Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια κοντά στο Τολέδο – Η Renfe αναφέρει ότι το τρένο της είχε λάβει άδεια να προχωρήσει πριν προσκρούσει στον ακινητοποιημένο συρμό της Iryo
Στους 68 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων υψηλής ταχύτητας κοντά στην Ούρδα, στην επαρχία του Τολέδο, σύμφωνα με νεότερα ισπανικά δημοσιεύματα. Οι επιχειρήσεις στα συντρίμμια συνεχίζονται, με τις αρχές να έχουν προειδοποιήσει ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.
Το δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης 28 Οκτωβρίου, όταν αμαξοστοιχία AVE της Renfe προσέκρουσε από πίσω σε τρένο της Iryo που βρισκόταν ακινητοποιημένο στη γραμμή Μαδρίτης–Σεβίλλης.
Στους δύο συρμούς επέβαιναν συνολικά 544 άνθρωποι: 397 στο τρένο της Renfe και 147 σε εκείνο της Iryo.
Τι αναφέρει η Renfe για τη σύγκρουση
Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, η αμαξοστοιχία της Iryo είχε σταματήσει κατόπιν εντολής της διαχειρίστριας των σιδηροδρομικών υποδομών Adif, λόγω προβλήματος στη σηματοδότηση.
Η Renfe ανέφερε ότι το δικό της τρένο είχε λάβει άδεια να συνεχίσει τη διαδρομή του και στη συνέχεια συγκρούστηκε με τον συρμό της Iryo, ο οποίος παρέμενε σταματημένος. Η εταιρεία υπογράμμισε ότι η ακριβής αλληλουχία των γεγονότων και οι συνθήκες κυκλοφορίας πρέπει να αποσαφηνιστούν από την έρευνα.
Τα αίτια δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί οριστικά. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους κατά τη διαχείριση βλάβης στο σύστημα σηματοδότησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η El País. Πρόκειται για υπόθεση εργασίας και όχι για τελικό πόρισμα.
Μαρτυρίες για πανικό και εγκλωβισμένους
Οι επιζώντες περιγράφουν έναν εκκωφαντικό θόρυβο και σκηνές χάους μετά την πρόσκρουση.
Ο Μιγκέλ, που ταξίδευε με συναδέλφους του σε πίσω βαγόνι, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό COPE ότι άκουσε έναν παρατεταμένο κρότο και είδε από το παράθυρο την άλλη, κατεστραμμένη αμαξοστοιχία.
Η επιβάτιδα Πατρίσια περιέγραψε πώς άλλοι ταξιδιώτες τη βοήθησαν να βγει από το βαγόνι. Η 17χρονη Εντουάρντα δήλωσε στην Cadena SER ότι άκουγε κραυγές και ότι πολλοί επιβάτες δεν μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα τρένα.
Έκκληση για αιμοδοσία και βοήθεια στις οικογένειες
Οι περιφερειακές αρχές απηύθυναν έκκληση για αιμοδοσία, καθώς τα νοσοκομεία κινητοποιήθηκαν για την περίθαλψη των τραυματιών. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καστίλης–Λα Μάντσα, Έστερ Παδίγια, ανέφερε ότι οι τραυματίες είχαν απομακρυνθεί από τα βαγόνια και ότι οι επιχειρήσεις επικεντρώνονταν στην ανάσυρση των θυμάτων.
Η Renfe ενεργοποίησε το σχέδιο υποστήριξης θυμάτων και συγγενών, ενώ διακόπηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Μαδρίτης, Θιουδάδ Ρεάλ και Ανδαλουσίας. Η Iryo ανακοίνωσε την ακύρωση των δρομολογίων της από τη Μαδρίτη προς τον νότιο άξονα, χωρίς εκτίμηση για τον χρόνο αποκατάστασης.
Η τραγωδία σημειώνεται εννέα μήνες μετά το δυστύχημα στο Ανταμούζ της Κόρδοβα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 46 άνθρωποι, επαναφέροντας στο επίκεντρο τα ερωτήματα για την ασφάλεια του ισπανικού σιδηροδρομικού δικτύου.

