Του Χρήστου Μυτιλινιού
Ένα έργο που είχε δρομολογηθεί πριν από τη σημερινή διοίκηση και βρίσκεται πλέον στην τελική φάση υλοποίησης
Με συγκεκριμένα στοιχεία, αποφάσεις, ημερομηνίες και θεσμικούς ελέγχους απαντά η ΔΥΠΑ στις καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί για την αγορά και την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου της Κεντρικής Διοίκησής της στη Λεωφόρο Αθηνών, συνολικού ύψους περίπου 36 εκατ. ευρώ. Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στο «Ελλάδα 2.0» και δρομολογήθηκε πριν από την ανάληψη της σημερινής διοίκησης, η οποία καλείται τώρα να το ολοκληρώσει, έχοντας παράλληλα την ευθύνη να δώσει τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί από εργαζομένους και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιπαράθεση, καθώς συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων έχουν θέσει ζητήματα σχετικά με το κόστος, τις πληρωμές και την πολεοδομική διαδικασία, ενώ ο ΠΑΝΣΥΠΟ έχει γνωστοποιήσει ότι έχει απευθυνθεί και στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το σκέλος των πολεοδομικών καταγγελιών.
Απέναντι στις αιτιάσεις αυτές, η ΔΥΠΑ παρουσιάζει έναν εκτενή φάκελο θεσμικών και διοικητικών ενεργειών, επισημαίνοντας ότι το έργο έχει περάσει, σε διαφορετικές φάσεις, από προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, έλεγχο σύγκρουσης συμφερόντων του Ταμείου Ανάκαμψης και τεχνική παρακολούθηση με τη συμμετοχή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Η σημερινή διοίκηση υπό τη Γιάννα Χορμόβα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πρόκληση να ολοκληρώσει ένα έργο που είχε δρομολογηθεί αρκετά πριν από την ανάληψη των σημερινών καθηκόντων της.
Το έργο ξεκίνησε πριν από τη σημερινή διοίκηση
Αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που έχει σημασία για τη χρονική αποτύπωση της υπόθεσης.
Η αγορά νέου κτιρίου για την Κεντρική Διοίκηση δεν αποφασίστηκε τώρα. Το έργο εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» τον Ιανουάριο του 2024, ενώ ο πρώτος δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε επίσης το 2024.
Η επίσημη διακήρυξη προέβλεπε την αγορά κτιρίου περίπου 9.000 τ.μ., ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Α και με δυνατότητα πιστοποίησης LEED Gold. Προέβλεπε ακόμη ότι, εφόσον το ακίνητο χρειαζόταν διαμόρφωση, ο πωλητής θα έπρεπε να το παραδώσει ως ολοκληρωμένο «τελικό προϊόν», έτοιμο για χρήση.
Την περίοδο εκείνη η Γιάννα Χορμόβα υπηρετούσε ως Υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ. Σήμερα είναι η Διοικήτρια και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Υπηρεσίας.
Η σημερινή διοίκηση, επομένως, δεν ξεκινά από μηδενική βάση ούτε καλείται να αιτιολογήσει μια απόφαση που ελήφθη τώρα. Έχει αναλάβει τη συνέχιση και ολοκλήρωση ενός ήδη ενταγμένου και συμβασιοποιημένου έργου.
Γιατί χρειάζεται νέο κτίριο η ΔΥΠΑ
Πίσω από την επιλογή υπάρχει και ένα πρακτικό πρόβλημα που συχνά χάνεται μέσα στη συζήτηση για τα εκατομμύρια.
Οι υπηρεσίες της Κεντρικής Διοίκησης της ΔΥΠΑ είναι σήμερα κατακερματισμένες σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια συνολικής επιφάνειας 9.865 τ.μ.
Παράλληλα, ήδη από το 2022 και το 2023 συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων είχαν αναδείξει ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και καταλληλότητας στο υφιστάμενο κτίριο της Διοίκησης στον Άλιμο.
Η λογική του έργου ήταν συνεπώς να συγκεντρωθούν οι κεντρικές υπηρεσίες σε μία ενιαία εγκατάσταση, με σύγχρονες ενεργειακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
Δύο διαγωνισμοί – Ο πρώτος ακυρώθηκε
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η διαδρομή της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο πρώτος διαγωνισμός του 2024 δεν κατέληξε σε αγορά. Η μοναδική προσφορά κρίθηκε απαράδεκτη και η διαδικασία ματαιώθηκε.
Ακολούθησε δεύτερος δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός, στον οποίο κατατέθηκαν δύο προσφορές. Η μία κρίθηκε απαράδεκτη κατά τη σχετική διαδικασία.
Ο φάκελος δεν έκλεισε εκεί.
Το σχέδιο του πωλητηρίου συμβολαίου διαβιβάστηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας και, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, με την υπ’ αριθμ. 204/2025 Πράξη του Ζ΄ Κλιμακίου κρίθηκε ότι μπορούσε να προχωρήσει η υπογραφή.
Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία του Ταμείου Ανάκαμψης πραγματοποίησε έλεγχο για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων, χωρίς, κατά τη ΔΥΠΑ, να εντοπιστούν σχετικές ενδείξεις.
Η προσφυγή στο ΣτΕ
Συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων επιχείρησαν να αναστείλουν τη διαδικασία προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε στις 30 Ιουλίου 2025.
Η απόφαση περιλαμβάνει ειδικότερες επισημάνσεις που η ΔΥΠΑ αναγνωρίζει ότι οφείλει να λάβει υπόψη πριν από τη μετεγκατάσταση.
Αυτό είναι σημαντικό: η απόρριψη της αίτησης αναστολής δεν σημαίνει ότι κάθε επιμέρους ζήτημα που έχει τεθεί εξαφανίζεται. Σημαίνει όμως ότι η διαδικασία δεν ανεστάλη και το έργο μπορούσε να συνεχιστεί.
Από τα 28,3 στα 31,2 εκατ. ευρώ – Πώς εξηγείται η διαφορά
Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία αφορά φυσικά το τίμημα.
Ο μέσος όρος της εκτιμηθείσας αγοραίας αξίας του αποπερατωμένου κτιρίου ήταν 28.317.531,50 ευρώ.
Η τελική προσφερόμενη αξία του κτιρίου, χωρίς τον εξοπλισμό και αφού αφαιρεθούν ανελαστικές δαπάνες προς τρίτους, ήταν 31.269.470 ευρώ.
Πρόκειται για διαφορά περίπου 10,4%.
Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, η απόκλιση αυτή δεν έγινε αυτομάτως αποδεκτή. Η Επιτροπή Στέγασης ζήτησε πρόσθετη τεκμηρίωση και αξιολόγησε το αυξημένο κόστος εργασιών λόγω του χρονοδιαγράμματος, τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις και τα υλικά, καθώς και τις απαιτήσεις για πιστοποίηση LEED.
Μετά τη σχετική διαδικασία εξασφαλίστηκε επιπλέον έκπτωση 250.000 ευρώ από τον πωλητή.
Το συνολικό ποσό των 36,077 εκατ. ευρώ, συνεπώς, δεν αφορά μόνο την αξία ενός υφιστάμενου «κελύφους», αλλά ένα ολοκληρωμένο έργο αγοράς, αποπεράτωσης, προσαρμογής και εξοπλισμού του κτιρίου στις απαιτήσεις της ΔΥΠΑ.
Τι ισχύει για τα 18 εκατ. ευρώ
Ιδιαίτερη συζήτηση έχει προκαλέσει και η προκαταβολή που καταβλήθηκε για το έργο.
Ο ΠΑΝΣΥΠΟ έχει καταγγείλει ότι καταβλήθηκαν 18.038.500 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του συνολικού τιμήματος.
Η απάντηση της ΔΥΠΑ είναι ότι η συγκεκριμένη προκαταβολή δεν αποτέλεσε μεταγενέστερη ή έκτακτη απόφαση, αλλά προβλεπόταν από το συμβόλαιο αγοραπωλησίας που υπογράφηκε στις 5 Αυγούστου 2025.
Οι επόμενες καταβολές, σύμφωνα με την Υπηρεσία, συνδέονται με τη διαδικασία παρακολούθησης και πιστοποίησης του έργου.
Το 2026, μάλιστα, η ΔΥΠΑ προχώρησε σε Προγραμματική Σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, προκειμένου να υπάρχει εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη στην ολοκλήρωση του συμβολαίου.
Μέχρι τις 25 Αυγούστου 2026, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει νέα πρακτικά και παραδοτέα της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.
Το πιο δύσκολο σημείο: Οι πολεοδομικές καταγγελίες
Το σημείο στο οποίο επικεντρώνονται σήμερα οι σοβαρότερες αιτιάσεις των εργαζομένων αφορά τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο.
Ο ΠΑΝΣΥΠΟ υποστηρίζει ότι εργασίες εκτελούνταν πριν από την έκδοση της σχετικής Έγκρισης Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας και έχει ανακοινώσει ότι έχει απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Από την άλλη πλευρά, η ΔΥΠΑ επικαλείται την Τεχνική Έκθεση της ομάδας έργου του ΤΕΕ και την υπ’ αριθμ. 1950203/23.05.2026 πράξη της ΥΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, με ισχύ έως τον Μάιο του 2027.
Σύμφωνα με τη θέση της Υπηρεσίας, με τη συγκεκριμένη διοικητική πράξη νομιμοποιούνται οι έως τότε εκτελεσθείσες εργασίες και εγκρίνεται η συνέχιση των εσωτερικών διαρρυθμίσεων και της διαμόρφωσης των όψεων.
Παράλληλα, η ΔΥΠΑ επικαλείται ειδική νομοθετική ρύθμιση που θεσπίστηκε το 2025 για εργασίες σε κτίρια ιδιοκτησίας της που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτό είναι ουσιαστικά και το πεδίο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαφωνία: οι συνδικαλιστές αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν πολεοδομικά οι εργασίες, ενώ η ΔΥΠΑ αντιτείνει συγκεκριμένη διοικητική πράξη της αρμόδιας ΥΔΟΜ και το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο.
Δεν προκύπτει ότι «κόπηκαν» κοινωνικά προγράμματα για το κτίριο
Η ΔΥΠΑ απαντά και στην προσπάθεια σύνδεσης της χρηματοδότησης του κτιρίου με κοινωνικές δράσεις που τροποποιήθηκαν ή απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η θέση της είναι ότι δεν προκύπτει αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των δύο.
Κάθε έργο του Ταμείου Ανάκαμψης διαθέτει ξεχωριστή απόφαση ένταξης, προϋπολογισμό, ορόσημα και πορεία υλοποίησης. Επομένως, το γεγονός ότι μια διαφορετική δράση τροποποιήθηκε ή απεντάχθηκε δεν αποδεικνύει από μόνο του ότι οι πόροι της κατευθύνθηκαν στην αγορά του νέου κτιρίου.
Η πρόκληση για τη Χορμόβα
Κάπου εδώ βρίσκεται και η ουσία για τη σημερινή διοίκηση.
Η Γιάννα Χορμόβα παρέλαβε ως Διοικήτρια ένα μεγάλο έργο που είχε ήδη δρομολογηθεί και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με δύο παράλληλες υποχρεώσεις: να εξασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί σωστά και να δώσει πειστικές απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που τίθεται γύρω από αυτό.
Η επιλογή της ΔΥΠΑ είναι να μην περιοριστεί σε μια γενική διάψευση. Στην απάντησή της αντιπαραθέτει στις καταγγελίες συγκεκριμένες αποφάσεις, ποσά, ημερομηνίες και ελέγχους, χωρίς αυτό να αναιρεί το δικαίωμα των εργαζομένων να ζητούν περαιτέρω διερεύνηση των σημείων που θεωρούν προβληματικά.
Το έργο έχει πράγματι βρεθεί στο επίκεντρο αντιπαράθεσης. Έχει όμως επίσης περάσει από μια σειρά θεσμικών φίλτρων και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τεχνική και διοικητική παρακολούθηση.
Για τη σημερινή διοίκηση Χορμόβα το στοίχημα είναι πλέον συγκεκριμένο: να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες, να απαντήσει με στοιχεία σε κάθε έλεγχο και να παραδώσει το νέο κτίριο χωρίς σκιές, ώστε οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ που σήμερα λειτουργούν κατακερματισμένες σε τέσσερις διαφορετικές εγκαταστάσεις να αποκτήσουν επιτέλους μία ενιαία, σύγχρονη και ασφαλή έδρα.

