Ο νικητής του διαγωνισμού δεν περιορίστηκε στην πολιτική διάσταση
Ο 24χρονος JJ, κατά κόσμον Johannes Pietsch, ο φετινός νικητής της Eurovision με το τραγούδι «Wasted Love», σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα El País, δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό. Όπως επισήμανε, η τελική απόφαση για την παρουσία μιας χώρας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοράσεων (EBU), ωστόσο εκείνος δεν έκρυψε την προσωπική του θέση.
«Θα προτιμούσα το Eurovision του 2026 να γίνει στη Βιέννη και χωρίς το Ισραήλ», δήλωσε, προσθέτοντας: «Εμείς οι καλλιτέχνες μπορούμε μόνο να εκφράσουμε τη γνώμη μας». Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ απογοητευτικό» το γεγονός ότι το Ισραήλ συνεχίζει να συμμετέχει, παρά τις πολιτικές και στρατιωτικές επεμβάσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Επιφυλάξεις και για τον τρόπο ψηφοφορίας
Ο νικητής του διαγωνισμού δεν περιορίστηκε στην πολιτική διάσταση, καθώς άσκησε κριτική και στον μηχανισμό ψηφοφορίας της φετινής διοργάνωσης. «Η φετινή διαδικασία ήταν πολύ περίεργη», είπε χαρακτηριστικά, συμφωνώντας με όσους ζητούν περισσότερη διαφάνεια και αξιοπιστία στα αποτελέσματα. Αντίστοιχες ενστάσεις έχουν εκφράσει και εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από χώρες όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Ισπανία, εντείνοντας τη συζήτηση περί αδιαφάνειας στην τηλεψηφοφορία.
Η τοποθέτησή του ενισχύει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την παρουσία του Ισραήλ στη Eurovision, καθώς και πολιτικοί, όπως ο Πέδρο Σάντσεθ, έχουν ζητήσει τον αποκλεισμό της χώρας από τον διαγωνισμό, παραπέμποντας στο προηγούμενο της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Από την πλευρά της, η EBU επιμένει πως η διοργάνωση πρέπει να διατηρήσει τον μη πολιτικό της χαρακτήρα.
Διευκρινίσεις και αποστασιοποίηση
Μπροστά στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του, ο JJ έσπευσε να επανέλθει μέσω της δισκογραφικής του, επιδιώκοντας να αποσαφηνίσει τη θέση του. «Λυπάμαι αν τα λόγια μου παρερμηνεύτηκαν. Αν και κριτικάρω την ισραηλινή κυβέρνηση, καταδικάζω κάθε μορφή βίας εναντίον αμάχων, οπουδήποτε στον κόσμο – είτε εναντίον Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων», ανέφερε.