Στο στόχαστρο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών η χώρα μας
Τ ο βαθύ κράτος της γείτονος συνεχίζει να τροφοδοτεί τον Τύπο της με εχθρικά για την Ελλάδα δημοσιεύματα, όπως αποδεικνύεται και από τα χθεσινά κείμενα των εφημερίδων «Türkiye» (με τίτλο «Η Αθήνα χτυπά στον τοίχο! Η ΕΕ πήρε απόφαση για την Τουρκία: το ΝΑΤΟ φρενάρει τον Μητσοτάκη»), «Akşam και «Star» (θέμα με αναφορές στα όσα είπε στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης). Στην απόπειρα απαξίωσης των ελληνικών θέσεων πρωταγωνιστεί η ΜΙΤ. Παράλληλα, η Άγκυρα, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που διαθέτει, προσπαθεί να τονίσει την «αξία» της Τουρκίας για την ευρωπαϊκή άμυνα ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει επιτυχώς η Αθήνα στην προσπάθεια της γείτονος να βρει τρόπο να μπει στο πρόγραμμα ReArm Europe.
Οι αμυντικές συμφωνίες με την ΕΕ
Όπως γράφει η αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας «Sabah», επικαλούμενη τον Τίμοθι Ας, υπεύθυνο στρατηγικής στη λονδρέζικη εταιρεία RBC Bluebay Asset Management, η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι πρόθυμες «να προχωρήσουν σε συμφωνίες όπως η πώληση του Eurofighter παρά τις γερμανικές επιφυλάξεις».
Ο Βρετανός αναλυτής φέρεται να είπε επίσης, όπως γράφει η προαναφερόμενη εφημερίδα, πως τουρκικές εταιρείες θα μπορούσαν να κεφαλαιοποιήσουν επί του σχεδίου της ΕΕ να επενδύσει 500 δισ. ευρώ στην άμυνα, εξαγοράζοντας ή συνεργαζόμενες με ευρωπαϊκές εταιρείες. Και αυτά γράφονται ενώ στις εταιρείες κρατών που δεν ανήκουν στην ΕΕ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή. Από τον παραπάνω κανόνα εξαιρούνται μόνο η Ουκρανία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ήτοι η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Η ΜΙΤ και το «γκριζάρισμα» του ΘΧΣ
Όπως ενημερώνει διά του λογαριασμού του στο Χ ο πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών (των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών – ΜΙΤ), καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Τάλχα Κιοσέ, διά του λογαριασμού της ΜΙΤ τον οποίο αναπαράγει, «οργανώσαμε ένα πάνελ με τίτλο “Νέες Γεωπολιτικές Θέσεις Μεγάλων, Μεσαίων και Μικρών Δυνάμεων στο Διεθνές Σύστημα” για να κατανοήσουμε τον μετασχηματισμό στο διεθνές σύστημα και να κατανοήσουμε τις νέες γεωπολιτικές θέσεις που θα υιοθετήσουν οι φορείς καθώς περνούν από αυτό τον συστημικό μετασχηματισμό. Εστιάσαμε στις ακόλουθες δύο κρίσιμες ερωτήσεις με τους καθηγητές μας που έκαναν τις παρουσιάσεις τους σε δύο συνεδρίες: Θα εξελιχθεί η παγκόσμια τάξη σε ένα διπολικό σύστημα που καθορίζεται από τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας; Θα δημιουργηθεί ένα πιο χαοτικό και πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα, όπου θα ξεπροβάλλουν και θα λειτουργούν περισσότερες από δύο μεγάλες δυνάμεις;». Η πρόθεση είναι φυσικά παραπάνω από σαφής.
Ο Κιοσέ ανέφερε επίσης στα κοινωνικά μέσα πως οργάνωσε «ένα πάνελ με τίτλο “Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού: Νομική Φύση, Αποτελέσματα, Μέλλον”», ώστε να συζητηθεί «η διαδικασία κατά την οποία οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας παρουσιάστηκαν στον χάρτη με ολιστικό τρόπο για πρώτη φορά». Ο Τούρκος καθηγητής πρόσθεσε ότι «η προσέγγιση αρχών της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ενσωματώνεται σε αυτό τον χάρτη» που παρουσιάστηκε, ότι «σε αντίθεση με τον χάρτη DMP που δημοσιεύτηκε μονομερώς από την Ελλάδα, αυτό το έγγραφο που δείχνει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και πιθανές περιοχές ΑΟΖ, θα παρουσιαστεί επίσημα στην UNESCO και στον ΟΗΕ» και ότι «αυτή η εξέλιξη ανοίγει την πόρτα σε μια νέα εποχή στις τουρκοελληνικές διαπραγματεύσεις μέσω ενός συγκεκριμένου εγγράφου αντί αφηρημένων λόγων».
Η «Θάλασσα των Νησιών»
Επίσης, ο πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Πληροφοριών κατηγόρησε τη χώρα μας ότι οι ζώνες του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που δημοσίευσε συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας έτσι τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας και υπεραμύνθηκε του χάρτη που δημοσίευσε το πανεπιστήμιο της Άγκυρας DEHUKAM και καταγράφει τις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Μάλιστα, είχε το θράσος να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των νησιών μας, καθώς, όπως είπε κάνοντας αναφορά στο Αιγαίο Πέλαγος, «οι πρόγονοί μας το αποκαλούσαν “Θάλασσα των Νησιών”». Ξεδίπλωσε δηλαδή όλο το «οπλοστάσιο» του τουρκικού αναθεωρητισμού και του νεοοθωμανικού δόγματος, καθώς για μια ακόμη φορά αμφισβητήθηκε το καθεστώς που έχει εδραιωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.
Η Τουρκία προσπαθεί για άλλη μια φορά να στήσει έναν ιστό, πιστεύοντας ότι θα καταφέρει να «γκριζάρει» το θέμα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού ως «υπό διαπραγμάτευση θέμα», αν και η Αθήνα έχει ήδη δώσει ό,τι πρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατοχυρώνοντας τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα.
Οι συνήθεις προβοκάτσιες
Την ίδια ώρα, ο τουρκικός Τύπος προβοκάρει την Ελλάδα, προσπαθώντας να εμφανίσει τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε ως συνήγορο της «επιτηδείου ουδέτερης» Τουρκίας. Η εφημερίδα «Türkiye» αναφέρει ότι ο Ολλανδός πολιτικός λέει ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον «στο κατώφλι, αλλά μέσα» στα αμυντικά θέματα της ΕΕ, ότι η γείτονα είναι «στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης» και ότι «ένα αμυντικό σύστημα της ΕΕ χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητο».
Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι «το νέο σύστημα ψηφοφορίας, το οποίο υιοθέτησε την αρχή της ειδικής πλειοψηφίας, ματαίωσε τα σχέδια της Αθήνας να αποκλείσει την Άγκυρα» και επικαλείται «διπλωματικές πηγές εντός της ΕΕ» που φέρεται να σχολίασαν ότι «η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί, αυτό το γεγονός πρέπει να γίνει αποδεκτό». Λέει επίσης ότι «η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αμυντική σκηνή με εταιρείες όπως η Baykar, η TUSAŞ και η Roketsan έχει προκαλέσει πανικό στην Αθήνα».
Το ποιος πανικοβάλλεται από την ελληνική διπλωματική δραστηριότητα και τους ελληνικούς εξοπλισμούς είναι παραπάνω από φανερό. Άλλο ένα κόλπο της Άγκυρας είναι η προσπάθειά της να πείσει ότι η ηλεκτρική σύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία θα ωφελήσει και τους Ελληνοκύπριους, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ και μετέδωσε η εφημερίδα «Hurriyet». Ανθελληνικό και συνάμα αντισημιτικό κείμενο φιλοξενεί και η «Milligazete». Τέλος, οι Τούρκοι διαμαρτύρονται για το ότι «το τέλος βίζας για τα ελληνικά νησιά έχει αυξηθεί κατά 42% για τη σεζόν 2025. Το νέο τέλος είναι 85 ευρώ. Η αίτηση θα ισχύει σε 12 νησιά», όπως γράφει η «Haber Ekspres».