Στην κοινή τους δήλωση, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η ένταση στην περιοχή δεν πρέπει να υπονομεύσει τις διπλωματικές προσπάθειες και καλούν την Τεχεράνη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση
Κοινή έκκληση προς το Ιράν να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποφύγει κάθε περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση απηύθυναν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, μετά τη συνεδρίαση του γαλλογερμανικού συμβουλίου άμυνας και ασφάλειας.
«Καλούμε το Ιράν να απέχει από το να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις μέσω στρατιωτικών κλιμακώσεων ή άλλων ενεργειών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η παρέμβαση Μακρόν και Μερτς πραγματοποιείται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζονται οι ανησυχίες για τις εξελίξεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο.
Έμφαση στα Στενά του Ορμούζ
Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη να αποκατασταθεί άμεσα η ομαλή διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ, έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους παγκοσμίως για τη μεταφορά πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Όπως επισημαίνουν, η διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σταθερότητα των διεθνών ενεργειακών αγορών και την αποφυγή περαιτέρω γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή.

