Σοβαρές διεθνείς αντιδράσεις προκαλούν οι πληροφορίες περί ένταξης του Ισραήλ στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Εθνών για περιστατικά σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες, με το Τελ Αβίβ να καταγγέλλει πολιτικά κίνητρα πίσω από την απόφαση.
Την αποκάλυψη έκανε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, ο οποίος μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκε ευθέως στα Ηνωμένα Έθνη, κάνοντας λόγο για απόφαση που «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Η ανακοίνωση που προκάλεσε διεθνή αίσθηση
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Ισραηλινός διπλωμάτης, ο ΟΗΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει το Ισραήλ στη λίστα οργανισμών και κρατικών φορέων που κατηγορούνται για σεξουαλική βία σε συνθήκες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων.
Ο Ντάνον αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:
«Αυτή είναι μια πολιτική απόφαση! Αποκομμένη από τα γεγονότα και την πραγματικότητα!».
Παράλληλα, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει ήδη αποστείλει στοιχεία και απαντήσεις προκειμένου να αντικρούσει τις σχετικές αναφορές και εκθέσεις του ΟΗΕ.
האו״ם הכניס את ישראל לרשימה השחורה של אלימות מינית באזורי סכסוך, לצד ארגוני הטרור הכי אכזריים בעולם – חמאס ודעא״ש.
מדובר בהחלטה פוליטית! מנותקת מהעובדות ומהמציאות!
ישראל העבירה ראיות, מסמכים ותשובות מפורטות לכל טענה. הזמנו את נציגי האו״ם להגיע לשטח ולבחון את הדברים מקרוב, והם… pic.twitter.com/oKTuxlu5T7— Danny Danon 🇮🇱 דני דנון (@dannydanon) May 28, 2026
Στη λίστα και η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στη λίστα φέρεται να περιλαμβάνεται και η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών, καθώς και άλλες κρατικές υπηρεσίες του Ισραήλ.
Μέχρι στιγμής, τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν προχωρήσει σε επίσημη δημόσια ανακοίνωση για το πλήρες περιεχόμενο της λίστας ούτε για τους οργανισμούς που έχουν ενταχθεί σε αυτήν.
Η υπόθεση, ωστόσο, έχει ήδη προκαλέσει πολιτική και διπλωματική ένταση, σε μια περίοδο όπου η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη λόγω των εξελίξεων στη Γάζα.
Οι καταγγελίες που προηγήθηκαν
Το τελευταίο διάστημα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους το Al Jazeera αλλά και οι New York Times, είχαν παρουσιάσει εκτενή ρεπορτάζ σχετικά με καταγγελίες Παλαιστινίων για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης και βίας από ισραηλινές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, τα καταγγελλόμενα περιστατικά φέρεται να αυξήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και τη διεύρυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για στοχευμένη δυσφήμιση της χώρας και των κρατικών θεσμών της.
Διπλωματική πίεση και διεθνής αντιπαράθεση
Η φερόμενη ένταξη του Ισραήλ στη συγκεκριμένη λίστα αναμένεται να εντείνει περαιτέρω τη διεθνή αντιπαράθεση γύρω από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο βαριές κατηγορίες που μπορεί να αποδοθούν σε κράτος ή οργανισμό στο πλαίσιο ένοπλων συγκρούσεων.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η υπόθεση ενδέχεται να προκαλέσει νέες πολιτικές πιέσεις προς το Ισραήλ σε διεθνή φόρα, ενώ ήδη αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν μεγαλύτερη διερεύνηση των σχετικών καταγγελιών.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσημη στάση του ΟΗΕ, αλλά και οι πιθανές αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι στις νέες εξελίξεις.

