Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή συζήτηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, με επίκεντρο τις επιπτώσεις της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το διεθνές περιβάλλον ως «εξαιρετικά εύθραυστο», προειδοποιώντας ότι η συνέχιση του αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ μπορεί να πυροδοτήσει αλυσιδωτές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μια παρατεταμένη διακοπή στη ροή πετρελαίου θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές ενέργειας, να προκαλέσει ελλείψεις σε κρίσιμα προϊόντα όπως τα λιπάσματα και να ενισχύσει τον πληθωρισμό, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται –όπως είπε– σε καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κανένα κράτος δεν μπορεί να θεωρείται «άτρωτο» απέναντι σε ένα σοκ τέτοιας κλίμακας.
Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση διπλωματική αποκλιμάκωση, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο plan B», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία της Ουκρανίας απέδειξε πως η ήπειρος δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε ευχές. Παράλληλα, έθεσε ζήτημα ενεργειακού ρεαλισμού, σημειώνοντας ότι η πράσινη μετάβαση πρέπει να συνοδεύεται από εγγυήσεις επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πυρηνική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη έχασε πολύτιμο χρόνο απορρίπτοντας μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ενισχύσει την ενεργειακή της αυτονομία. Έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία –όπως είπε– έκλεισε τις πυρηνικές μονάδες και αναγκάζεται να καίει άνθρακα μέχρι το 2036.
Στο γεωπολιτικό σκέλος, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της ευρωατλαντικής συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της προστασίας της Κύπρου, μετά τις πρόσφατες απειλές στις βρετανικές βάσεις. Παράλληλα, υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο της χώρας στη ναυσιπλοΐα, υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση ASPIDES για την προστασία των θαλάσσιων οδών.
Κλείνοντας, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διεκδικήσει σοβαρό γεωπολιτικό ρόλο μόνο με δηλώσεις. «Αν θέλουμε να έχουμε θέση στο τραπέζι, πρέπει να είμαστε παρόντες», είπε, προαναγγέλλοντας ότι οι μελλοντικές ευρωπαϊκές αντιδράσεις θα βασίζονται όλο και περισσότερο σε ευέλικτες συμμαχίες «των προθύμων».

