Με σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε ο Μάκης Βορίδης στα όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου σε εστιατόριο στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου – όπως καταγγέλλει – περίπου 25 άτομα με κουκούλες και κράνη συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο και προχώρησαν σε επίθεση, πετώντας αβγά, φωνάζοντας συνθήματα και βρίζοντας τον πρώην υπουργό.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δράστες φέρονται επίσης να προκάλεσαν υλικές ζημιές στο εστιατόριο, την ώρα που μέσα βρίσκονταν οικογένειες και παιδιά. Η παρέα του κ. Βορίδη, καθώς και η οικογένειά του, απομακρύνθηκαν από το σημείο με τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Ο πρώην υπουργός μίλησε για «επίθεση ακροαριστερής βίας», κάνοντας λόγο για στοχοποίηση όχι μόνο του ίδιου αλλά και του οικογενειακού του περιβάλλοντος.
«Χουλιγκάνοι της ακροαριστεράς μου επιτέθηκαν χθες απρόκλητα σε εστιατόριο στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου βρίσκομαι σε ιδιωτική επίσκεψη. Εγώ τους ξέρω και δεν με εκπλήσσουν ούτε με φοβίζουν οι άθλιες πρακτικές τους. Έχω ζήσει έτσι μια ολόκληρη ζωή», ανέφερε ο κ. Βορίδης.
Και συνέχισε: «Αλλά δεν σεβάστηκαν ούτε την οικογένειά μου – ήταν και η 12χρονη κόρη μου εκεί – ούτε τα παιδιά των οικογενειών που συνέτρωγαν στο εστιατόριο, χωρίς καν να είναι στην παρέα μας. Δυστυχώς, έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι να ξεριζώσουμε την ακροαριστερή βία».
Ο πρώην υπουργός κάνει σαφές ότι θεωρεί το περιστατικό πολιτικά στοχευμένο και ιδεολογικά υποκινούμενο, περιγράφοντας τους δράστες ως «χουλιγκάνους της ακροαριστεράς» που επιτέθηκαν «απρόκλητα».
Παρέμβαση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό «χειρότερη μορφή φασισμού» και κατήγγειλε ευθέως τη στοχοποίηση πολιτικού προσώπου σε ιδιωτική του στιγμή, παρουσία της οικογένειάς του.
«Με κάθε ευκαιρία, οι “γνωστοί – άγνωστοι” επιβεβαιώνουν γιατί εκπροσωπούν τη χειρότερη μορφή φασισμού», σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, προσθέτοντας: «Χθες, στο Ηράκλειο Κρήτης, επιτέθηκαν στον Μάκη Βορίδη, χωρίς να σεβαστούν ούτε την οικογένειά του. Άγνωστη λέξη, άλλωστε, για όλους αυτούς ο σεβασμός».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε και μήνυμα αντοχής απέναντι σε τέτοιου τύπου επιθέσεις: «Δεν μας φοβίζουν, αλλά, αντιθέτως, μας κάνουν πιο δυνατούς».
Το περιστατικό φέρεται να εκτυλίχθηκε ως εξής: Ο Μάκης Βορίδης βρισκόταν για φαγητό με την οικογένειά του και φίλους σε εστιατόριο στο Ηράκλειο, όταν έξω από το κατάστημα εμφανίστηκε οργανωμένη ομάδα περίπου 25 ατόμων, με καλυμμένα πρόσωπα. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να του πετούν αβγά, να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του και να τον εξυβρίζουν. Σύμφωνα με τις ίδιες περιγραφές, υπήρξαν φθορές στον χώρο.
Η ένταση ήταν τέτοια ώστε χρειάστηκε η παρέμβαση της Αστυνομίας προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια η οικογένεια και η συνοδεία του κ. Βορίδη, ενώ στο σημείο επικράτησε για λίγη ώρα αναστάτωση και φόβος από τους παρευρισκόμενους θαμώνες, ανάμεσά τους και ανήλικοι.
Η κυβέρνηση καταδικάζει ανοιχτά το περιστατικό, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι σε αυτό που περιγράφει ως «ακροαριστερή βία», ενώ επισημαίνεται ότι αυτού του τύπου οι επιθέσεις δεν πλήττουν μόνο το στοχοποιημένο πρόσωπο, αλλά διαταράσσουν και την ασφάλεια πολιτών σε έναν ιδιωτικό χώρο.
Το ζήτημα αποκτά πλέον και καθαρά πολιτική διάσταση, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να συνδέσει τέτοιες ενέργειες με ένα φαινόμενο που περιγράφεται ως «οργανωμένος τραμπουκισμός με ιδεολογικό πρόσημο», ενώ η ρητορική «δεν μας φοβίζουν» σηματοδοτεί γραμμή ευθείας σύγκρουσης με αυτό το αφήγημα.
Το επόμενο βήμα είναι η αστυνομική διερεύνηση για τον εντοπισμό των δραστών, μέσω καταθέσεων και υλικού από κάμερες ασφαλείας, καθώς και η αξιολόγηση των τυχόν ποινικών διώξεων που θα ασκηθούν.
Με βάση όσα καταγγέλλονται, η επίθεση σε βάρος του Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο Κρήτης αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση όχι ως μεμονωμένο επεισόδιο έντασης, αλλά ως επίθεση πολιτικού χαρακτήρα, με στόχο τον εκφοβισμό.

