Ανεξαρτητοποιήσεις, «μεταγραφές», διαγραφές, με πολλά από τα κόμματα να έχουν χάσει τη συνοχή τους και η φθορά είναι πλέον ορατή
Οαριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών έχει σπάσει κάθε ρεκόρ: 23. Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ. Ανεξαρτητοποιήσεις και «μεταγραφές» (περίπου σαν αυτές του αεροδρομίου), διαγραφές και κοινοβουλευτικές ομάδες που παρουσιάζουν εικόνα κρανίου τόπου. Πού θα καταλήξει αυτό όλο; Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Βουλή προκαλεί προβληματισμό. Η κυβερνώσα πλειοψηφία είναι πάντως στιβαρή. Η Νέα Δημοκρατία έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 158 έδρες, αλλά σήμερα αριθμεί 155. Έχουν διαγραφεί ο Αντώνης Σαμαράς τον Νοέμβριο του 2024, ο Μάριος Σαλμάς τον Σεπτέμβριο του 2024 και ο Δημήτρης Κυριαζίδης τον Μάρτιο του 2025, ενώ τον Ιούλιο του 2024 διαγράφηκε από την ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ο Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος όμως επανήλθε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Κακός χαμός στα κόμματα της Αριστεράς
Από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου του 2023 έχουν συμβεί πολλά και κάθε τόσο είμαστε θεατές επεισοδιακών καταστάσεων, που οδηγούν σε αποχωρήσεις και διαγραφές. Μεγάλο θύμα των εξελίξεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό βέβαια αναδεικνύει και την τυχοδιωκτική φύση της διεύρυνσής του. Ήταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με 47 βουλευτές.
Σήμερα έχει 26, έχοντας περάσει στην τρίτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Είκοσι ένας βουλευτές έχουν αποχωρήσει ή διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) από τις εκλογές του Ιουνίου 2023 μέχρι σήμερα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της κοινοβουλευτικής δύναμης του κόμματος από 47 σε 26 βουλευτές. Οι 11 από τους αποχωρήσαντες ανήκουν σήμερα στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς, κόμμα το οποίο ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2024. Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν αρχικά τον Νοέμβριο του 2023 οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, ενώ ανεξαρτητοποιήθηκαν τα μέλη της συνιστώσας «Ομπρέλα» (που είχαν στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου στην εσωκομματική εκλογή) τον Νοέμβριο του 2023, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη (Σεπτέμβριος 2023) στην προεδρία του κόμματος. Ο λόγος για τους Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη και Οζγκιούρ Φερχάτ. Στη διάρκεια του Έκτακτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ή λίγο αργότερα αποχώρησαν από το κόμμα οι βουλευτές Ευάγγελος Αποστολάκης, Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα, Ραλλία Χρηστίδου, Γιώτα Πούλου και Θεοδώρα Τζάκρη. Tον Δεκέμβριο του 2024 αποχώρησε και η Ράνια Θρασκιά. Κοντά στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη είναι οι Κυριακή Μάλαμα, Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Γιώτα Πούλου και Ραλλία Χρηστίδου.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 32 έδρες και σήμερα αριθμεί 33, καθιστάμενο έτσι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Διαγράφηκε τον Απρίλιο του 2024 ο βουλευτής Μπαράν Μπουρχάν, ενώ τον Φεβρουάριο του 2025 προσχώρησαν στο ΠΑΣΟΚ η αποχωρήσασα από τον ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Θρασκιά και ο αποχωρήσας από το ίδιο κόμμα Πέτρος Παππάς.
Πρόλαβε και έχασε η Πλεύση
Η Πλεύση Ελευθερίας κέρδισε στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 οκτώ έδρες. Σήμερα διατηρεί έξι. Τον Οκτώβριο του 2023 διαγράφηκε ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης και λίγο αργότερα αποχώρησε η μητέρα του και επίσης βουλευτής, Αρετή Παπαϊωάννου.
Στο ΚΚΕ και στην ΚΟ του επικρατεί διαχρονικά «νηνεμία». Στον Περισσό δεν τους αρέσει να τροφοδοτούν τον «αστικό» Τύπο με σαματάδες και η πειθαρχία στις τάξεις του είναι δεδομένη. Οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν στις εκλογές του Ιουνίου του 2023 12 βουλευτές. Ακολούθησε θύελλα. Τον Αύγουστο του ιδίου έτους διαγράφηκαν οι Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς, Ιωάννης Δημητροκάλλης και Ιωάννης Κόντης.
Ο πρώτος επανήλθε στην ΚΟ λίγες ημέρες μετά. Ακολούθησε η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών Κωνσταντίνου Φλώρου τον Σεπτέμβριο του 2023 και Γιώργου Μανούσου τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τους ακολούθησε ο Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς τον Ιανουάριο του 2024. Από την Ελληνική Λύση διαγράφηκε τον Ιούνιο του 2024 ο βουλευτής Παύλος Σαράκης, ενώ από τη Νίκη διαγράφηκε προ ημερών ο βουλευτής Νίκος Παπαδόπουλος.
Η χαμένη συνοχή
Πολλά από τα κόμματα έχουν χάσει τη συνοχή τους και είναι παραπάνω από φανερό ότι φθείρονται. Σημειωτέον ότι η κατάσταση αυτή ευνοεί παρασκηνιακές διεργασίες, ενώ κάποιοι σχηματισμοί της Αριστεράς έχουν μεταβληθεί σε συγκοινωνούντα δοχεία, χάνοντας την εναπομένουσα αξιοπιστία τους.
Το γεγονός ότι δεν το αντιλαμβάνονται, καθώς έχουν συνηθίσει να λειτουργούν έτσι, κάνει τα πράγματα χειρότερα. Απορίας άξιο είναι πώς μπορούν αυτά τα κόμματα, η σύνθεση της ΚΟ των οποίων είναι «ρευστή», να προβούν σε στοιχειώδη, έστω μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο σχεδιασμό; Η εικόνα που παρουσιάζουν είναι απωθητική.
Είναι προφανές πως τα δύο άκρα έχουν «αλλεργία» στον κοινοβουλευτισμό. Πρόσφατα, ακούστηκε για τη Βουλή η έκφραση «σκηνικό κουρελού». Το ποιοι ευθύνονται για αυτό είναι φανερό.