«Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς του συνόλου της προοδευτικής παράταξης» υποστηρίζει στην epolitical.gr o Ανδρέας Νεφελούδης, πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διευκρινίζοντας παράλληλα, πως ο πρώην πρωθυπουργός «ήρθε ξανά για να διώξει την κυβέρνηση της διαφθοράς και τον Μητσοτάκη για να λάμψει και πάλι το φως στην Ελλάδα».
Για το πρώην κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Νεφελούδης, θεωρεί πως, «ουσιαστικά δεν υπάρχει», καθώς, «η διάλυση (ρευστοποίηση) του με έντονα χαρακτηριστικά γελοιοποίησης» άρχισε με την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία. Προς τούτο, καλεί τους συντρόφους του, «τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κάνουν λίγο πίσω και αυτοί, και να πάρουν μέρος στο μεγάλο πανηγύρι της δημοκρατίας», συμπαρατασσόμενοι με την ΕΛ.Α.Σ., που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, «ο διμέτωπος είναι μια πολιτικά εγκληματική λάθος επιλογή αυτή την περίοδο».
- Ο Αλέξης Τσίπρας, μπορεί να μετεξελιχθεί σε πολιτική ομπρέλα της πολυδιασπασμένης Κεντροαριστεράς και να διεκδικήσει με αξιώσεις την εξουσία και με ποιους όρους και συνθήκες;
Απόλυτη πεποίθηση μου αποτελεί πως ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελεί τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της αριστερής και προοδευτικής παράταξης, αυτό αποδεικνύεται από την πρωτοφανή δημοσκοπική απήχηση που είχε η ΕΛΑΣ ακόμα και πριν την επίσημη εμφάνιση της στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Πιστεύω πως ο Τσίπρας ήρθε για να ενώσει και να δώσει στις προοδευτικές δυνάμεις την ευκαιρία να απαλλάξουν την χώρα από μια κυβέρνηση που έχει καταλύσει κάθε έννοια κράτους δικαίου και η διαφθορά έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Όπως είπε και ο ίδιος, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν ήρθε για να δώσει και πάλι ελπίδα στην δημοκρατία μας, ούτε απλά για να διεκδικήσει την δεύτερη θέση στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές. Ήρθε ξανά για να διώξει την κυβέρνηση της διαφθοράς και τον Μητσοτάκη για να λάμψει και πάλι το φως στην Ελλάδα. Πράγματι λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναφοράς του συνόλου της προοδευτικής παράταξης, εξάλλου μια από τις πρώτες πολιτικές πρωτοβουλίες του ήταν η συγγραφή του μανιφέστου για την συνάντηση τριών ιστορικών ρευμάτων που συγκροτούν την προοδευτική παράταξη (ριζοσπαστική αριστερά, σοσιαλδημοκρατία, πολιτική οικολογία). Θα τολμήσει κανείς από διστακτικούς αλλά και επικριτές να μπει σε μια συζήτηση για όσα λέει αυτό το μανιφέστο; Ιδού η Ρόδος…..
- Υπάρχει και η άποψη περί διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως αυτόνομο κόμμα. Τι απαντάτε σε αυτήν την άποψη που καταθέτουν πολλοί σύντροφοί σας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.;
Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ σωστό να παρέμβω στα εσωτερικά του πρώην κόμματος μου, πολύ περισσότερο τώρα που βρίσκεται σε κορύφωση η εσωτερική αντιπαράθεση. Όμως θέλω να τονίσω μερικά πράγματα διότι αυτό το κόμμα που το υπηρέτησα από διάφορες θέσεις έχει μια τύχη που δεν του αξίζει και σε αυτό υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που αυτοί που τις έχουν απλά σφυρίζουν αδιάφορα. Το 23 λοιπόν όταν έφυγε ο Τσίπρας και μπήκαμε στην πορεία εκλογής άλλου προέδρου, εμφανίστηκε ο Κασσελάκης, κάποιος τον προώθησε για να διεκδικήσει την προεδρία και από τότε άρχισε η διάλυση (ρευστοποίηση) του ΣΥΡΙΖΑ με έντονα χαρακτηριστικά γελοιοποίησης. Δεν αρκεί μια απλή συγγνώμη για την καταστροφική εμφάνιση ενός ανθρώπου που ο μόνος λόγος που εμφανίστηκε ήταν για να ικανοποιήσει άμετρες φιλοδοξίες και να διαλύσει την αριστερά, όταν κάνεις μία καταστροφική επιλογή, αποτελεί διπλή ασέβεια να ζητάς να εκλεγείς και πρόεδρος του κόμματος που συνέβαλε στο να καταστραφεί. Κάνεις λίγο πίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νέου προέδρου του ουσιαστικά δεν υπάρχει, τα μέλη και τα στελέχη που τον συγκροτούν οφείλουν στον εαυτό τους και στην ιστορία του χώρου αυτού να κάνουν λίγο πίσω και αυτοί, και να πάρουν μέρος στο μεγάλο πανηγύρι της δημοκρατίας που φαίνεται πως έχει ήδη ξεκινήσει.
- Το ΠΑΣΟΚ, ακολουθεί αυτόνομη πολιτική πορεία, ενώ η ΕΛ.Α.Σ, του Αλέξη Τσίπρα δεν ενδιαφέρεται για συνεργασίες. Μήπως αυτές οι μοναχικές πολιτικές πορείες διατηρούν την πολυδιάσπαση και απομακρύνουν τις προοδευτικές δυνάμεις από τη διακυβέρνηση;
Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, το 23 άρχισε να διαλύεται το κόμμα που ο λαός επέλεξε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση, γίνεται το ΠΑΣΟΚ με διορισμό αξιωματική αντιπολίτευση και δεν επωφελείται καθόλου από αυτήν την εξέλιξη. Γιατί; Γιατί το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη κάνει σαν να μην έχει καταλάβει ότι έχει τελειώσει ο ιστορικός του ρόλος, πέθανε μαζί με την επαίσχυντη συνεργασία που έκανε με την δεξιά φέρνοντας τα μνημόνια στην χώρα , αφού μαζί αυτοί οι δυό, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είχαν καταστρέψει την Ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο ο εκλογικός στόχος του κόμματος αυτού, “Το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα”, με δεδομένες όλες τις μετρήσεις που το κατατάσσουν όλες περίπου 15 με 16 μονάδες πίσω από την παραπαίουσα ΝΔ και που άμα τη εμφανίσει της ΕΛ.Α.Σ. βρέθηκε στην τριτοτέταρτη θέση.
Απλώς για μια ακόμη φορά η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ που έχει μέσα του, αυτούς που επιχαίρουν με την κρίση της αριστεράς και που έχουν ένα τεράστιο μερίδιο ευθύνης γιατί πέρα από την στελέχωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την ακροκεντρώα πολιτική μίσους απέναντι στην αριστερά έστρωσαν το χαλί στην διακυβέρνηση της χώρας στην Δεξιά. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει για να δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια συνεργασίας, όπως έκανε και το 2023 όταν η δημοκρατική παράταξη είχε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Ελπίζω οι πραγματικά προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν ακόμα στο ΠΑΣΟΚ να αφυπνιστούν και να κόψουν την δεξιά ομηρία του ιστορικού πάλαι ποτέ αυτού κόμματος.
Γνώμη μου είναι ότι ο διμέτωπος είναι μια πολιτικά εγκληματική λάθος επιλογή αυτή την περίοδο, ενώ η πρόταση του Χάρη Δούκα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που όμως δεν απευθύνεται στην αριστερά αλλά στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η ΕΛ.Α.Σ είπε πως τώρα πια δεν μπαίνει σε αυτήν την συζήτηση, έχοντας και την τραγική εμπειρία του 23, όταν έρθει εκείνη η ώρα όλα θα συζητηθούν.
- Ένα πρόγραμμα εναλλακτικής προοδευτικής διακυβέρνησης, σε ποιους άξονες θα στηριζόταν και ποιοι κομματικοί σχηματισμοί θα μπορούσαν να συμμετέχουν ή απλά να στηρίξουν μια προοδευτική διακυβέρνηση.;
Τα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα εναλλακτικής διακυβέρνησης έχουν παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα με την διακήρυξη του κόμματος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης, με τις 7 δεσμεύσεις στο πολιτικό πεδίο. άρα το πολιτικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ σαφές και συγκεκριμένο. Σε ότι αφορά στο ποιοι κομματικοί ή πολιτικοί σχηματισμοί θα μπορούσαν να συμμετέχουν, είμαι πολύ σαφής, όσοι αισθάνονται ότι εκφράζονται περισσότερο ή λιγότερο από την διακήρυξη αλλά και από το Μανιφέστο για την συνεργασία των τριών ρευμάτων που προηγούμενα ανέφερα, χωρίς προαπαιτούμενα και μικροφιλοδοξίες ας έρθουν να πάρουν μέρος στον μεγάλο αγώνα για την αλλαγή σελίδας και πολιτικής για την Ελλάδα.

