Ο υπουργός εγκαινίασε νεόδμητο Επιτηρητικό Φυλάκιο στη Ρω και επισκέφτηκε το Καστελόριζο
Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, το σύμπλεγμα της Μεγίστης, την Τρίτη 21 Μαΐου 2025. Τον Υπουργό συνόδευσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης.
Κατά τις δηλώσεις του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία της περιοχής για την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ασκώντας παράλληλα έμμεση κριτική στις θέσεις που υιοθετεί η Τουρκία όσον αφορά τη διευθέτηση των διμερών ζητημάτων.
«Αν η Τουρκία μελλοντικά επιλέξει να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε το 95%, για να μην πω το 100%, της διαφοράς της με την Ελλάδα θα είχε επιλυθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Δυνάμεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αποστολή της μονάδας.
Στη συνέχεια μετέβη στο νησί της Ρω, όπου τίμησε τη μνήμη της ιστορικής μορφής Δέσποινας Αχλαδιώτου, γνωστής ως «Κυρά της Ρω», καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο της. Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του, παραβρέθηκε στα εγκαίνια και τον αγιασμό του νέου Επιτηρητικού Στρατιωτικού Φυλακίου (ΕΦ) του νησιού.
Στο μνήμα της Κυράς της Ρω, Δέσποινας Αχλαδιώτου. Κατέθεσα στέφανο για την υπηρεσία που προσέφερε στην Πατρίδα, υψώνοντας καθημερινά την Ελληνική Σημαία επί 34 συναπτά έτη, αποδεικνύοντας εμπράκτως την Εθνική Κυριαρχία.#Ρω pic.twitter.com/PzJZ606Ung
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 21, 2025
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια
«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Ρω, για τρίτη φορά. Αυτή τη φορά με αφορμή τα εγκαίνια του Επιτηρητικού Φυλακίου, το οποίο αποτελεί δωρεά της Βουλής των Ελλήνων, ως αυθεντικού εκφραστή της λαϊκής βούλησης. Θα ήθελα γι’ αυτό να ευχαριστήσω τον προηγούμενο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Κώστα Τασούλα, για τη δωρεά αυτή, η οποία έγινε επί των ημερών του, επί της Προεδρίας του.
Δεν χρειάζεται να εξηγήσω – νομίζω είναι πασίγνωστο – ότι η γεωπολιτική σημασία της νησίδας αυτής είναι τεράστια, όπως και του συμπλέγματος της Μεγίστης, του Καστελορίζου. Και, βεβαίως, συναισθηματικά η Δέσποινα Αχλαδιώτου, ακρίτας εδώ, στη Ρω επί 34 χρόνια, μέχρι τον θάνατό της, ύψωνε κάθε ημέρα την ελληνική σημαία.
Η σημερινή τελετή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς εγκαινίων Επιτηρητικών Φυλακίων, το τελευταίο στον ‘ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ’ στη Σύμη. Συνιστούν τμήματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδας μας και των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού μας, της Ατζέντας 2030 δηλαδή.
Στην τελετή εγκαινίων του νεόδμητου Επιτηρητικού Φυλακίου (ΕΦ) της #Ρω.
Έναν προμαχώνα του Αρχιπελάγους που ανήκει στο σύμπλεγμα της Μεγίστης και έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία.
Το ΕΦ είναι δωρεά της Βουλής των Ελλήνων και τα εγκαίνια έρχονται σε συνέχεια των εγκαινίων… pic.twitter.com/wouFEkbUSp
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 21, 2025
Διότι έχω πει επανειλημμένως ότι το προσωπικό είναι ο μεγαλύτερος πολλαπλασιαστής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επανερχόμενος στο γεωγραφικό σημείο όπου βρισκόμαστε, δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι το σύμπλεγμα της Μεγίστης είναι τμήμα των Δωδεκανήσων. Είναι σημείο αναφοράς για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας, για την Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη (ΑΟΖ).
Οποιαδήποτε θεώρηση των Δωδεκανήσων ή του συμπλέγματος της Μεγίστης ως απομονωμένου, συνιστά νομίζω προσέγγιση εκτός πραγματικότητος Διεθνούς Δικαίου, εκτός πραγματικότητας της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και είναι και μια ευκαιρία να θυμίσω για πολλοστή φορά ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αποτελεί δηλαδή τμήμα των συνολικών αρχών που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και έχω, επίσης, πει επανειλημμένα ότι αν η γειτονική Τουρκία στην πορεία της στο μέλλον, ελπίζω προσέγγισης προς την Ευρώπη και όχι απόκλισης, επιλέξει να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε το 95%, για να μην πω το 100%, της διαφοράς της με την Ελλάδα θα είχε επιλυθεί.