όρια της ανέχειας».
Ηχηρό μήνυμα
Τέλος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης έστειλε το μήνυμα πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κόσμος ολόκληρος θα πρέπει να δώσουν έμφαση, ώστε τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να παραμείνουν ενεργά. Η ανθρώπινη αξία, η ελευθερία, θα πρέπει να είναι το πρώτο και το μεγάλο ζητούμενο στον κόσμο».