Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε εντολή για την άμεση απόσυρση
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), μέσω της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, πραγματοποίησε πρόσφατα έλεγχο σε προϊόν ζαχαροπλαστικής με την εμπορική ονομασία «Τσουρέκι πασχαλινό με μαστίχα Χίου – MINOS FOODS».
Το προϊόν, το οποίο είχε ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση έως τις 02/06/2025 και έφερε τον αριθμό παρτίδας LOT 078C4, διατίθεται σε συσκευασία καθαρού βάρους 600 γραμμαρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατασκευάζεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την εταιρεία MINOS FOODS AEBE, με έδρα τη Βιομηχανική Ζώνη Καλυβίων στην Αττική.
Το δείγμα υποβλήθηκε σε εργαστηριακή ανάλυση από το Α’ Τμήμα της Α’ Χημικής Υπηρεσίας Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΑΑΔΕ), και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προϊόν περιέχει την ουσία «κουμαρίνη» σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το προβλεπόμενο όριο ασφαλείας για αυτή την κατηγορία τροφίμου. Ως εκ τούτου, το προϊόν χαρακτηρίστηκε «ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ και ΕΠΙΒΛΑΒΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ».
Ο ΕΦΕΤ προχώρησε σε εντολή για την άμεση απόσυρση και ανάκληση ολόκληρης της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά, ενώ οι σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Παράλληλα, απευθύνεται σύσταση στους καταναλωτές που ενδέχεται να έχουν αγοράσει το εν λόγω προϊόν να μην το καταναλώσουν για λόγους προστασίας της υγείας τους.
Τι είναι η κουμαρίνη που βρέθηκε στο προϊόν
Η κουμαρίνη είναι ένας φυσικός αρωματικός παράγοντας και υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως φασόλια, τόνκα, λεβάντα, σε πολλά χόρτα, στην κασία, κ.α. Μπορεί να βρεθεί ως φυσικό συστατικό σε προϊόντα όπως καρυκεύματα, τρόφιμα που περιέχουν κανέλα ή σε ποτά (π.χ. λικέρ). Το ευχάριστο γλυκό άρωμα της κουμαρίνης το καθιστά πολύτιμο πρόσθετο για καλλυντικά όπως λοσιόν, αρώματα, αποσμητικά, κ.α.
Η κασία χρησιμοποιείται συχνά στα μεταποιημένα προϊόντα λόγω του σταθερού αρώματός της. Σε αντίθεση με την κανέλα της Κεϋλάνης, η κασία έχει υψηλότερη συγκέντρωση κουμαρίνης και για το λόγο αυτό προτείνεται η περιορισμένη κατανάλωση της και η χρήση κανέλας Κεϋλάνης που περιέχει χαμηλή ποσότητα κουμαρίνης.
Η κουμαρίνη έχει χαρακτηριστεί ως επιβλαβής για το ήπαρ και καρκινογόνος ουσία και έχει απαγορευτεί στα τρόφιμα στις ΗΠΑ ήδη από το 1954. Στην ΕΕ, ο Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1334/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρυθμίζει τη χρήση και τη μέγιστη περιεκτικότητα της κουμαρίνης στα τρόφιμα. Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, απαγορεύεται η προσθήκη κουμαρίνης στα τρόφιμα, ενώ η φυσική περιεκτικότητά της δε μπορεί να υπερβαίνει τα ακόλουθα όρια:
- Παραδοσιακά ή/και εποχιακά αρτοσκευάσματα που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 50 mg/kg
- «Δημητριακά προγεύματος» συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου muesli: 20 mg/kg
- Εκλεκτά αρτοσκευάσματα εκτός των παραδοσιακών ή/και εποχιακών αρτοσκευασμάτων που αναγράφουν κανέλα στην επισήμανση: 15 mg/kg
- Επιδόρπια: 5 mg/kg