Καταγγελίες για παραβίαση της μυστικότητας της ψήφου και εκφοβισμό παρατηρήτριας – Στις 21:00 ώρα Ελλάδας κλείνουν οι κάλπες
Με ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή διεξάγονται οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία, με ουρές να σχηματίζονται από το πρωί έξω από εκλογικά τμήματα. Σύμφωνα με την οργάνωση εκλογικής παρακολούθησης CRTA, έως τις 13:00 τοπική ώρα είχε ψηφίσει το 41,1% των εκλογέων, έναντι 26,6% την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2023. Η αύξηση φτάνει τις 14,5 ποσοστιαίες μονάδες, με περιθώριο σφάλματος ±0,9 μονάδων στην εκτίμηση της οργάνωσης.
Η μεγάλη κινητοποίηση συνοδεύεται, ωστόσο, από καταγγελίες για παρατυπίες. Η CRTA αναφέρει ότι φωτογράφιση ψηφοδελτίων καταγράφηκε στο 25% των εκλογικών τμημάτων που παρακολουθεί πανελλαδικά και σε περισσότερα από τα μισά στο Βελιγράδι. Κατά την οργάνωση, η πρακτική αυτή εγείρει ανησυχίες για τη μυστικότητα της ψήφου και ενδεχόμενες πιέσεις στους ψηφοφόρους. Παράλληλα, υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία για υπόνοιες εξαγοράς ψήφων στο Βέτερνικ.
BREAKING!!! Election day in Serbia. Massive turnout, it can be said, historic turnout of people for voting. https://t.co/efVE1DRkwm
— Neo (@petrovicsrb) October 25, 2026
Σε νεότερη ενημέρωσή της, στις 14:10 τοπική ώρα, η CRTA κατήγγειλε εκφοβισμό παρατηρήτριάς της στο Ζέμουν του Βελιγραδίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ομάδα ατόμων την περικύκλωσε, την εξύβρισε και την φωτογράφισε αφού της έβαλε στα χέρια εκλογικές ειδοποιήσεις. Η αποστολή της οργάνωσης αριθμεί περισσότερους από 2.00 παρατηρητές, κατανεμημένους σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 500 εκλογικών τμημάτων.
Η αναμέτρηση αποτελεί κρίσιμη δοκιμασία για το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απέναντι στη λίστα που στηρίζει το φοιτητικό κίνημα. Το κίνημα αναπτύχθηκε μετά την πολύνεκρη κατάρρευση στεγάστρου στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ το 2024, προβάλλοντας αιτήματα λογοδοσίας και καταπολέμησης της διαφθοράς.
Οι κάλπες κλείνουν στις 20:00 τοπική ώρα, δηλαδή στις 21:00 στην Ελλάδα. Όσοι βρίσκονται στην ουρά κατά το κλείσιμο θα μπορούν να ψηφίσουν.

