Καθοριστική η άτυπη ψηφοφορία της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας – Η ανακοίνωση ενδέχεται να γίνει την Παρασκευή, σύμφωνα με τουρκικές πηγές
Την υποψηφιότητα του Φεριντούν Σινιρλίογλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προετοιμάζεται να ανακοινώσει η Τουρκία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Türkiye Today, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των σχετικών συζητήσεων.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν γενικός γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναμένεται να προταθεί επισήμως εφόσον η Άγκυρα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της άτυπης ψηφοφορίας της Πέμπτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Κατά τις ίδιες πηγές, η ανακοίνωση θα μπορούσε να γίνει το βράδυ της Παρασκευής.
Το αδιέξοδο ευνοεί μια νέα υποψηφιότητα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κανένας υποψήφιος δεν έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής την αποδοχή και των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις έξι άτυπες ψηφοφορίες που έχουν προηγηθεί.
Εφόσον επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά του, ο Σινιρλίογλου θα γίνει ο όγδοος διεκδικητής της διαδοχής του Αντόνιο Γκουτέρες, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στα τέλη Δεκεμβρίου.
Το Türkiye Today παρουσιάζει ως επικρατέστερη τη Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, πρώην αντιπρόεδρο της Κόστα Ρίκα, αναφέροντας ότι συγκέντρωσε εννέα θετικές ψήφους στην άτυπη ψηφοφορία των αρχών Οκτωβρίου. Ισχυρός διεκδικητής εμφανίζεται επίσης ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι.
Οι επαφές Ερντογάν
Η προοπτική της τουρκικής υποψηφιότητας συνοδεύεται από τηλεφωνικές επαφές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ηγέτες κρατών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Στην επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με την τουρκική ανακοίνωση που επικαλείται το δημοσίευμα, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο επόμενος γενικός γραμματέας πρέπει να διαθέτει την εμπειρία και το όραμα για την ενίσχυση της πολυμέρειας και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ.
Τουρκική πηγή δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν κινείται εναντίον συγκεκριμένου υποψηφίου, συνδέοντας τη στάση της με την πάγια θέση Ερντογάν ότι «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε».
Ποιος είναι ο Φεριντούν Σινιρλίογλου
Γεννημένος το 1956 στην Κερασούντα, ο Σινιρλίογλου έχει μακρά διαδρομή στην τουρκική διπλωματία. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
Διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2015 και μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ από το 2016 έως το 2023. Ανέλαβε γενικός γραμματέας του ΟΑΣΕ τον Δεκέμβριο του 2024.
Πώς επιλέγεται ο γενικός γραμματέας
Ο γενικός γραμματέας διορίζεται από τη Γενική Συνέλευση, έπειτα από σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για τη σύσταση απαιτούνται τουλάχιστον εννέα θετικές ψήφοι στο 15μελές Συμβούλιο και απουσία βέτο από οποιοδήποτε μόνιμο μέλος: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.

