«Όσο πιο αποτελεσματική η κυβέρνηση, τόσο πιο κοντά η αυτοδυναμία»
«Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών αποτελούν βασική προτεραιότητά μας», τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες θα κρίνουν όλα τα κόμματα στο τέλος της τετραετίας. Ο ίδιος μιλάει στο «Π» για όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που «τρέχουν» για την τόνωση του επιχειρείν, αλλά και για τις προτάσεις που κατέθεσε στην πρόσφατη Διάσκεψη του Παρισιού, όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ΝΔ δείχνει να ανακάμπτει. Ωστόσο φαίνεται να απέχει πολύ ακόμα από την πιθανότητα αυτοδυναμίας. Σε περίπτωση που δεν καταφέρει να εκλεγεί αυτοδύναμη, θα επιδιώξει δεύτερες ή τρίτες κάλπες ή θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο;
Αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας, με μια πολύ μεγάλη διαφορά έναντι των πολιτικών της αντιπάλων. Και μάλιστα αυτό καταγράφεται ενώ βρισκόμαστε στο μέσον της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το βασικό μήνυμα το οποίο εκπέμπουν οι δημοσκοπήσεις είναι ότι, όσο πιο αποτελεσματική είναι η κυβέρνηση, τόσο πιο κοντά θα είναι η επόμενη αυτοδυναμία. Άλλωστε, αν υπάρχει μια πολιτική δύναμη αυτήν τη στιγμή στη χώρα, που μπορεί να διεκδικεί μία καθαρή εντολή σε δύο χρόνια που θα διεξαχθούν εκλογές, αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Πιστεύουμε στις μονοκομματικές κυβερνήσεις και η θέση μας αυτή έχει δικαιωθεί τόσο από την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή εμπειρία. Πιστεύουμε σε αυτές τις κυβερνήσεις, ειδικά σε ένα τόσο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον. Για εμάς, ο δρόμος είναι ένας: Με σκληρή δουλειά, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά. Στόχος μας είναι, μέρα με τη μέρα, με στοχευμένα μέτρα, να ενισχύουμε τους πολίτες αυξάνοντας τα εισοδήματά τους και βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους.
Κατά την άποψή σας, τι είναι αυτό που θα καθορίσει τον νικητή των επόμενων εθνικών εκλογών;
Κυρία Καραβοκύρη, η πατρίδα μας αλλάζει και η σημερινή της εικόνα δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε το 2019. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες κρίνουν, συγκρίνουν και διακρίνουν τί είναι καλό για την πατρίδα και το μέλλον των παιδιών μας. Γνωρίζουν ποιοι επενδύουν στο χάος και την αβεβαιότητα και ποιοι εγγυώνται ασφάλεια και σταθερότητα σ’ έναν κόσμο που αλλάζει. Ποιοι έχουν αξιόπιστο πρόγραμμα και ποιοι λαϊκίζουν. Ποιοι ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας, ποιοι αυξάνουν τα εισοδήματα, μειώνουν φόρους, μειώνουν σταθερά την ανεργία, με μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας να έχουν βρει δουλειά. Ποιοι δίνουν ανάσες στα νέα ζευγάρια, στις νέες μητέρες, στα Άτομα με Αναπηρία, στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποιοι βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Ποιοι διασφαλίζουν σταθερότητα, ασφάλεια και ισχυρή ανάπτυξη, μεγαλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Στο τέλος, λοιπόν, της τετραετίας, οι πολίτες θα έρθουν να μας κρίνουν. Τότε θα έχουν μπροστά τους το πρόγραμμά μας του 2023-2027, για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν, και τον απολογισμό των όσων θα έχουμε κάνει. Όπως θα αξιολογήσουν όλα τα κόμματα, με βάση τα προγράμματα που θα παρουσιάσουν για τη διακυβέρνηση της χώρας την επόμενη τετραετία.
Παρατηρούμε πως το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση θέτει ως βασική προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας και της οικονομίας. Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι Θεσσαλονικείς;
Για την κυβέρνησή μας, η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας και η ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών αποτελούν βασική προτεραιότητα. Μέσα από σειρά μεταρρυθμίσεων, που ξεκίνησαν από την πρώτη τετραετία και συνεχίζονται αδιάκοπα και σήμερα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την πόλη μου, τη Θεσσαλονίκη, στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξή της. Ήδη, το μετρό αλλάζει την καθημερινότητα των συμπολιτών μου αλλά και των επισκεπτών, συμβάλλοντας στον νέο ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας ευρύτερα στον χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Με το πλάνο των 30+ έργων που είχαμε καταρτίσει, η Θεσσαλονίκη δυναμώνει, εξελίσσεται, πρωταγωνιστεί. Μπαίνει σε μια νέα εποχή με σημαντικά έργα υποδομών στην Υγεία και πρόνοια, στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στις αναπλάσεις και τις παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της περιοχής μας, που κάνουν την πόλη πιο φιλική, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα.
Πρόσφατα συμμετείχατε σε μια διάσκεψη υψηλού επιπέδου στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων έλαβαν μέρος ο Εμανουέλ Μακρόν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ποιο ήταν το συμπέρασμα για τις νέες τεχνολογίες;
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της, που απαιτούν σημαντικές πρωτοβουλίες από πλευράς της Ευρώπης. Οι επιστήμες, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τον πυρήνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής ανταγωνιστικής οικονομίας. Είναι το κλειδί του μέλλοντός μας στην Ευρώπη, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση κινητοποιείται. Η συγκεκριμένη διάσκεψη εστίασε στη διαμόρφωση πολιτικών που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ταλαντούχων επιστημόνων και ερευνητών από τρίτες χώρες, με στόχο η Ευρώπη να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε τομείς αιχμής. Θα ήθελα να τονίσω ότι η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα αυτόν, με τις οδηγίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -σε ανύποπτο χρόνο-, έχει επενδύσει σ’ αυτό. Έχει δημιουργήσει δηλαδή κίνητρα για να προσελκύσει επιστήμονες της διασποράς -και όχι μονάχα-, ώστε να έρθουν και βοηθήσουν τη διαμόρφωση αυτού του νέου παραγωγικού μοντέλου και στην ελληνική οικονομία. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Καταθέσατε συγκεκριμένες προτάσεις στη διάσκεψη;
Στο πλαίσιο της άτυπης συνόδου των Υπουργών της ΕΕ αρμόδιων για την Έρευνα και την Καινοτομία, αναφέρθηκα στις ελληνικές θέσεις τονίζοντας τη σημασία της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και της αξιοποίησης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ευρώπη, για ν’ αντιστρέψει την προηγούμενη τάση και να προσελκύσει παγκόσμια ταλέντα. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, η ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, μαζί με τις ανταγωνιστικές αμοιβές, το ελάχιστο διοικητικό βάρος και τις προοπτικές σταδιοδρομίας, πρέπει να είναι το ελάχιστο των κοινών μας προσπαθειών. Ύψιστης σημασίας είναι η εξέταση των δυνατοτήτων εισαγωγής ενός ευρωπαϊκού συστήματος θεωρήσεων για ερευνητές και επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης.
Επιπλέον, απαιτείται μια συστηματική και πολυεπίπεδη προσέγγιση με κοινές αλλαγές στα μοντέλα χρηματοδότησης, τις θεσμικές πολιτικές, τους εθνικούς κανονισμούς υποστήριξης της ερευνητικής σταδιοδρομίας σε όλα τα στάδια. Άλλες προκλήσεις που συνδέονται άμεσα με την πολιτική έρευνας και καινοτομίας είναι επίσης σημαντικές, όπως η κινητικότητα των δικαιωμάτων ασφάλειας και οι διατάξεις για τις οικογένειες, σύμφωνα με το παράδειγμα των κρατικών διεθνών σχολείων. Τέλος, σε ό,τι αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, είναι απαραίτητο ένα τολμηρό και κεντρικά οργανωμένο έργο, που θα μπορούσε να τοποθετήσει την ΕΕ στην παγκόσμια πρωτοπορία, στην καινοτομία της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία στη διάσκεψη να καταθέσω πρόταση για μια ολιστική ευρωπαϊκή στρατηγική πρωτοβουλία για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), στη βάση του επιτυχημένου μοντέλου CERN.
Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα που έχετε θέσει ως υφυπουργός Ανάπτυξης;
Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν βασικά συστατικά της ανάπτυξης στη νέα εποχή. Βοηθούν την κοινωνία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την εθνική οικονομία. Στόχος μας όλων μας στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και συνολικά της κυβέρνησής μας, είναι η διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα ενσωματώνει τα στοιχεία της έρευνας, της καινοτομίας και της σύγχρονης επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και των νέων τεχνολογιών, ώστε να είμαστε πολύ πιο ανταγωνιστικοί στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον, σ’ ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που προβλέπεται πολύ σύνθετο.
Τι προγράμματα «τρέχουν» αυτήν τη στιγμή για την τόνωση του επιχειρείν;
Βασική μας επιδίωξη στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι να αυξήσουμε τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων σε έρευνα και καινοτομία. Στις 10 Απριλίου παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ», η οποία ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ του ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό 542,5 εκατ. ευρώ και με το ποσοστό απορρόφησης της δημόσιας δαπάνης να φθάνει στο 98,52%. Μέσω της δράσης αυτής, υλοποιήθηκαν συνολικά 1.105 έργα καινοτομίας σε όλη την επικράτεια, 1.267 επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με ερευνητικούς φορείς και συμμετείχαν 1.178 μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 72 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Ενισχύθηκαν μάλιστα επιχειρήσεις για εισαγωγή 1.190 νέων προϊόντων στην αγορά.
Υλοποιούνται δύο δράσεις, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που αφορούν τις Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς και τη χρηματοδότηση ερευνητικών έργων στα οποία απονεμήθηκε Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «HORIZON 2020». Θέλω εδώ να σημειώσω ότι έχουμε πολύ υψηλές επιδόσεις στην προσέγγιση ερευνητικών προγραμμάτων. Στο χρηματοδοτικό αυτό πρόγραμμα της ΕΕ, είμαστε στην 7η θέση στους 27.
Εξηγήστε μας λίγο παραπάνω τη δράση «Ερευνώ – Καινοτομώ».
Το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ», του ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι μια δράση στρατηγικής σημασίας που αφορά τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Έχουν κατατεθεί 2.480 ερευνητικές προτάσεις που διεκδικούν πρόσβαση στα 300 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του προγράμματος, αποδεικνύοντας το υψηλό ενδιαφέρον της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας για καινοτομία. Μάλιστα, είναι το πρώτο και μοναδικό πρόγραμμα στη χώρα μας που εξασφάλισε πιστοποίηση στο Plug In scheme του EIC Accelerator, με τις συντονισμένες προσπάθειες της ΕΥΔΕ Έρευνας και Καινοτομίας. Για αυτή την Ελλάδα εργαζόμαστε. Την Ελλάδα που παράγει, που εξάγει τεχνογνωσία, που διακρίνεται και προοδεύει στην έρευνα και την καινοτομία, οικοδομώντας ένα καλύτερο μέλλον.