Ξηρασία, ακραίες θερμοκρασίες και απώλειες στις καλλιέργειες – Περιορίζονται οι διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα του Παναμά
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τον Παναμά η κυβέρνηση, καθώς το φαινόμενο Ελ Νίνιο προκαλεί έντονες καιρικές μεταβολές, με περιοχές της χώρας να αντιμετωπίζουν τόσο ισχυρές βροχοπτώσεις όσο και σοβαρή ξηρασία.
Οι επιπτώσεις της ανομβρίας έχουν ήδη γίνει αισθητές στη λειτουργία της Διώρυγας του Παναμά, η οποία συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό. Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις 3 Σεπτεμβρίου οι ημερήσιες διελεύσεις πλοίων θα περιοριστούν από 36 σε 34, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου θα μειωθούν περαιτέρω στις 32.
Η υπουργός Εσωτερικών του Παναμά, Ντινόσκα Μοντάλβο, εξήγησε ότι η απόφαση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ελήφθη προκειμένου η χώρα να είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει ό,τι μπορεί να συμβεί» εξαιτίας του φαινομένου. Παράλληλα, το μέτρο αναμένεται να επιταχύνει τις διοικητικές διαδικασίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του Ελ Νίνιο.
Η Διώρυγα του Παναμά, μήκους περίπου 80 χιλιομέτρων, αποτελεί ζωτικής σημασίας εμπορική αρτηρία, καθώς από αυτήν διέρχεται περίπου το 5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Οι ΗΠΑ και η Κίνα συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους χρήστες της.
Σε «κόκκινο συναγερμό» το Ελ Σαλβαδόρ
Την ίδια ώρα, κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» κήρυξε και το Ελ Σαλβαδόρ, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που αποδίδεται στο Ελ Νίνιο.
Η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός αφορά ολόκληρη τη χώρα, η οποία μέσα στον Αύγουστο κατέγραψε 14 ρεκόρ θερμοκρασίας. Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει προκαλέσει πτώση των αποθεμάτων νερού και σημαντικές απώλειες στις αγροτικές καλλιέργειες.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων αγροτικών παραγωγών, η πρώτη σοδειά σιτηρών αναμένεται να καταγράψει απώλειες περίπου 20%. Παράλληλα, το υπουργείο Γεωργίας έχει ανακοινώσει επισιτιστική βοήθεια για τα αγροτικά νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την ξηρασία.
Τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αυξημένη παρακολούθηση των υδάτινων πόρων και των καλλιεργειών, καταγραφή των κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες και ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης.
Προβλήματα και στην Ονδούρα
Σοβαρές επιπτώσεις καταγράφονται και στην Ονδούρα, όπου οι ξηρές συνθήκες έχουν προκαλέσει απώλειες σε καλλιέργειες καλαμποκιού και φασολιών. Η κυβέρνηση στην Τεγκουσιγκάλπα έχει θέσει σχεδόν το 80% της επικράτειας σε κατάσταση συναγερμού.
Το Ελ Σαλβαδόρ και τμήματα της Ονδούρας βρίσκονται στον λεγόμενο «άνυδρο διάδρομο» της Κεντρικής Αμερικής, μια περιοχή ιδιαίτερα ευάλωτη στα ακραία κλιματικά φαινόμενα.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η Κεντρική Αμερική ενδέχεται να είναι η περιοχή που θα πληγεί περισσότερο από το Ελ Νίνιο σε όρους διατροφικής ανασφάλειας.
Το φαινόμενο, το οποίο εμφανίζεται συνήθως κάθε δύο έως επτά χρόνια, προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων στον κεντρικό και ανατολικό Ειρηνικό, επηρεάζοντας για μήνες τους ανέμους, τις πιέσεις και τις βροχοπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε συνδυασμό με την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, το φετινό Ελ Νίνιο εκτιμάται ότι ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

