Τι γίνεται εάν κάποιος πεθάνει εν πλω
Παρότι οι θάνατοι εν πλω δεν είναι καθημερινό φαινόμενο, δεν είναι και ανύπαρκτοι — και όταν έχεις πάνω από 3.000 έως και 6.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους σε ένα πλοίο, η πιθανότητα κάποιος να χάσει τη ζωή του αυξάνεται. Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια είναι εξοπλισμένα με ψυχόμενους χώρους φύλαξης σορών, γνωστούς και ως νεκροτομεία.
Σε ποιο σημείο βρίσκονται αυτοί οι χώροι στο πλοίο;
Κατά κανόνα, τοποθετούνται στα χαμηλότερα καταστρώματα του σκάφους και είναι ψυχόμενες αίθουσες μικρού μεγέθους, ικανές να φιλοξενήσουν από δύο έως δέκα σορούς. Ο λόγος ύπαρξής τους είναι η ασφαλής διατήρηση μιας σορού, μέχρι το πλοίο να φτάσει στο πλησιέστερο κατάλληλο λιμάνι για αποβίβασή της.
Ανάλογα με την τοποθεσία και το πλάνο του ταξιδιού, η σορός μπορεί να παραμείνει στο πλοίο για ώρες ή ακόμη και μέρες, μέχρι να υπάρξει η δυνατότητα ασφαλούς απομάκρυνσής της.
Τι προβλέπεται όταν κάποιος επιβάτης πεθάνει στη διάρκεια του ταξιδιού;
Το πλήρωμα ενεργοποιεί συγκεκριμένες διαδικασίες, που περιλαμβάνουν τη χρήση ειδικών κωδικών για την εσωτερική επικοινωνία. Ο όρος «Operation Bright Star» υποδηλώνει έκτακτη ιατρική ανάγκη, ενώ η φράση «Operation Rising Star» χρησιμοποιείται για την αναγγελία θανάτου επιβάτη.
Ο γιατρός του πλοίου είναι αυτός που διαπιστώνει τον θάνατο και στη συνέχεια ενημερώνει τον καπετάνιο και τις αντίστοιχες ιατρικές υπηρεσίες στη στεριά. Αν απαιτείται, μπορεί να ζητηθεί η επιβίβαση ειδικών ιατροδικαστών ή υγειονομικών ομάδων.
Οι αρμοδιότητες των γιατρών σε κρουαζιέρες
Όπως περιγράφει στο CNN ο Δρ. Αλεξάνταρ Ντούροβιτς, ο ρόλος των ιατρών σε τέτοιου είδους πλοία είναι απαιτητικός και πολυδιάστατος. Ενεργούν σαν ομάδα επειγόντων περιστατικών, καλούμενοι να διαχειριστούν περιστατικά όπως:
- Προβλήματα αναπνοής
- Καρδιολογικά επεισόδια
- Εγκεφαλικά
- Κατάγματα και σοβαρούς τραυματισμούς
«Αν και το να αντιμετωπίζεις έναν θάνατο εν πλω δεν είναι ποτέ εύκολο, η διαδικασία γίνεται με σεβασμό. Πριν μετακινηθεί η σορός, τηρείται ενός λεπτού σιγή», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Δρ. Ντούροβιτς.
Γιατί είναι αναγκαίοι αυτοί οι χώροι σε κρουαζιερόπλοια;
Παρόλο που το θέμα είναι ευαίσθητο, η ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου κρίνεται απαραίτητη για τη σωστή διαχείριση απρόβλεπτων αλλά πιθανών γεγονότων. Σε ταξίδια που διαρκούν πολλές ημέρες και με το πλοίο συχνά να πλέει μακριά από τη στεριά, η δυνατότητα φύλαξης μίας σορού με αξιοπρέπεια και ασφάλεια είναι κρίσιμη.