Ευκαιριακές συμμαχίες και «υπόγεια» χτυπήματα στον… δρόμο προς την Προανακριτική
Τάσεις, «συγγένειες» και βλέψεις συγκλίσεων αποτυπώνονται ανάγλυφα στις στρατηγικές των κομμάτων, όπως αυτές διαμορφώνονται γύρω από τις προτάσεις τους για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τις ευθύνες του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.
Προς κοινό αίτημα ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τη Νέα Αριστερά, προωθεί την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις του κ. Καραμανλή πληρούν την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση σοβαρών κακουργημάτων.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και κάποια τμήματα της Νέας Αριστεράς θα ήθελαν να συνυπογράψουν το σχετικό αίτημα μαζί με το ΠΑΣΟΚ, όμως το γεγονός πως η Χαριλάου Τρικούπη ήθελε να βάλει μέσα στην πρότασή της και τους υφυπουργούς της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έκανε απαγορευτική τη σκέψη για την Κουμουνδούρου.
Και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ βέβαια που έχει «καεί» στον «χυλό» της πρότασης δυσπιστίας την οποία συνυπέγραψε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου προτιμά τη… μοναξιά της κατάθεσης αιτήματος, εφόσον έχει τους απαραίτητους αριθμούς.
Ήδη, άλλωστε, σειρά στελεχών του έχουν τοποθετηθεί κατά της «ενωτικής» πρωτοβουλίας του Νίκου Ανδρουλάκη.
Το «φλερτ» Ζωής – Στέφανου
Τη συμφωνία με την Πλεύση Ελευθερίας για το κατηγορητήριο της υπόθεσης ο Στέφανος Κασσελάκης την ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου του Κινήματος Δημοκρατίας. Ο ίδιος την αντιμετωπίζει ως κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό που είναι. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξήρε άλλωστε εδώ και μήνες τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, καθώς φαίνεται πως βλέπει στη συνεργασία μαζί της τον μοναδικό δρόμο που του έχει μείνει ανοιχτός για τη Βουλή.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας του έβαλε βέβαια «πάγο» στα όσα ανακοίνωσε, υποβαθμίζοντας τα βαρύγδουπα περί συμφωνίας σε μια απλή συμπόρευση στο θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών,
καθώς αμφότεροι βάζουν στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι που οι νομικοί τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Αριστεράς έχουν αποκλείσει.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου απηύθυνε κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας την ιστορική
ευθύνη για τη διερεύνηση της υπόθεσης των Τεμπών. Στόχος βέβαια ήταν να εμφανιστεί τόσο ως επισπεύδουσα όσο και ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης προσπαθώντας να «κεφαλαιοποιήσει» τα πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα.
Πάντως, ακόμα και αν οι 11 βουλευτές των δύο κομμάτων, Πλεύσης Ελευθερίας και Κινήματος Δημοκρατίας, καταθέσουν πρόταση, αυτή δεν μπορεί να συζητηθεί, καθώς θα ήθελαν ακόμα 19 βουλευτές, ώστε να το πετύχουν.
Το ότι υπάρχει εμφυλιοπολεμικό κλίμα μεταξύ των διάφορων στρατοπέδων της Κεντροαριστεράς ήρθε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά η δηκτική ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη για την υποβολή πρότασης από το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής: «Ξεκάθαρες κουβέντες. Για ακόμη μια φορά στο έγκλημα των Τεμπών το ΠΑΣΟΚ ξεπλένει τις ευθύνες της ΝΔ». Είχε προηγηθεί, πριν από λίγες μέρες, η επίθεσή του μαζί με τον Μανώλη Καπνισάκη κατά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς κατηγόρησαν την Κουμουνδούρου για συγκάλυψη ευθυνών του Σπίρτζη για τα Τέμπη.
Η μοναχική πορεία του ΚΚΕ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής μόνο του, αν και δεν έχει τους βουλευτές για να επιβάλει τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής και την ψηφοφορία επ’ αυτής.
Το ΚΚΕ δεν συνηθίζει να υπογράφει αιτήματα με σκεπτικό που διαφέρει από το δικό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για παράδειγμα, ο Περισσός θεωρεί ότι οι ευθύνες βαρύνουν όχι μόνο το κυβερνών κόμμα, αλλά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ενώ και εκείνο βάζει στο κάδρο τον πρωθυπουργό.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας και οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος αναμένεται να ψηφίσουν πάντως τις προτάσεις για προανακριτικές που θα έρθουν και από τα άλλα κόμματα, καθώς όπως διαμηνύουν αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»