Βάζουν τις… τελευταίες πινελιές στην πρόταση που θα καταθέσουν στη Βουλή για τη σύσταση της Επιτροπής, ενώ παραμένει άγνωστο αν θα υπάρχει αναφορά στις «πολιτικές ευθύνες» του πρωθυπουργού, καθώς υπάρχουν διαφωνίες
Τα τελευταία επίμαχα σημεία κλείνουν στο τελικό κείμενο που αναμένεται να καταθέσουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά στη Βουλή και στο οποίο θα βασιστεί το αίτημα που θα καταθέσουν τα δύο κόμματα για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά πολιτικών προσώπων για το δυστύχημα των Τεμπών.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η διατύπωση των κατηγοριών και η στοιχειοθέτησή τους έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα στο σημείο που θα υπάρχει αναφορά στις «πολιτικές ευθύνες» του πρωθυπουργού, ενώ άγνωστο παραμένει αν τα δύο κόμματα θα περιγράφουν ποινικές ευθύνες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Κομματικές πηγές, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, άφηναν το ενδεχόμενο ανοιχτό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η διεξοδική μελέτη της δικογραφίας προχωρά όπως και η «συγγραφή της πρότασης».
«Μελετούμε για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, όσο ψηλά και αν βρίσκονται, αλλά και όλα τα προς διερεύνηση πιθανά αδικήματα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις στη δικογραφία», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
«Κόκκινη γραμμή»
Μέχρι πρότινος πάντως η αναφορά σε «ποινικές ευθύνες» του πρωθυπουργού θεωρούνταν ένας από τους βασικούς λόγους που προτάχθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μην υπογραφεί το ίδιο αίτημα με την Πλεύση Ελευθερίας και το Κίνημα Δημοκρατίας. Η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μεγάλο κομμάτι της Νέας Αριστεράς, μεταξύ των οποίων και ο νομικός Δημήτρης Τζανακόπουλος διαφωνεί με τη συμπερίληψη «ποινικών ευθυνών» του πρωθυπουργού, θεωρώντας πως δεν στοιχειοθετούνται.
Λόγοι για να τραβήξουν «κόκκινη γραμμή» με τα κόμματα της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη υπάρχουν βέβαια πολύ περισσότεροι. Κυρίως η δημοσκοπική «έκρηξη» της Πλεύσης Ελευθερίας και οι πολύ κακές σχέσεις με το Κίνημα Δημοκρατίας που ο πυρήνας της συγκρότησής του είναι ο «αντιδημοκρατικός» χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ.
Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελαν να συνυπογράψουν το κείμενο του ΠΑΣΟΚ για την Προανακριτική Επιτροπή, όμως το θεωρούν ιδιαίτερα ήπιο, την ίδια ώρα που συμπεριλαμβάνει και τρεις υφυπουργούς
της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ.
Πότε θα καταθέσουν την πρόταση
Η κατάθεση του αιτήματος Προανακριτικής από τα δύο κόμματα αναμενόταν από ώρα σε ώρα, αρκετοί είναι όμως εκείνοι που υποστήριζαν πως θα ήταν καλύτερα να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα ώστε η είδηση να μη «χαθεί» μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δεν αποκλείεται πάντως να κατατεθεί σήμερα Πέμπτη ή την Παρασκευή, αν
«κλειδώσουν» και οι τελευταίες λεπτομέρειες του κειμένου. Πριν από την υπογραφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ή, έστω, του προεδρείου της. Ο Σωκράτης Φάμελλος θέλει οι βουλευτές του κόμματος να είναι ενήμεροι για το περιεχόμενο του αιτήματος και να κρατήσουν κοινή στάση επικοινωνιακά και πολιτικά.
Είναι πάντως βέβαιο πως αν η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς δεν περιλαμβάνει πολιτικές ευθύνες του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε ο Σωκράτης Φάμελλος θα έχει να αντιμετωπίσει το μένος όχι μόνο του Παύλου Πολάκη αλλά και όσων βρίσκονται στο πλευρό του βουλευτή Χανίων, όπως οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Σπίρτζης.
Επιστολή στα μέλη του κόμματος
Την Τρίτη ο Σωκράτης Φάμελλος απηύθυνε ανοιχτή επιστολή στα μέλη του κόμματος ενόψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι προγραμματισμένο για τις 12 με 15 Ιουνίου. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του κόμματος, στόχοι της προσυνεδριακής διαδικασίας είναι η ευρεία συμμετοχή, ο ανοικτός διάλογος και οι προτάσεις ώστε «να αλλάξουμε ό,τι μας πλήγωσε και να πατήσουμε στα πόδια μας για την επόμενη μέρα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θεμελιώδη και αναγκαία τη συμβολή κάθε δημοκράτη πολίτη στη διαδικασία ώστε να επιτευχθούν η «αλλαγή σελίδας» και οι «ακόμη βαθύτερες ρίζες με την κοινωνία».
Ο ίδιος ο Σωκράτης Φάμελλος έχει ήδη περιοδεύσει σε Πάτρα και Κοζάνη, ενώ έπονται η Κρήτη, η Λάρισα και η Θεσσαλονίκη.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Political»