Τι χρεώνουν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι
Το δυστοπικό τοπίο που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις εντείνουν τον προβληματισμό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον κάθε κίνηση μπαίνει στο κομματικό μικροσκόπιο.
Στο πλαίσιο αυτό, η κινητικότητα που έχει αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τραβήξει τα βλέμματα. Τόσο το δείπνο που είχε με τον δήμαρχο της Αθήνας Χάρη Δούκα το Σάββατο στο Καβούρι όσο και η συνάντηση με τον Παύλο Γερουλάνο για την προετοιμασία της Περιφερειακής Συνδιάσκεψης στη Δυτική Ελλάδα προκάλεσαν το ενδιαφέρον, ωστόσο όλες οι πλευρές φρόντισαν να «γειώσουν» τις όποιες εσωκομματικές διαστάσεις, αν και όλα δείχνουν ότι στην «πράσινη» παράταξη έχουν ξεκινήσει πάλι διεργασίες που πολύ πιθανόν να οδηγήσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα σε νέα αμφισβήτηση της ηγεσίας Ανδρουλάκη.
Άλλωστε, το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ ομογενοποιημένο στο εσωτερικό του, ούτε και μετά την επανεκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία, πολύ περισσότερο τώρα που με τα δημοσκοπικά «χαστούκια» που δέχεται το κόμμα οι εσωτερικές του αντιφάσεις βρίσκουν όλο και πιο πρόσφορη δίοδο για τη δημόσια έκφρασή τους. Εξάλλου σε όλες τις δημοσκοπήσεις η δημοφιλία του Νίκου Ανδρουλάκη καταγράφεται σε χαμηλά επίπεδα, όπως επίσης και η ικανότητά του για την πρωθυπουργία. Φαίνεται να μην μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο και αυτή η κατάσταση πυροδοτεί γκρίνιες και εσωστρέφεια.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αυτή την περίοδο περισσεύουν τόσο ο εκνευρισμός όσο και η αμοιβαία καχυποψία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον «περιμένουν» στη γωνία οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι του χρεώνουν «θολό στίγμα».
«Κατηγορητήριο» 60 σελίδων
Την ίδια ώρα, με ένα «κατηγορητήριο» 60 σελίδων το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να βάλει στο κάδρο των ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τους υφυπουργούς του Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον πρώην υπουργό στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Χρήστο Σπίρτζη αλλά και τους υφυπουργούς κατά τη διάρκεια της θητείας του: Νίκο Μαυραγάνη, Θάνο Μωραΐτη και Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Η σύσταση για Προανακριτική Επιτροπή που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ αφορά την κατηγορία για κακούργημα λόγω διατάραξης της ασφάλειας των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών. Στο ερώτημα γιατί βαρύνονται με αυτό το κακούργημα, από το ΠΑΣΟΚ αιτιολογούσαν αυτή την πρόθεση υποστηρίζοντας ότι «τόσο οι υπηρεσιακοί παράγοντες όσο και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει -όχι μόνο προφορικά αλλά και εγγράφως- την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι η κατάσταση του σιδηροδρόμου είναι τραγική, ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης, ότι δεν ανατάσσονται οι ζημιές εγκαίρως και πλήρως, ότι δεν έχουν προχωρήσει τα απαραίτητα έργα για την ασφάλεια και ότι η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους σοβαρού ατυχήματος και τιμωρίας της Ελλάδας από την ΕΕ».
Στη συνέχεια αναφέρουν πως «οι σχετικές διαμαρτυρίες είχαν άλλωστε φτάσει μέχρι τη Βουλή κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επιπλέον, ήταν ασφαλώς γνωστή υπηρεσιακά στην πολιτική ηγεσία η καθυστέρηση υλοποίησης της 717 και των λοιπών έργων. Επίσης, τα χρόνια που προηγήθηκαν της τραγωδίας η συχνότητα των ατυχημάτων, εκτροχιασμών κ.λπ. είχε αυξηθεί επικίνδυνα και είχαν καταστεί πλέον τα διάφορα συμβάντα στοιχείο της καθημερινότητας».
«Αν λειτουργούσαν οι δικλίδες ασφαλείας…»
Ισχυρίζονται δε πως «σύμφωνα με το κατηγορητήριο του εφέτη ανακριτή Λάρισας, υπήρχε μια σειρά από συστήματα και δικλίδες ασφαλείας που αν λειτουργούσαν, δεν θα μπορούσε να συμβεί το δυστύχημα, ακόμα και με δεδομένη την ενέργεια του σταθμάρχη».
Τώρα όσον αφορά τους υφυπουργούς, σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξαν την πρότασή τους, «προκύπτει ότι και εκείνοι είχαν γίνει κοινωνοί των κινδύνων και των προειδοποιήσεων, ενώ από τα ΦΕΚ των αρμοδιοτήτων τους προκύπτει ότι ήταν συναρμόδιοι για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων, οι μεν κ. Κεφαλογιάννης και Παπαδόπουλος για τον ΟΣΕ και τη λειτουργία του και ο κ. Καραγιάννης για την ΕΡΓΟΣΕ και τα έργα υποδομής, όπως η σύμβαση 717».
Ποικίλα σχόλια προκάλεσε η παραπομπή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που πέρασαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών. Όπως ισχυρίζονται από τη Χαρ. Τρικούπη, η τραγική κατάσταση του σιδηροδρόμου, οι μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση της σύμβασης 717 και οι διάφορες προειδοποιήσεις ή η κατάργηση της δεύτερης θέσης σταθμάρχη κ.λπ. ξεκινούν ήδη από τη θητεία Σπίρτζη. Αναγνωρίζουν ότι υπάρχει η αποσβεστική προθεσμία, «όμως η Βουλή και το Δικαστικό Συμβούλιο είναι αρμόδια να το κρίνουν και όχι εμείς», λένε και
προσθέτουν πως «αν τα πρόσωπα αυτά το επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν τη διερεύνηση της κατηγορίας βάσει του αρ.5 του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, να ελεγχθεί η περίοδος καθηκόντων τους».
Σε μια προσπάθεια να προλάβουν νομικές απορίες, το νομικό επιτελείο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε διευκρινίσεις για το τι εννοούν με τον «ενδεχόμενο δόλο» στο κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Τι δεν έκανε η πολιτική ηγεσία
«Η πρότασή μας δεν αφορά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας αλλά της διακινδύνευσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (291 ΠΚ). Αυτό που λέμε με λίγα λόγια είναι ότι η πολιτική ηγεσία, αν και γνώριζε τα προβλήματα και είχε προειδοποιηθεί για τους κινδύνους, δεν εμπόδισε, αλλά επέτρεψε και ανέχθηκε τη λειτουργία μιας σιδηροδρομικής γραμμής και γενικά ενός συστήματος μεταφοράς που ήταν ανασφαλή και επικίνδυνα για το επιβατικό κοινό. Η πολιτική ηγεσία αποδέχτηκε τον κίνδυνο».
Στο μεταξύ, μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πάτησε το κουμπί για νέα Προανακριτική Επιτροπή, ωστόσο, όπως φαίνεται, η πολιτική διαχείριση αυτής της πρωτοβουλίας δεν πρόκειται να λάβει υπερβολικές διαστάσεις ώστε να εγκλωβιστούν σε μια μονοθεματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, ο στόχος είναι να είναι μια παράλληλη διαδικασία με γερές δόσεις κριτικής, που δεν πρόκειται όμως να αποπροσανατολίσουν από τη «μεγάλη εικόνα» που επιχειρούν να χτίσουν. Ήδη πάντως κινούνται σε ένα διμέτωπο με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι δύο πλευρές θα καταθέσουν δικές τους προτάσεις. Ήδη η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της κάνοντας λόγο για «ατεκμηρίωτη και νομικά αβάσιμη η πρόταση του ΠΑΣΟΚ» και αφού υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται να σταθούν εμπόδιο στο έργο της δικαιοσύνης, στηλιτεύουν το περιεχόμενο της πρότασης λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη ζήλεψε τον ΣΥΡΙΖΑ και το δόγμα Πολάκη».
Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που προετοιμάζει ήδη τη δική του πρόταση, έστειλε το δικό του μήνυμα τονίζοντας πως «δεν θα αποδεχτούμε καμία επιχείρηση συμψηφισμού επί όλων των ζητημάτων γιατί η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο κατεδαφίστηκε επί Μητσοτάκη-Καραμανλή».