Η σύζυγός του έμεινε τρεις ημέρες στο ακυβέρνητο σκάφος πριν καταφέρει να καλέσει σε βοήθεια – Το ζευγάρι ταξίδευε από τη Σικελία προς την Πύλο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του 66χρονου Ισπανού επιχειρηματία Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα Ομπρεγόν, ο οποίος αγνοείται από την Τρίτη 18 Αυγούστου, όταν φέρεται να έπεσε στη θάλασσα από το ιστιοφόρο του, ενώ έπλεε από τις Συρακούσες της Σικελίας προς την Πύλο.
Μαζί του ταξίδευε η 67χρονη σύζυγός του, Κάρμεν, η οποία βρέθηκε τελικά σώα και ασφαλής, αφού παρέμεινε επί περίπου τρεις ημέρες στο σκάφος χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας με τις Αρχές.
Η μοιραία πτώση
Σύμφωνα με την αφήγηση της οικογένειας, ο Μουτίλμπα είχε ψαρέψει έναν τόνο και βρισκόταν στο κατάστρωμα για να τον καθαρίσει, όταν φέρεται να γλίστρησε πάνω στα αίματα του ψαριού και να έπεσε στη θάλασσα.
Η σύζυγός του άκουσε, σύμφωνα με τον γιο τους, Σέρχιο, τον άνδρα της να φωνάζει: «Μέντσου, Μέντσου, σβήσε τη μηχανή». Ωστόσο, η γυναίκα δεν κατάφερε να ακινητοποιήσει εγκαίρως το σκάφος, το οποίο συνέχισε να κινείται και να απομακρύνεται από το σημείο όπου είχε πέσει ο 66χρονος.
Παρότι η Κάρμεν είχε δίπλωμα χειριστή σκάφους αναψυχής, η οικογένεια περιγράφει ότι βρέθηκε σε κατάσταση σοκ και δεν μπόρεσε αρχικά να αντιδράσει αποτελεσματικά. Παράλληλα, δεν υπήρχε διαθέσιμο τηλεφωνικό σήμα για να ζητήσει άμεσα βοήθεια.
Τρεις ημέρες χωρίς επικοινωνία
Η γυναίκα παρέμεινε στο σκάφος μέχρι την Παρασκευή, όταν κατάφερε να αποκτήσει ξανά τηλεφωνικό σήμα και να επικοινωνήσει με φίλο της οικογένειας, ο οποίος είχε γνώσεις ναυσιπλοΐας.
Εκείνος ενημέρωσε τη Salvamento Marítimo, την ισπανική υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης, η οποία διαβίβασε την πληροφορία στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό, η Λιμενική Αρχή Πύλου ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για ιστιοφόρο υπό γαλλική σημαία που βρισκόταν περίπου 18 ναυτικά μίλια από την Πύλο.
Στην περιοχή έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, περιπολικό όχημα από ξηράς και το αλιευτικό «ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΝΑ», προκειμένου να συνδράμουν στην επιχείρηση.
Το ιστιοφόρο εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο, με τη 67χρονη Ισπανίδα επιβάτιδα να είναι καλά στην υγεία της. Στη συνέχεια οδηγήθηκε με ασφάλεια στη μαρίνα της Πύλου, με τη συνδρομή του αλιευτικού και τη συνοδεία των περιπολικών του Λιμενικού. Η Λιμενική Αρχή Πύλου έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού.
«Μην σταματήσουν να ψάχνουν»
Ο γιος του αγνοούμενου, Σέρχιο Μουτίλμπα, έχει μεταβεί στην Πύλο και βρίσκεται μαζί με την οικογένειά του στη μαρίνα, περιμένοντας νέα για τον πατέρα του.
«Τώρα είμαστε στη μαρίνα της Πύλου, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα. Μας λένε ότι η έρευνα συνεχίζεται», δήλωσε σε ισπανικά μέσα ενημέρωσης.
Η οικογένεια ζητά να συνεχιστούν οι έρευνες και να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα διαθέσιμα μέσα. «Αυτό που ζητάμε είναι να μην σταματήσουν και να συνεχίσουν να ψάχνουν», ανέφερε ο γιος του.
Ποιος είναι ο αγνοούμενος
Ο Χουάν Χοσέ Μουτίλμπα Ομπρεγόν, από το Μπούργος της Ισπανίας, είχε εργαστεί ως πληροφορικός και για χρόνια βρισκόταν στο τιμόνι της D’ors Informática. Αργότερα δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της διανομής νερού σε επιχειρήσεις μέσω της Mutobre S.L.
Μετά την πρόωρη συνταξιοδότησή του, η θάλασσα έγινε βασικό κομμάτι της ζωής του. Μαζί με τη σύζυγό του πραγματοποιούσε ταξίδια στη Μεσόγειο, μεταξύ άλλων στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Τώρα, οι ελληνικές και οι ισπανικές Αρχές, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες διάσωσης, συνεχίζουν την προσπάθεια να εντοπίσουν τον 66χρονο, ενώ η οικογένειά του παραμένει στην Πύλο περιμένοντας οποιαδήποτε εξέλιξη.

