Μίλησε για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας
Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθιξε μια σειρά θεμάτων αιχμής, κάνοντας ειδική αναφορά στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, την ασφάλεια στα ΑΕΙ και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.
Τι είπε για Τουρκία και Γάζα
«Για να συναφθεί οποιαδήποτε αμυντική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και τρίτου κράτους, απαιτείται κοινή αποδοχή από όλα τα κράτη-μέλη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα εξετάσει πώς μπορεί να αξιοποιήσει αυτό το δικαίωμα. Αν η Τουρκία επιδιώκει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, τότε οφείλει να σεβαστεί τις ελληνικές θέσεις. «Θα ζητήσουμε με σαφήνεια να αποσύρουν το casus belli, κάτι που ισχύει εδώ και τρεις δεκαετίες», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η σχετική συζήτηση θα τεθεί και στις επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.
Αναφερόμενος στις συγκρούσεις στη Γάζα, τόνισε: «Έχουμε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης ανάγκης κατάπαυσης του πυρός και αποκατάστασης της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτό που συμβαίνει είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα αυτές τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα διατηρεί μία στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και πρέπει στους συμμάχους μας να λέμε αλήθειες. Το έχω πει και κατ’ ιδίαν στον κ. Νετανιάχου ότι η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογεί επιχειρήσεις με δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος, η Ελλάδα δεν μένει σιωπηλή και θα επιδιώξουμε το ρόλο γεφυροποιού με ενεργητική διπλωματία».
Η κατάσταση στα πανεπιστήμια
Σε ερώτηση για την κατάσταση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, υπογράμμισε πως οι πρυτανικές αρχές έχουν την ευθύνη να καταρτίσουν άμεσα σχέδια ασφαλείας. «Όσοι δεν συμμορφωθούν, θα αντιμετωπίσουν συνέπειες», δήλωσε με έμφαση.
Όσον αφορά τη Δημόσια Διοίκηση και το θέμα της αξιολόγησης, ξεκαθάρισε: «Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση, άρα θα υπάρχουν κυρώσεις για όλους όσοι την αρνούνται». Τόνισε ότι η κυβέρνησή του καθιέρωσε για πρώτη φορά σύστημα bonus και επιβράβευσης και ότι επίκειται αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που προβλέπει μονιμότητα στο Δημόσιο. Όπως είπε, η ανάγκη για απομάκρυνση υπαλλήλων που κρίνονται ανεπαρκείς είναι αναγκαία για τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους. «Δεν μπορούμε να συγχέουμε την ελευθερία της έκφρασης με φαινόμενα χουλιγκανισμού. Κάποιοι τα θεωρούσαν δεδομένα, εμείς σπάσαμε αυτή τη λογική», είπε επίσης.
Το χωροταξικό
Αναφερόμενος στο χωροταξικό και στην ανάγκη αναμόρφωσης του πλαισίου για τους οικισμούς, δήλωσε πως πρέπει να τροποποιηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος. Όπως είπε, είναι καθοριστικό να αρθούν εμπόδια που δυσκολεύουν την αποκέντρωση, επισημαίνοντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει ρύθμιση που θα εξισορροπεί την προστασία της ιδιοκτησίας με τη συνταγματική υποχρέωση για χωρική ανάπτυξη.
Σχετικά με τη συζήτηση για το άρθρο 86 και την παραγραφή αδικημάτων, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει την αποσβεστική προθεσμία. Επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και πως η Δικαιοσύνη μπορεί να επέμβει ανά πάσα στιγμή. Επικαλούμενος την υπόθεση Τριαντόπουλου και του πρώην υπουργού Υποδομών, τόνισε πως δεν υπήρξε απόκρυψη ή παράνομο φορτίο, αφήνοντας αιχμές για προσπάθεια εκμετάλλευσης της τραγωδίας από την αντιπολίτευση.
Σε σχέση με την οικονομία, δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, έχει προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις και έχει στηρίξει κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, ενώ ανέφερε ότι θα ενισχυθούν και τα μεσαία στρώματα. Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά ενοικίων, αλλά σημείωσε πως η τάση στους μισθούς είναι αυξητική και ο πληθωρισμός σταθεροποιείται.
Το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα του 2031
Για τις επόμενες εθνικές εκλογές και για το εάν θα διεκδικήσει μία τρίτη θητεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι επόμενες εκλογές είναι το 2027 και υπάρχει καιρός μέχρι τότε. «Το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα του 2031. Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό επιτύχαμε η κυβέρνηση να ανεβάσει ρυθμούς. Προφανώς υπάρχουν δομικές αλλαγές, που χρειάζεται να γίνουν, μία τέτοια είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θέλω να βάλω το λιθαράκι μου. Οι πολίτες αναμένουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας», τόνισε.
Για την κριτική που ασκεί ο Α. Σαμαράς
Ερωτηθείς για την κριτική, που του ασκεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ακολουθούμενη πολιτική είναι «πολιτική Μητσοτάκη γιατί είμαι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός. Δεν με απασχολεί καθόλου η κριτική του, ο κ. Σαμαράς έχει τις απόψεις, είναι εκτός ΝΔ. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το κύρος και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι σαφώς βελτιωμένη».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέθεσε ότι ο ίδιος εξακολουθεί να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις στο πολιτικό σύστημα και επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τη στάση, που θα τηρήσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση.